Felvidéki barangolás

„Határtalanul!” pályázati program keretében 3 csodás napot tölthetett el a szlovákiai testvérvárosunkban, Szepsiben és környékén. A pályázat célja, hogy tanulóink kapcsolatot alakítsanak ki a határainkon túl élő magyarokkal, megismerjék közös múltunkat, történelmünket. A kirándulást 2012. május 16-18 között valósítottuk meg.

A szívélyes fogadtatást követően, délelőtt, a szepsi testvériskola diákjaival bejártuk a várost. A polgármester köszöntője után Szepsi Csombor Márton és Szepsi Laczkó Máté emlékművénél megemlékeztünk munkásságukról, elhelyeztük koszorúinkat és elénekeltük a Himnuszt. Ezt a kovács- és bormúzeum látogatása követte, majd megtekintettük a gótikus szentléleknek szentelt római katolikus templomot. Ebéd után bemutattuk irodalmi műsorunkat a helyi fiataloknak és pedagógusoknak, majd átadtuk az ajándékba vitt könyveket, játékokat. Délután a két iskola diáksága sportvetélkedőn vett részt és ismerkedett egymással. Vacsora után közösen ültettünk az iskola udvarán fát és virágot, emléket állítva a jövő számára, az évek óta tartó jó barátságunk jelképeként.

Az éjszakákat Áj község turistaszállóján töltöttük. Esténként élménybeszámolót tartottak a gyerekek, az aznapi eseményekről útinaplót és tesztet írtak.

A következő napot túrázással kezdtük. Korán reggel az áji nevezetességekkel ismerkedtünk: végig sétáltunk az Áji-patak mentén, rácsodálkoztunk a hatméteres karszt eredetű vízesés, tengerszem szépségére. Túráztunk a Tornai várhoz, megfigyeltük a környék különleges növény és állatvilágát. Kirándultunk a Szádelői-szoroson keresztül vezető tanösvényen, ahol szemünk elé tárult a Szlovák-karszt hegység legszebb alakzati képződménye. Visszatérve Ájba, sétáltunk a többségében magyar lakta településen, felkerestük a kb. 10 méteres laminált angyalt, amely az „Az ellenséges vonalon túl” című amerikai filmben vált híressé. Vacsora után zenés estet rendeztünk és bemutattuk táncunkat, közösen énekeltünk, játszottunk a helyi diákokkal. Lefekvés előtt a tapasztalt élményeket kérdőív segítségével dolgoztuk fel.

Az utolsó nap gyorsan telt. A jászói premontrei kolostor és cseppkőbarlang meglátogatása után, idegenvezető kalauzolt minket Kassa főterén, és mutatta be a nevezetességeket. Megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc sírját, és énekeltünk a Rodostói- háznál. Búcsúzóul a szlovákiai gyerekekkel közösen sétálgattunk a város főterén, közben elérhetőségeket cseréltünk, hogy a született barátságok fenntarthatók legyenek a jövőben is.

Este kicsit megfáradtan, de élményekkel tele indultunk haza.

A „Felvidéki barangolás” című programunkat a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. 568.000 Ft-tal támogatta.

Köszönet Horváthné Pandur Tünde tanárnőnek az irodalmi műsorra való felkészítéséért, Oroszné Millinkhoffer Rita tánctanárnőnek a görög tánc betanításáért, Mester Anikó és Lőkös Zoltán pedagógusoknak a felkészítő órák megtartásáért, a kiránduláson végzett lelkiismeretes odafigyelésükért, az átvirrasztott éjszakákért.

A program sikerét ajándéktárgyakkal: könyvekkel, játékokkal, facsemetékkel, virágpalántákkal segítették a szülők, melyeket ezúton is megköszönünk.

Futóné Szabó Margit

programfelelős