Különleges Ki mit tud?

2013.március 14-én a Játékkal a Tudásért Alapítvány, az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos Egyesülete és a Jász-Nagykun-Szolnok-Megyei Kádas György Óvoda Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon Észak Alföldi regionális Ki mit tud-ot szervezett Kisújszálláson. A versenyen a különnevelésben részesülő és az integráltan nevelt, tanulásban és értelmileg akadályozott valamint autizmussal élő gyermekek, tanulók indulhattak.

A Ki mit tud célja az volt, hogy legyen a sérült gyermekek tanulók számára is egy olyan fórum, amely bemutatkozási, megmérettetési lehetőséget nyújt arra, hogy erősségüket, kiemelkedő képességüket, tehetségüket bemutathassák.

Kulturális területen versmondásban, mesemondásban, táncban, színdarabban és zenei produkcióval mérhették össze tudásukat a versenyzők.  Kézműves kategóriában rajzpályázatot hirdettek, ahol egy művészeti élmény illusztrálása volt a feladat.

A Kováts Mihály Tagiskolából 2 tanuló adott be a rajzpályázatra alkotást, 2 tanulóval pedig a kulturális versenyen is részt vettünk.

Miközben a 10 iskolából érkezett, összesen 117 gyermek sokszor megható produkcióját figyeltem egy Margaret Mantel idézet jutott az eszembe:
„ Isten minden kis tücskének akad hely a kórusban
Némelyik hangja mély, a másiké magas,
Megint másik hangosan ciripel a telefondróton,
És aki csak tapsolni tud, olyan is akad.”

A gyerekek nagyon komolyan vették ezt a megmérettetést, hiszen minden kategória első helyezettje továbbjutott a kiskőrösi országos döntőre. Ezért színvonalasak és változatosak voltak a műsorszámok, ami a felkészítő pedagógusok ötletességét és kreativitását dicséri.

Annak ellenére, hogy a mi diákjaink most először szerepeltek ilyen versenyen, nagyon szép eredmények születtek:

  • A rajzpályázaton Jávorkai Dávid (5.a) második helyezést ért el, Vasas Anett pedig különdíjat kapott, így továbbjutott az országos döntőre.
  • Zenei produkciójával (dob) Vincze Zalán (6.a) második helyezett lett. Vasas Anett (7.b) versmondásban harmadik helyezést ért el.

Reméljük a verseny megszervezésével egy hagyomány indult el, és jövőre több integráltan nevelt gyermeket juttathat sikerélményhez.

Nagyné Balogh Orsolya
szociálpedagógus/gyógypedagógus