Luca napi Betekintő

December 13-án, Luca napján óvodásokat vártak a Kézműves szakkörösök iskolánkba, egy interaktív kézműves foglalkozásra. A három óvodából érkező gyerekeket a folyosón már egy kis karácsonyi hangulat fogadata: egy szépen feldíszített karácsonyfa és karácsonyi képeslap kiállítás.

A foglalkozást Nyíriné Kátai Katalin tanítónő vezette, segítségére voltak a kézműves szakkör aktív tagjai – Horváth Dorina, Kovács Szilvia, Szabó Noémi, Tóth Anna- valamint Podhorszky Róbert Lászlóné, gyógypedagógiai asszisztensünk is, akik a Luca napra való tekintettel, boszorkány kalapot vettek fel. Ráhangolódásként a tavalyi foglalkozáson készült képeket nézhettük meg, és a Luca napi népszokásokról, babonákról is szó esett.

Négy munkahelyen dolgoztak a gyerekek körforgóban, így kipróbálhattak mindent. A közeledő ünnepekre készülődve az egyik asztalnál „szaloncukrot” gyúrhattak keksztekercs tésztából, melyet be is csomagolhattak. Egy másik asztalnál csillogó zseníliadrótot igazítottak mézeskalács kiszúró formára, így alkotva egyszerű díszt a karácsonyfára. A következő asztalnál Luca búzát vethettek a gyerekek, melybe boszorkányos díszt tűzhettek.

A délelőtti foglalkozást az adventi gyertyák meggyújtása és egy kis éneklés, karácsonyi dalok hallgatása tette meghitté. Jól esett mindenkinek a meleg „bájital” is, ami mellé egy- egy Luca napi „párjósló” mini muffin is jutott!

Az ovisok vidáman, élményekkel és szatyrokkal telve búcsúztak az iskolától. Reméljük, hogy szeptemberben találkozunk velük! 

Készítette: Sánta Ágnes