Rendhagyó énekóra MOL-ban

„Mielőtt más népeket akarunk megérteni, magunkat kell megértenünk. Semmi sem alkalmasabb erre, mint a népdal…………..Mindezen fáradozások végcélja abban áll, hogy a tanulókkal megismertessük és megszerettessük a múlt, a jelen és a jövő klasszikusait."    

Kodály Zoltán

Fantasztikus népzenei élményben volt része a KÁIAMI Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézménye tanulóinak. A Muzsikás Együttes két, magával ragadó interaktív előadása nagy sikert aratott mind a kicsiknél (1-5.), mind a nagyoknál (6-8.). Az autentikus magyar népzenét rendkívüli élménnyé tették, követve a legkiválóbb falusi zenészek hagyományos előadásmódját és improvizációs stílusát, mindezt egyedi, csak a Muzsikásra jellemző stílusban.

Elődeink népzenéjét, népdalait hallva az ő előadásukban, megérintette szívünket, lelkünket a múlt, a táncházak szellemisége. Tanulóink ízelítőt kaphattak a múlt népzenéjéből, s rácsodálkoztak arra, hogy az együttes tagjai mennyire élvezték azt, amit csináltak. Magával ragadó előadásban volt része gyereknek, felnőttnek egyaránt.

A 'Rendhagyó énekóra MOL-ban' előadás egy 2005 –ben indult sorozat része volt, melyet a MOL támogat, s melynek eredményeként eddig már 600 iskolában terjesztették sajátos előadásmódjukban a népzene iránti elhivatottságukat, s annak megszerettetését.

Az ismeret-terjesztő Muzsikás koncertek a magyar népzenéről szóltak, az adott korosztályokhoz illeszkedve. Sor került több tájegység muzsikájára valamint hangszerbemutatóra, közös éneklésre, csujogatásra is.

Az együttes tagjai:

  •  Sipos Mihály (hegedű, citera, ének)
  •  Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének)
  •  Éri Péter (brácsa, kontra, mandolin, furulya, ének)
  •  Hamar Dániel (nagybőgő, ütőgordon, dob, ének)

Az együttes számos díj és kitüntetés birtokosa. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Kossuth díj és a Magyar Örökség díj. Számtalan Arany- és Platinalemezzel rendelkeznek.

Felemelő érzés volt együtt tölteni néhány órát velük! Ezt a nagyszerű délelőttöt köszönjük a Kováts-os Gyermekekért Egyesület elnökének, Laczik Dénesné Erzsikének és férjének, akik Komlóskán egy falunapon találkoztak velük, és hívták meg városunkba, iskolánkba, hogy a mi tanulóink is részesei lehessenek ennek a zenei élménynek.

Tanulóink, s kollégáim nevében köszönöm!

 Chrappánné Papp Ágnes
 tagintézmény- vezető