A Határtalanul Program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, személyes tapasztalásokat szerezve a külhoni magyarságról. Ennek keretében jutottunk el mi is Dél- Erdélybe, hogy megismerkedjünk az ott élő magyarság életével, történelmével, földrajzával, kultúrájával. Élményeket szerezve személyesen tapasztaltuk meg azokat a dolgokat, eseményeket, melyeket a tanórákon könyvekből, interneten ismertünk meg.

A buszunk 2024. március 25-én indult el a korai órákban 23 diákkal és 3 nevelővel a fedélzetén. Méhkeréknél átlépve a határt, első állomásunk Nagyszalontára vezetett, az Arany János Emlékmúzeumba. Itt megtekinthettük és interaktív módon fedezhettük föl a költőre vonatkozó emlékeket. A Csonkatoronynál megkoszorúztuk emlékművét, majd ellátogattunk szülőházához, ahol emlékszalagot kötöttünk föl.
Városnézés következett Aradon. Megcsodálhattuk a belvárost: a Kultúrpalotát, a Városházát, az Állami Színházat, a Minorita templomot. Az aradi vértanúk Szabadság-szobrát, majd a 13 vértanú emlékművét koszorúztuk meg.
Csernakeresztúron volt a szállásunk. A Nisztor család fogadott bennünket minden reggel és este nagyon finom étkekkel. Megkóstolhattuk ízletes házi felvágottjaikat, az erdélyi finom hecsedli lekvárjukat, a padlizsánból készült vinetát és zakuszkát.
A házigazda a falumúzeumban megismertette velünk a bukovinai székelyek világát, nehéz, példaértékű életét.

Másnap Vajdahunyadra, Erdély leglátványosabb, legmonumentálisabb várkastélyához vezetett utunk. A vár híres lakói között hallhattunk Szilágyi Erzsébetről, Hunyadi Jánosról, Török Bálintról, Tinódi Lantos Sebestyénről, Thököly Imréről. Következő állomásunk Marosillye, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőhelye volt. Egy rendhagyó történelemórán vettünk részt, melynek keretében megismerkedtünk Erdély aranykorával, Bethlen Gábor életével, munkásságával. A Veres-bástya alagsori teremében megtekintettünk egy dokumentumfilmet, majd elhelyeztük emlékkoszorúnkat.
Látogatást tettünk Déván és adományokat vittünk a Böjte Csaba által létrehozott Szent Ferenc Alapítványnak. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a hétköznap rengetegéből „hazatérve” személyesen is találkozhattunk, beszélgethettünk a szerzetessel. A gyermekotthonból „Magos Déva várához” vettük utunkat. Mivel a felvonó nem működött, a mindennapi testnevelést nem hanyagolva futottunk fel a hegyre.
Pályázatunk új elemeként egy helyi gazdát, egy juh tenyésztőt is felkerestünk. Az állat teje rendkívül népszerű, amiből sokféle tejterméket készítenek. Megtudtuk a csínját-bínját a különféle eljárásoknak és megkóstoltuk a különlegességeket: sós túrót, sajtokat, ordát.

A 3. napon reggeli után elbúcsúztunk kedves házigazdáinktól, majd ellátogattunk a csekély létszámú csernakeresztúri elemi iskolába. Sport-, irodaszereket és könyveket vittünk a gyerekeknek, beszélgettünk a tanítási rendszerükről. Innen Piskibe, Erdély egyik legszebb, legápoltabb arborétumába vezetett utunk.
Temesvárra érkezve városnéző séta keretében megtekinthettük az óváros legjelentősebb látnivalóit: Dóm tér, Szentháromság-szobor, Korzó. Megnéztünk egy ortodox és egy római katolikus templomot is.

Kirándulásunk során felejthetetlen élményekkel, nagyon sok tudással gazdagodhattunk. Sokunknak nem lett volna lehetősége arra, hogy ide eljusson, ezért is tartozunk mindazoknak köszönettel, akik segítettek ennek a tanulmányútnak a megvalósulásában!

A Karcagi Kováts Mihály Általános Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolájának 7. osztályos tanulói nevében

Nagy Éva, Horváthné Pandur Tünde Róza, Jobbágy Gergő László tanárok