február 2012

Farsang

Iskolánk alsó tagozatosai február 24-én pénteken búcsúztatták a telet, farsangi rendezvényünkkel.

Ezt a napot sok munka előzte meg. A gyerekek jelmezekkel készültek, a szülők finomságok elkészítésével, a tanító nénik a szervezéssel (tombola, zsákbamacska). Már délelőtt elkezdődött a munka a Sportcsarnok dekorálásával, a pakolással stb. Aztán fél 2-kor kezdetét vette a jelmezesek felvonulása. A 3.a osztály Mátyás király udvartartását mutatta be, majd sok-sok ötletes és szép jelmez következett, végül a 4.b osztály „Vakációs” produkciója zárta a sort. A zsűrinek nehéz dolga volt a díjazáskor, de nagyon sok jutalmat osztottak ki. A szülők által készített szendvicsek, sütemények, illetve az üdítők a nagy izgalom után gyorsan fogytak. Többen megkóstolták a farsangkor elmaradhatatlan fánkot is. Sokakat megörvendeztetett a zsákbamacskában talált ajándék.

A legtöbb izgalmat a tombolasorsolás váltotta ki. Közel 140 tárgy és 2 torta került kisorsolásra, külön fődíjként pedig egy kiskutya. Sajnos hamar véget ért ez a délután, amelyen jól érezték magukat gyerekek, felnőttek egyaránt.

Köszönjük a szülőknek a munkáját, a nevelőknek a segítséget.

a szervezők: Némethné Tőkés Éva, Nyíriné Kátai Katalin

 

 

Itt a farsang, áll a bál…

Lázas készülődésben telt a Kiskulcsosi Tagiskola tanulóifjúságának, és Szülői Közösségének február első hete. Farsangra készültünk. A kisebbek a jelmezeken, a nagyobbak a produkcióikon dolgoztak. Elkészültek a dekorációk, és szépen gyűltek a tombolatárgyak.

Elérkezett a farsangi bál napja. A tornaterem zsúfolásig megtelt, és megérkezett Julcsi bohóc, aki megnyitotta a jelmezesek előtt az utat. Csodálatos, ötletes jelmezek készültek. Voltak gyönyörű királylányok, félelmetes kommandósok, angyalkák és vámpírok, sziámi ikrek, hóember. A felsősök produkciókkal készültek: pomponoztak, tűztáncot jártak és jól megkomponált koreográfiával mutattak be egy-egy történetet.

Míg a zsűri meghozta nehéz döntését, addig tombolahúzásra került sor, ahol sokan nyerhettek a sok szép, értékes nyereményekből. Az értékelés után következett a várva várt disco. A mulatozás közben büfé üzemelt, ahol mindenki olthatta szomját és étvágyát.

Ezúton szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, akik hozzájárultak rendezvényünk sikeres lebonyolításához.

A Diákönkormányzat nevében: Mester Anikó

English is fun

A Györffy Napok keretében a Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskolája 13. alkalommal rendezte meg kistérségi angol nyelvi versenyét az általános iskolák 5-8. osztályosai részére.

Kilenc iskolából 62 tanuló nevezett be. Érkeztek versenyzők Tiszafüredről, Törökszentmiklósról, Kisújszállásról, Túrkevéről, Berekfürdőből, a Karcagi Nagykun Református Általános Iskolából valamint a Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy, Kiskulcsosi és Kováts Tagiskoláiból.

A verseny feladatlapjait és képanyagát független szakértő, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium angol szakos tanárnője, Dr. Varga Gyöngyi állította össze. A zsűriben 20 angol szakos nevelő tevékenykedett, köztük Christian Chorba amerikai vendégtanár. A versenyzők írásban és szóban is számot adtak nyelvtudásukról, a zsűri elégedett volt felkészültségükkel.

Eredmények:

5. osztály

I. Kele Ádám Györffy Tagiskola, Karcag (Molnár Sándorné)

II. Pesti Zsófia Györffy Tagiskola, Karcag (Molnár Sándorné)

III. Mihály László Karcagi Nagykun Ref. Ált. Isk. (Erdeiné Kubicsek Krisztina)

6. osztály

I. Vass Márton Györffy Tagiskola, Karcag (Molnár Sándorné)

II. Szabó Jázmin Karcagi Nagykun Ref. Ált. Isk. (Boldizsár István)

III. Nagy Laura Györffy Tagiskola, Karcag (Molnár Sándorné)

7. osztály

I. K. Nagy Rebeka Karcagi Nagykun Ref. Ált. Isk. (Tóth Judit)

II. Tarczali Tamara Györffy Tagiskola, Karcag (Vass György)

III. Fazekas László Kossuth Lajos Gimn., Tiszafüred (Dékányné Szabó Enikő)

8.osztály

I. Hidasi Dorottya Ildikó Györffy Tagiskola, Karcag (Makula Ibolya)

II. Turcsányi Bence Bethlen G. Ref. Ált. Isk., Törökszentmiklós (Sajtósné Földes Katalin)

III. Muliter Máté Kossuth Lajos Gimn., Tiszafüred (Füstösné Petróczki Klára)

2012. évi eredmények

Györffy olvasó verseny

„Olvasni gondolkodás nélkül zavarossá tehet, gondolkodni olvasás nélkül tévútra vezethet." – Clairvaux-i Szent Bernát szavait idézve köszöntöttük 2012. február 14-én délután a Városi Olvasóversenyen megjelent kedves vendégeinket.

Iskolánk több éves hagyománya, hogy minden év februárjában a Györffy Napok rendezvényei között olvasóversenyt szervez városunk alsó tagozatos tanulóinak.  Ez az idén sem volt másként. Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy a város 6 általános iskolájából 24 tanuló versenyzett lelkiismeretesen.

Olvasóversenyünk célja, hogy nevelő-oktató munkánk e kiemelten fontos területén a tehetséges tanulók lehetőséget kapjanak olvasási és szövegértési tudásuk bemutatására, összemérésére, ezzel is segítve az olvasás elismertségét. Mi tanítók azt valljuk, hogy kötelességünk mindennapos szükségletté tenni az olvasást, hiszen fejleszti tanulóink szókincsét, szóbeli és írásbeli kifejezőkészségét, fogalmazásukat, egész gondolkodásukat.

Ezen a délutánon arra törekedtünk, hogy a gyermekek rátaláljanak azokra a „kincsekre”, melyek megkeresése ugyan kissé fáradtságos munkába kerül, de mindenképpen megtérül majd a befektetett energia. Hiszen az (értő) olvasás - a tanulás alappillére, egy olyan folyamat, amely megmozgatja az ember szellemét, fantáziáját, egész lényét.

Minden résztvevőnek gratulálunk a kitartó munkához és az elért eredményekhez.

Alsós munkaközösség

Eredmények:

 

Név

Iskola/felkészítő pedagógus

Helyezés

Kovács Zita Dzsenni

2. osztály

K. Á. I. K.

Kiskulcsosi Tagiskola

Dr. Szabó Jánosné

III. hely

Emődi Réka

2. osztály

K. Á. I. K.

Györffy István Tagiskola

Szakályné Kollát Emese

II. hely

Kovács Balázs

2. osztály

K. Á. I. K.

Györffy István Tagiskola Szakályné Kollát Emese

I. hely

Nagy Balázs

3. osztály

K. Á. I. K.

Györffy István Tagiskola

Borsosné Herczegh Judit

III. hely

Pataki Máté

3. osztály

Karcagi Református Általános Iskola

Takácsné Csikós Anikó

II. hely

Tóth Fanni

3. osztály

K. Á. I. K.

Kováts Mihály Tagiskola

Patkóné Erdei Judit

I. hely

Magyar Enikő

4. osztály

K. Á. I. K.

Györffy István Tagiskola

Takács Nikoletta

III. hely

Birizló Zsófia

4. osztály

Karcagi Református Általános Iskola

Kuruczné Katona Éva

II. hely

Darók Illés

4. osztály

K. Á. I. K.

Kováts Mihály Tagiskola

Némethné Tőkés Éva

II. hely

Fazekas Ágnes

4. osztály

Karcagi Református Általános Iskola

Rimaszombatiné Agócs Ilona

I. hely

 

Meghívó batyus bálra

„Ifjú Történészek” történelmi tanulmányi verseny

A Karcagi Általános Iskolai Központ Kováts Mihály Tagiskola 20 éve tartó rendezvénysorozatának immár 10 éve része a történelmi verseny, mely eddig a megye számos települését mozgatta meg. A 2012-es rendezvényünkre szeretettel hívjuk és várjuk a megyénk valamennyi általános iskolájának versenyző diákját és kísérő nevelőjét. Általános iskolák 5. 6. 7. 8. évfolyamán hirdetjük meg versenyünket. A történelem iránt érdeklődő diákok egyéni feladatlapos versenyen mérhetik össze tudásukat. Mivel a versenyre minden év május elején kerül sor, az adott évfolyamokon addigra elsajátított tananyagot, illetve az ahhoz kapcsolódó szakirodalmat jelöljük ki. A feladatlap kitöltésére 60 perc áll rendelkezésre / 30 kérdés + keresztrejtvény/. A feltett kérdésekre négy lehetséges válasz közül kell az általuk helyesnek vélt megoldás betűjelét a kódlapra bejegyezni. A kódlapokon javítási lehetőség nincs! Mivel iskolai csapatversenyt is hirdetünk, úgy állítunk össze feladatokat, hogy minden évfolyamon azonos pontszám érhető el. Iskolánként, évfolyamonként maximum 3 tanuló nevezhető. Javasoljuk előzetes válogató verseny megrendezését, amelyhez segítségül igénybe vehetők az iskolánk honlapján megtalálható előző évi feladatsorok. A versenyt követően 1 – 1,5 órán belül eredményt is hirdetünk. A vendégeknek erre az időre hagyományőrző programokat szervezünk. Tartott már nálunk bemutatót a Nagyiváni Ijász- és Hagyományőrző Egyesület, a „Pusztai Róka” Lovasnomád Hagyományőrző Egyesület. a karcagi kézművesek tartottak bemutatót és játszóházat (fazekas, szőnyegszövő, gyöngyfűző, csuhéfonó, mézeskalács-készítő), a Bengecseg Alapítvány gólyalábas színházi előadását is láthattuk. A sikeres eredményt elérő diákok oklevél és könyvjutalomban illetve tárgyjutalomban részesülnek. Minden résztvevő emléklappal térhet haza. A legeredményesebb iskola egy évre elnyeri a vándordíjat, melyet a következő versenyre magával kell hoznia.

A verseny helye:

KARCAGI ÁLTALÁNOS ISKOLAI KÖZPONT KOVÁTS MIHÁLY TAGISKOLA 5300 Karcag, Kálvin u. 9.

A verseny ideje:

2012. május 15. kedd 14 óra Előzetes feladat, nevezési díj nincs.

Nevezési határidő:

Tisztelettel kérnénk az érdeklődő iskolákat, hogy versenyzési szándékukat, /a szervezés sikeressége érdekében/ 2012. március 12-ig jelezzék. Végleges, konkrét név szerinti nevezéseiket 2012. április 16-ig kérjük az iskola címére postai, vagy/is elektronikus úton a ketunde@freemail.hu címre eljuttatni. (Az elektronikusan elküldött jelentkezések esetén –amennyiben válasz-e-mail nem érkezik- egy ellenőrző telefonhívást kérnénk a 06/204 304 002 –es telefonszámra.) A nevezésnek tartalmaznia kell a versenyző nevét, évfolyamát, felkészítő tanára nevét, iskola nevét, címét. Amennyiben a nevezett versenyzők személyében bármilyen okból változás lép fel, kérem, azonnal jelezzék, de legkésőbb május 8-ig! (névre szóló emléklapok nyomtatása miatt)

Felvilágosítás:

Kováts Mihály Tagiskola 5300 Karcag, Kálvin u. 9 06/59 503 416 (fax is) - 06/59 503 417 honlap: www.kovats.altisk-karcag.hu e-mail: kovats@altisk-karcag.hu Keserűné Ébner Tünde ketunde@freemail. hu 06 20 4 304 002

Felkészülésre ajánljuk:

Az érvényben lévő tankönyvek alapján: 5. évfolyam:

 • Róma történetével bezárólag

6. évfolyam:

 • Egyetemes történet: Reformációval bezárólag
 • Magyar történelem: Végvári viadalokkal bezárólag

7. évfolyam:

 • Egyetemes történet: Nemzetállamok, birodalmak létrejöttével bezárólag
 • Magyar történet: a kiegyezéssel bezárólag

8. évfolyam

 • Egyetemes történet: 1980-as évekig, a rendszerváltozásokig
 • Globalizálódó Világ /Szovjetunió felbomlásával bezárólag/
 • Magyarország története 1945-ig.

A verseny elsősorban a tankönyvek tananyagára épül. Jó munkát és sikeres felkészülést kívánunk! Bővebben a versenyről

Diákolimpia Megyei Úszóverseny eredmények

Helyszín: Mezőtúr 100 m hátúszás:

 • 2. Szentesi Ákos 6.c
 • 2. Keserű Balázs 8.c
 • 2. Szopkó Ivett 8.b
 • 3. Urbán Andrea 7. c

100 m gyorsúszás:

 • 2. Keserű Balázs 8.c

50 m mellúszás:

 • 2. Keserű Bálint 6.c

4x 50 m gyorsváltó:

 • 1. Baranyai Roland 8.b, Bokor Péter 8.b, Keserű Balázs 8.b, Kovács László 8.b
 • 1. Keserű Bálint 6.c, Nyitrai Martin 6.c, Szentesi Ákos 6.c, Zsembeli Zsadány 6.c
 • 2. Hidasi Dorottya 8.c, Szopkó Ivett 8.b, Urbán Andrea 7.c, Vass Veronika 8.c

Testnevelő, felkészítő: Kun László Felkészítő: Keserű Sándor

Audrey és Pixel a Kovátsban

2012. február 3-án ismét ellátogatott hozzánk a Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület. Audrey kutyát és vele együtt Legendi Jutkát és Kardos Szilviát már ismerősként üdvözöltük. Tavaly is jártak nálunk és a gyerekek azóta sem felejtették el az emlékezetes kutyás bemutatót. Az idén azonban új vendéget is köszönthettünk Pixel „személyében”, akinek kedvessége bizonyára még felejthetetlenebbé tette ezt a délutánt mindenki számára. Persze Audreyban sem csalódtunk, hiszen ügyessége most is levette a gyerekeket a lábukról. Szilvi elmesélte, hogy ez a két kutyus sem élne már, hiszen a biztos halálból menekültek meg azzal, hogy örökbe fogadták őket. Természetesen szó esett az ivartalanítás fontosságáról és a felelős állattartásról is. Ismét kaptunk kártya naptárakat és minden osztály termét egy szép kivitelű Zöld Zebrás asztali naptár is díszíti.

Törőcsikné Magyar Erika

Kováts Mihály Tagiskola

 

Györffy Napok 2012.

A Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskolája szeretettel meghív minden érdeklődőt a 2012. évi Györffy Napok rendezvényeire.

Dobd be magad!

A Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskolája megrendezi a „Dobd be magad” Játékos Környezetvédelmi vetélkedőjét a város általános iskolás tanulói számára.

A verseny helye: Karcag Városi Sportcsarnok

A verseny időpontja: 2012. február 14. /kedd/ 1430 óra

A verseny célja: A környezetvédelem népszerűsítése, az iskolák közötti sportbaráti kapcsolatok ápolása.

Nevezés: 2012. február 09. /csütörtök/ 1200-óráig a Györffy István Tagiskola iskola@gyorffy-karcag.sulinet.hu e-mail címére, vagy az iskola titkárságán a 06/59-503-435 telefonszámon. Iskola neve, címe, elérhetősége, csapat névsor.

Verseny résztvevői: A karcagi általános iskolák csapatai.

Csapat összetétele:

1-1 fő 5-es fiú és lány

1-1 fő 6-os fiú és lány

1-1 fő 7-es fiú és lány

1-1 fő 8-os fiú és lány

Összesen: 8 fő

Előzetes feladat!

HASZNOSÍTSD A HULLADÉKOT!

Hozott anyagok segítségével mutassatok be hulladékhasznosításra egy példát. Az összeállításra rendelkezésetekre álló idő 5 perc.

Értékelés alapja az ötletesség és a hasznosság.

A vetélkedő értékelése után, minden csapat vigye el a hasznos hulladékát!

Díjazás: Az első három helyezett oklevél díjazásban részesül.

Egyéb:

A csapatoknak sportfelszerelést és váltócipőt kötelező magukkal hozni a mozgásos feladatokhoz.

Öltözési lehetőséget biztosítunk, de az ott hagyott értéktárgyakért nem tudunk felelősséget vállalni.

A feladatok körforgásszerűen lesznek lebonyolítva.

Várható időtartam kb. 1 óra

A versennyel kapcsolatos információk: a 06 /30/ 580-9945-ös telefonszámon, Kun László testnevelőtől, vagy az iskola telefonszámán 06-59/503-435 kaphat.

Karcag, 2012. január 27.

Birizló Csaba

DSE elnök

ÖKO csoport vezető

 

Bemutató óra a 2. b-ben

Nagy esemény részesei voltak azok, akik részt vettek a Kováts Mihály Tagiskolában rendezett bemutató órán.

2012. február 1-én Fülöp Mária, az Apáczai Kiadó tankönyvszerzője tartott magyar nyelv és irodalom órát, a 2.b-ben. Az alsó tagozatos osztályok fele – ez az osztály is - kompetencia alapú oktatással tanul iskolánkban. Munkaközösségünk arra volt kíváncsi, hogy hogyan hasznosíthatjuk az Apáczai Kiadó tankönyveit a kompetencia alapú oktatás során.

Kihasználva ezt a páratlan lehetőséget, meghívtuk városunk valamennyi általános iskoláját a mai eseményre. Nagy örömünkre sokan tisztelték meg rendezvényünket. A gyerekek is és én is nagy izgalommal vártuk a mai napot.

Kíváncsiak voltunk a tanító nénire, akivel természetesen itt és most találkoztunk először. Amint megjelent közöttünk, a gyerekek azonnal elfogadták, és szinte ismerősként üdvözölték. A rendkívüli tapasztalattal rendelkező tanító néni, azonnal jó kapcsolatot alakított ki a gyerekekkel, akik nagyon jól együtt tudtak dolgozni vele.

Egy komplex magyar nyelv és irodalom órát láttunk, amely mindamellett, hogy kapcsolódott a környezetismerethez, az olvasáshoz, a nyelvtanhoz, az énekhez, figyelmet és beszédkészséget is fejlesztett. Az óra nem nélkülözte az interaktív feladatokat sem, mely egyébként is a gyerekek kedvence. Az órán a gyerekek játékosan, de mégis átismételték, és a gyakorlatban alkalmazták a már korábban megtanult, nagyon fontos helyesírási szabályokat.

Észre sem vettük, és máris eltelt az óra. A gyerekek ügyesek voltak, és nagyon fegyelmezetten dolgoztak.

Én, mint osztálytanító, személy szerint elégedetten nyugtáztam, hogy kis tanítványaim már nagyon sok mindent tudnak. Örömmel láttam, hogy bátran dolgoztak, cseppet sem voltak megilletődve, melyben természetesen nagy szerepe volt az interaktív, játékos feladatoknak is. Mint pedagógus pedig megerősítést kaptam, hogy amit csinálok, az jó úton halad, hiszen az interaktív feladatokat én is gyakran használom a tanítási órákon, a gyerekek legnagyobb örömére, melyek játékosan segítik az ismeretelsajátítást.

Ezúton szeretném megköszönni minden kedves érdeklődő kollégának a részvételt, és természetesen köszönöm a lehetőséget az Apáczai Kiadónak és személy szerint Fülöp Máriának.

Magyar Sándorné tanító, osztályfőnök