V. Szakma Sztár Fesztivál Országos Szakmai Tanulmányi Verseny

Győri József 2/12.c osztályos, szobafestő, mázoló és tapétázó tanuló az országos döntőn 8. helyezést ért el

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012-ben ismételten megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére, az „V. Szakma Sztár Fesztivál”-on 2012. április 11-13. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák, (beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is), ­társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése azok népszerűsítése révén. A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Palotás tánc   Fazekas András, Hegyesi Béla, Nagy András, Belteki Gyula, Pádár Attila, Pekár Csaba

A szakmák országos versenyeit a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A versenyekre közel 6300 fő jelentkezett, ők 2012. január hónapban írták meg dolgozataikat. Az elődöntőket, a hagyományoknak megfelelően, ­országosan a területi kamarák (23) szervezték és bonyolították. A legjobban szereplők közül kerültek ki a gyakorlati és szóbeli megmérettetésben részt vevők, akik a versenyek döntőjében, a Szakma Sztár Fesztiválon mérték össze tudásukat.

Latin tánc Baga Károly, Farkas Adriána, Kiss László, Tóth Julianna, Divinyi Zoltán, Kóródi Erika

A Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium 10 diákja szobafestő, mázoló és tapétázó, élelmiszer- és vegyiáru-eladó és gépi forgácsoló tanulója írta meg az elődöntő feladatlapját. Közülük Győri József 2/12.c osztályos, szobafestő, mázoló és tapétázó jutott be az országos döntőbe, ahol  8. helyezést ért el  és ezzel az eredménnyel szakmunkás bizonyítványt is szerzett. Ezúton is szeretnénk neki és felkészítő tanárának Kovács Sándornak gratulálni ehhez a kiváló teljesítményhez. 

A budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlott. A fesztivált a vidéki iskolákból a területi kamarák szervezésében kb. 200 autóbusszal 9 ezer, míg Budapestről 2 ezer diák nézhette meg. A verseny megtekintésével párhuzamosan a látogatóknak népszerű előadók és az iskolák tehetséges diákjai által előadott, igen színvonalas szórakoztató műsorszámok megtekintésére nyílt lehetőségük. A látogatókat a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai interaktív feladatokkal, szakmai bemutató filmekkel, szakmai totókkal, pályaorientációs kérdőívekkel várták.

A karcagi résztvevők

A Szakma Sztár Fesztiválon egy napos szakmai kirándulás keretében a Varró Iskola 30, az Arany János és a Karcagi Általános Iskolai Központ Kiskulcsosi és Kováts Mihály Tagiskola 15 közvetlenül pályaválasztás előtt álló tanulója vehetett részt, ahol természetesen megtekintették a versenyzők gyakorlati munkáját és végzős Varrós diákok verbunk és latin táncbemutatóját is.

A Karcagi Általános Iskolai Központ 4 tanulójával (Horváth Dániel, Tóth Péter, és Varga Brigitta a Kováts Tagiskolából, Erdei Gabriella a Kiskulcsosi Tagiskolából) vehettünk részt a fesztiválon.

Számtalan szakiskola és szakközépiskola megjelent a fesztiválon, ahol különböző ötletes programokkal várták a fiatalokat, hogy a valóságban és virtuálisan is megismerhessék a különböző szakmákat.

A buszon. Horváth Dániel és Tóth Péter (Kováts Mihály Tagiskolából)

A fesztiválról és a versenyekről további információk a Facebook-on és a www.szakmasztar.hu weboldalon találhatók. Köszönjük a meghívást, a szervezést és az utazást a Varró iskolának.

Bosnyák Antónia (Szabadidő-szervező)