október 2013

Őszi bál

Töklámpások versenye

Halloween az egyik legrégibb ünnep, mely elsősorban az angolszász országokban népszerű, de mára már az egész világon elterjedt, így Magyarországon is, melyet október 31-én tartanak.


Az ünnep jelképe a töklámpás, melynek története kelta eredetű. A monda szerint Jack, egy részeges, de éles eszű naplopó volt, akinek sikerült megtréfálnia magát az ördögöt is. Az alvilági figura rendszeresen zaklatta őt a tivornyák végeztével, ezért Jack felcsalta egy hatalmas fa tetejére.

Miután jó magasra mászott, egy keresztet vésett annak törzsébe, hogy ellenfelét így megakadályozza a lejutásban. Jack később elengedte az ördögöt, de megígértette vele, hogy nem kísérti őt többé. Halálakor a mennyországba nem engedték be haszontalan életmódja miatt, de a pokolba sem találhatott otthonra, így örök száműzetésre ítéltetett.

Jack egy izzó fadarabot vihetett csak magával a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vak sötétben kóborolnia. A lángokat egy takarmányrépából (melyet később az amerikaiak sütőtökre cseréltek) kivájt mécsesbe zárta és a mai napig folytatja bolyongását a mennyország és a pokol kapuja között.

Október 22-én a Kiskulcsosi Tagiskolában a Diákönkormányzat töklámpás faragó versenyt hirdetett. A felhívásra sokan hoztak szépen kifaragott és különböző mintákkal díszített lámpásokat. Többen egyedül vagy osztálytárssal készítették, de volt, akinek a szülei is szívesen bekapcsolódtak a munkába. Nehéz dolga volt a zsűrinek!

Az eredmények a következők lettek:
1. Balázs Bence  legéhesebb alkotása
1. Garai István  legszellemesebb munkája
1.   Tóth Olivér kalapos lámpása
2. Molnár Tifani legszínesebb kompozíciója
2. Suba Viktória leggonoszabb nézésű lámpája
3. Seletye Odett és Seletye Mirjam legmotívumosabb munkája
3. Tóth Viktória legfélelmetesebb lámpása
4. Papp Csenge és Laczi Dóra legnagyobb faragása
4. Sipos Karina legmosolygósabb munkája
4.   Fülöp Csenge  legtöbb fogú alkotása
4.   Fülöp Gábor legtörpösebb  faragása
4.   Szentannai Larissza legkócosabb munkája
5.   Deák Nikolett  legboszorkányosabb lámpása
5.   Fazekas Dominik legszebb szemű  faragása

Nagyon szépet faragtak még:
Kapitány András, Doma Petra, Kun Zsófia, Molnár Marianna, Duzs Patrik, Sebők Lajos, Csiszár Ramóna, Lakatos István, Veres Tamás és Kun Tamás, Csiszár Dániel, Botos Róbert.

Gratulálunk!

Veres Henrietta
DÖK-segítő pedagógus

Iskolai megemlékezés Kiskulcsoson az 1956-os eseményekre

Gondolatban visszamentünk egy fél évszázadot az időben. A magyar történelem egyik jelentős eseményére emlékeztünk, ami 1956. október 23-án kezdődött.

Azt mondják, a történelem nem ismétli önmagát. Mégis meghökkentők a párhuzamai. A magyar forradalom úgy kezdődött, az ifjúság tüntetésével, mint 1848 márciusában az a másik forradalom, úgy is folytatódott, a túlerővel vívott reménytelen harccal, s úgy is végződött, vezérei legyilkolásával.

A nyolcadik osztályosok ünnepi összeállításával méltóképpen tisztelegtek a múlt eseményei és hősei előtt.

Megköszönöm a 8 osztály valamennyi tanulójának lelkiismeretes felkészülését, szép szereplését.

Horváthné Pandur Tünde Róza
felkészítő tanár

Szakmai bemutató Kiskulcsoson

A Karcagi Általános Iskola Kiskulcsosi Tagiskolájának felsős munkaközössége 2013. október 15-én szakmai napot tartott ” Feltárul a digitális világ „– címmel a város általános iskoláiban tanítók számára.

A Mozabook digitális tananyag sokrétű lehetőségeit Szanyi Ferencné, a Mozaik Kiadó területi képviselője mutatta be. Előadónk számos interaktív extra tartalomra, tematikus eszközre és játékra hívta fel a figyelmünket, melyek érdekesebbé, könnyebben befogadhatóvá teszik a jelen és a jövő diákjainak a tananyagot.

Megköszönöm iskolánk dolgozóinak lelkiismeretes munkáját, valamint Szanyi Ferencnének, a Mozaik Kiadó szakreferensének közreműködését.

Horváthné Pandur Tünde Róza
munkaközösség- vezető

Szakmai nap

A Karcagi Általános Iskola Kiskulcsosi Tagiskolájának Alsós Munkaközössége 2013. október 10- én szakmai napot tartott.

Ebben a tanévben új tantárgyként került bevezetésre 1. osztályban az erkölcstan tantárgy. Az új tantárgy bevezetésének célja, hogy gondolkodásra biztassa a gyereket és segítse az önkifejezésüket és általában önmaguk megismerését.

Nagy örömünkre szolgált, hogy felkérésünkre Lestyán Erzsébet a szarvasi Szent István Egyetem Pedagógia karának tanítója vállalta, hogy e tantárgy rejtelmeibe betekintést nyújt számunkra egy bemutató óra keretében.

A gyerekek kíváncsian várták az új tanító nénit, akivel most találkoztak először. A gyerekekkel nagyon jó kapcsolatot alakított ki, jól együtt tudtak dolgozni az órán. A bemutató óra témájaként a „ kedvenc helyeim”-ről beszélgettek. Az óra menetét képek, illusztrációk és sok játékos feladat segítette. Kellemes környezetben és hangulatban telt el az óra.

Szeretném megköszönni az 1. osztályban tanító pedagógusok és az alsós munkaközösség lelkiismeretes munkáját, valamint Ágoston Anikó, az Apáczai Kiadó szakreferensének közreműködését és személy szerint Lestyán Erzsébetnek lelkes és kiváló munkáját.

Vargáné Molnár Éva
Alsós Munkaközösség-vezető
 

Magyar Diáksport Napja

 

Meghívó

Meghívó

Meghívó

Meghívó

Kisállat-kiállítás

2013. október 3-án délután a diákönkormányzat az állatok világnapja alkalmából kisállat-kiállítást szervezett. Az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe, aki azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körül vesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat.

A felhívásra több diák elhozta az iskolába kis kedvencét. Volt cica, kutya, hörcsög, mókus, teknősbéka, papagáj, tengeri malac, nyúl, csirke, pinty és még darázs is. Az iskola tanulói nagy érdeklődéssel és örömmel vették körül a kis jószágokat. Simogatták szeretgették őket.

A zsűri tagjai több kategóriában értékelt, melyek a következők lettek:

Legszebb kategória

 • 1. hely: Suba István kiscicája
 • 2. hely: Tóth Viktória hörcsöge
 • 3. hely: Garai István teknősbékája

Legkülönlegesebb kategória 

 • 1. hely: Kurucz Aletta mókusa
 • 2. hely: Csató Dénes vadászgörénye
 • 3. hely Lakatos István tengeri malaca

Legcsinosabb, legsportosabb kategória: 

 • 1. hely Nagy Dániel hörcsöge
 • 2. hely Házi Petra papagája
 • 3. hely Baráth Patrik kutyája

Legcukibb kategória   

 • 1. hely Gazsó Alexandra cicája
 • 2. hely Németh Vivien kutyája
 • 3. hely Horváth Katalin nyula

Gratulálunk a helyezetteknek és kedvenceiknek.

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Veres Henrietta
DÖK segítő pedagógus

Oldalak