február 2013

Ifjú Történészek történelmi tanulmányi verseny

KOVÁTS MIHÁLY EMLÉKNAPOK

A Karcagi Általános Iskolai Központ Kováts Mihály Tagiskola a 2013-as rendezvényére szeretettel hívja és várja megyénk valamennyi általános iskolájának versenyző diákját és kísérő nevelőjét.

Általános iskolák 5. 6. 7. 8. évfolyamán hirdetjük meg versenyünket. A történelem iránt érdeklődő diákok egyéni feladatlapos versenyen (teszt+keresztrejtvény) mérhetik össze tudásukat.

A verseny helye: KARCAGI ÁLTALÁNOS ISKOLAI KÖZPONT KOVÁTS MIHÁLY TAGISKOLA 5300 Karcag, Kálvin u. 9.

A verseny ideje: 2013. május 07. kedd 14 óra

Előzetes feladat, nevezési díj nincs.

A verseny részletes leírása itt olvasható.

Nevezési határidő: Tisztelettel kérnénk az érdeklődő iskolákat, hogy versenyzési szándékukat, /a szervezés sikeressége érdekében/ 2013. március 12-ig jelezzék.

Végleges, konkrét név szerinti nevezéseiket 2013. április 15-ig kérjük az iskola címére postai, vagy/is elektronikus úton a ketunde@freemail.hu címre eljuttatni. (Az elektronikusan elküldött jelentkezések esetén –amennyiben válasz-e-mail nem érkezik- egy ellenőrző telefonhívást kérnénk a 06/204 304 002 –es telefonszámra.)

A nevezésnek tartalmaznia kell a versenyző nevét (nyomtatott betűkkel), évfolyamát, felkészítő tanára nevét, az iskola nevét, címét. Évfolyamonként maximum 3 tanuló nevezését tudjuk elfogadni!

Amennyiben a nevezett versenyzők személyében bármilyen okból változás lép fel, kérem, azonnal jelezzék, de legkésőbb május 8-ig! (névre szóló emléklapok nyomtatása miatt) Felvilágosítás: Kováts Mihály Tagiskola 5300 Karcag, Kálvin u. 9 06/59 503 416 (fax is) - 06/59 503 417 honlap: altisk-karcag.hu e-mail: kovats@altisk-karcag.hu Keserűné Ébner Tünde ketunde@freemail. hu 06 20 4 304 002

Felkészülésre ajánljuk:

Az érvényben lévő tankönyvek alapján:

 • 5. évfolyam
  • Róma történetével bezárólag
 • 6. évfolyam
  • Egyetemes történet: Reformációval bezárólag
  • Magyar történelem: Végvári viadalokkal bezárólag
 • 7. évfolyam:
  • Egyetemes történet: Nemzetállamok, birodalmak létrejöttével bezárólag
  • Magyar történet: a kiegyezéssel bezárólag
 • 8. évfolyam
  • Egyetemes történet: 1980-as évekig, a rendszerváltozásokig
  • Globalizálódó Világ /Szovjetunió felbomlásával bezárólag/
  • Magyarország története 1945-ig.

A verseny elsősorban a tankönyvek tananyagára épül.

Előző évi feladatsorok elérhetők az iskolánk honlapján.

Jó munkát és sikeres felkészülést kívánunk!

Zádor és Ágota Természetismereti és Biológia Verseny 2013.

Meghívó óvodásoknak

Meghívó nyílt órára

Helyesírási versenyt rendeztünk

A Kováts Mihály Tagiskola alsós munkaközössége idén januárban második alkalommal rendezte meg városi szintű helyesírási versenyét, melyhez egy kézműves pályázat is kapcsolódott.

Lázas készülődés előzte meg a versenyt. Munkaközösségünk minden tagja bekapcsolódott a verseny előkészítésébe, lebonyolításába. Ki a feladatlapok elkészítését, a vendéglátás előkészítését, a jutalomkönyvek megvásárlását vállalta magára, ki pedig a beérkezett pályaműveket rendezgette.  Ezzel párhuzamosan elkezdődött a gyerekek felkészítése is.

Január 29-én második, harmadik és negyedik osztályos, helyesírást nagyon tudó és szerető gyerekek versenyeztek egymással. Huszonhat tanuló nevezett a versenyünkre, melyet Kovácsné Kerekes Katalin az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke nyitott meg. A verseny ideje alatt szakmai konzultációra is mód nyílott a pedagógusok között.

A nap végén az eredményhirdetést mindenki izgatottan várta. Iskolánk tanulói a középmezőnyben végeztek.

 • Koczka György 2. osztályos tanuló 4. helyezést,
 • Kökény Róbert  4. osztályos tanuló 5. helyezést ért el.

Gratulálunk a gyerekeknek, és az őket felkészítő pedagógusoknak is.

A „Képkavalkád” című Öko-kép pályázatra 71 pályamunka érkezett. A zsűri nagyon nehéz helyzetben volt, hiszen a gyerekek rendkívül leleményes módon és ügyességgel készítették el a természetes anyagokból a legkülönbözőbb, lakásba szánt díszeiket köszönve ezt a lelkes segítő pedagógusoknak. A beérkezett pályamunkák sorában szerepelt többek között:
„ Napfényes tengerpart, Cecilke a cicalány, A délceg hóember, Őszi csendélet, Virágcsokor, Gyümölcskosár, Süni az avarban, de még Karcag város címere” is,  melyet az egybegyűltek meg is csodálhattak az iskolánk aulájában felállított kiállítás során.

Tanítványaink közül

 • Mészáros Lilla 2. osztályos tanuló 2. helyezést,
 • Szabó Noémi   2.  osztályos tanuló különdíjat,
 • Molnár Édua    3. osztályos tanuló különdíj,
 • Kovács Gergő  4. osztályos tanuló 1. helyezést ért el.

Köszönjük a segítő pedagógusok munkáját és gratulálunk a győzteseknek.

Reméljük, hogy a jelenlévő gyerekek, pedagógusok és szülők élményekkel gazdagodva tértek haza a versenyről.

Szeretnénk megköszönni tagiskolánk vezetőjének, a „Kováts Tehetségpont” vezetőjének a versenyhez nyújtott támogatását. Külön köszönjük Laczik Dénesnének a „Kováts-os Gyermekekért Közhasznú Egyesület” vezetőjének a verseny támogatását. A gyerekek jutalmazását az egyesület, a gyerek megvendégelését részben maga az egyesület vezetője, részben pedig a „Kováts Tehetségpont” biztosított.

Köszönetünket fejezzük ki iskolánk pedagógusainak, kiemelten az alsós kollégáknak a verseny lebonyolításához nyújtott segítséget, a finom süteményeket, a szervezőknek az alapos, gondos előkészítést és lebonyolítást.

Magyar Sándorné
munkaközösség vezető

 

 

 

Megnyitottuk a Györffy-napok rendezvénysorozatát

Immár 19. alkalommal Györffy Istvánra, iskolánk névadójára emlékeztünk, születésének 129. évfordulóján.  Kovács Miklósné Julika méltatta az Alföld jeles kutatójának, a világhírűvé vált néprajztudósnak életútját és munkásságát, mely például szolgálhat mindannyiunk számára.

A mai kor emberének is fontos dolgokat fogalmazott meg a híres etnográfus A néphagyomány és a nemzeti művelődés című munkájában: „Európa nem arra kíváncsi, hogy átvettük – e mindazt, amit az európai művelődés nyújthat, hanem arra kíváncsi, hogy a magunkéból mivel gyarapítottuk az európai művelődést!”

A megemlékezést követően három gyönyörű népdal csendült fel néhány kislány megindító   tolmácsolásában, miközben a diákönkormányzat tagjai gyertyát gyújtottak, megkoszorúzták és fejet hajtottak az iskola aulájában lévő Györffy szobornál.

Felsős diákönkormányzat

Györffy Néptánc Gála 2013.

Györffy Napok 2013.