Határtalanul!

Határtalanul boldog volt negyven hetedikes Kováts-os diák, amikor a „Határtalanul!” pályázat keretében öt csodás napot tölthetett Szerbiában, Bácskossuthfalván és környékén. A pályázat célja, hogy tanulóink kapcsolatot létesítsenek a határainkon túl élő magyarokkal, megismerjék közös múltunkat, történelmünket. A kiutazást március 14-18 közöttre szerveztük, így az 1848-49-es eseményekre együtt emlékeztünk a Délvidéken élőkkel. Délelőtt a moravicai iskolásoknak megmutattuk, mi hogyan ünnepelünk, majd megnéztük a színjátszó kör műsorát. Délután a központi ünnepségen koszorúztunk, este pedig a gyönyörűen felújított színházteremben mutattuk be a Háry János című zenés, táncos darabot. A falu apraja-nagyja lelkesen tapsolta végig a huszártáncot, derült Háry történetein. A szép estéért köszönetül a falu elöljárói vacsorán látták vendégül csapatunkat.

A két iskola diáksága közös játékos sorversenyen, „Ki mit tud?”-on, táncesten ismerkedett. Ez a programelem olyan jól sikerült, hogy már mindkét fél a következő találkozást tervezi.

Az értékelő- és a bemutató óra egyaránt azt igazolta, hogy a kiutazók nagyon sokat tanultak. Fantasztikus részletességgel beszámoltak a Zomborban, a Megyeházán látott Zentai csata című festményről, Bács váráról. Topolyán a tájházban és a bognár-kovács házban felfedezték, a mi nagyszüleink, dédszüleink is hasonlóan éltek, laktak. Megvizsgáltuk, melyik eszköz hogyan működött, mit készítettek a segítségével. A szabadkai Városháza dísztermében és tornyában kattogtak a fényképezőgépek.

Zobnaticán a kastélyparkban az egykori tulajdonosra, Törley báróra emlékeztünk egy (alkoholmentes) pezsgős koccintással. A Palicsi-tó körül és a parkban tett séta során megcsodáltuk a szecessziós építményeket. Az állatkertben egy nap is kevés lett volna a nézgelődésre.

A szabadprogramok alkalmával lehetőség volt vásárlásra, kötetlen sétára. A gyerekek jól bántak a szokatlan fizetőeszközzel, ügyesen számoltak dinárról forintra.

Moravicán megnéztük a „Tavaszi zsongás” kézműves kiállítást és a Zabhegyező kör vezetésével diákjaink is készítettek dísztárgyakat, játékokat.

Az ellátásról, a szállásról is elismerően írtak tanulóink az útinaplójukban. Moravicán abban a felújított épületben laktak, amely egykor az Ungár család tulajdonát képezte (Ungár Piroska történetét írta meg Mikszáth Kálmán, „A Noszty fiú esete Tóth Marival” című regényében).

A „Közös múlt – közös ünneplés” jegyében szervezett színes, változatos programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 949.100.- Ft-tal támogatta.

Köszönet Ráczné Kovács Éva és Vassné Szűcs Edit tanárnőnek a színdarab betanításáért, dr. Kovácsné Mikola Éva tanárnőnek a „Ki mit tud?”-ra való felkészítésért, Jobbágyné Ungvári Sára tanárnőnek a sorverseny megszervezéséért, levezetéséért. A kolléganők betegápolásból is jelesre vizsgáztak, amikor az influenzások mellett virrasztottak éjszaka.

Utunkat ajándéktárgyak biztosításával segítette Karcag Város Önkormányzata, a Déryné Művelődési Ház, dr. Kovács László, az Iskolaszék elnöke, a Kováts – Tehetségpont, Lévai Kálmán, a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület, Szabó Józsefné, Chrappánné Papp Ágnes.

Köszönöm minden közreműködő, segítő munkáját, aki hozzájárult ahhoz, hogy a Karcagi Általános Iskolai Központ Kováts Mihály Tagiskola hetedikesei egy életre szóló élménnyel gazdagodjanak.

Lévainé Kovács Róza

szervezőtanár