Egészségnevelés Kiskulcsoson

Az egészség az egyik legfontosabb az ember életében. Fontos, hogy már gyermekkorban az egészség fontosságára felhívjuk a diákok figyelmét.

Tagintézményünkben november az egészségnevelés hónapja. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a test- és szájhigiéniára, a sportra és az egészséges táplálkozásra.

Idén 2016. november 21-én a felsős tanulók egészségvédelmi vetélkedőn vehettek részt.

A csapatok különböző feladatokban mutathatták meg tudásukat. A megoldandó feladatok között volt: Fogápolási teszt, keresztrejtvény, táplálékpiramis-kirakó, vitaminkereső betűrejtvény.

Gondolattérképet alkottak a szájhigiéniáról, valamint verset írtak az egészségről!

Íme az egyik:

„Egészség, egészség,
Milyen szép!
A fogaid tiszták,
A lelked ép!

Sportolj sokat
Meg nem árt,
Gyere fussunk!
Rajta hát!”
                                                                                                                    
Jó hangulatban, vidáman telt a délután!

Az eredmények a következő képen alakultak:

1. helyezett Pineapple csapat (8. o.)

2. helyezett Unikornisok (7. o.)

3. helyezett Gyümölcskacsák (5. o.)

4. helyezett DAB-EK (6. o.)

Gratulálunk a felsős csapatoknak!

Veres Henrietta Katalin

Az alsó tagozatos gyermekek 2016. november 30-án vetélkedtek.

A vetélkedő napját megelőző héten meghirdettük a VITA-TEAM plüssfigura és hűtőmágnes gyűjtést. Az osztályok nagyon lelkesek voltak. Ezt a gyűjtőmunkát a vetélkedőt megelőző órákban értékeltük. A 2. osztályosok jelentős számú gyűjteménnyel nyertek.

A délutáni vetélkedő a csapatok kialakításával kezdődött. Egyenlő esélyeket biztosítva, a csapatokba mind a négy alsós osztályból sorsoltunk össze tanulókat.

Az igazi vetélkedés egy fog-puzzle kép összeállításával kezdődött. Ezt követően egy ötletbörzére hívtuk a gyerekeket. „Mi jut eszedbe az EGÉSZSÉG szót hallva?” Nagyon sok értékes gondolatot rögzítettek a tanulók. Ezután az Egészségpiramist kellett összeállítaniuk, melyet előtte megbeszéltünk, hogy miből mennyit kellene fogyasztanunk. Majd a gyerekek körében is igen kedvelt ACTIVITY játék került sorra. Csapatonként egy gyümölcs nevét kellett elmutogatva, majd egy zöldséget körülírás után kitalálni. Nagyon tetszett a tanulóknak a gyümölcskóstoló. A verseny kiegyenlített teljesítmény mellett Egészség totóval folytatódott. Az igazi végeredményt aztán ismert ételek népies nevének megtalálása eredményezte. A játékos délután valamennyi résztvevő gyermek számára eredményes és örömteli volt. Bőséges, egészséges ajándékkal tértek vissza osztályaikba. Köszönöm szépen az iskola Diákönkormányzatának a versenyzők díjazásához nyújtott támogatását.

Nagyon köszönöm valamennyi kisgyermeknek a részvételét, továbbá Békési Anikó, Baranyai Henrietta és Kacsándi Anikó kolléganők munkáját.
                                                                                 
Bogdánné Szabó Valéria Erzsébet