Darulesnek indult

A Hortobágyi Nemzeti Park széléről szerettük volna a darvak életét megfigyelni, mint már korábban tettük. Kirándulásunk előtti napon az utolsó csapat is tovább állt, de lelkes diákjaink és kísérőik csak elbuszoztak Nagyiván határába.

Megérte, hisz egy csodás természetismeret órán vehettünk részt Hoffmann Károly természetvédelmi őrkerület-vezető jóvoltából. Megtudtuk, hogy az itt átvonuló darvak főként Oroszországból jönnek, másfél-két hónap után repülnek tovább Etiópia, Szudán területére. Napközben táplálkoznak, majd a hortobágyi vizes, mocsaras területekre húzódnak vissza éjszakázni.

Hallottunk arról, hogyan számolják meg őket a szakemberek. Egy évben nyolcvanezer madár pihent a Nemzeti Park területén, ez volt a legtöbb eddig. Most a sáros úton a lábnyomukat figyelhettünk meg, de láttunk fiatal rétisast, kékes rétihéját, dolmányos varjút, egerészölyvet, vörös vércsét, rucát, ötvenfős nyári lúd csapatot.

Távcsövekkel kémleltük a határt, követtük pl. a mezei nyúl mozgását. A kis csatornában nemrég még víz volt, most tavikagylót találtunk benne, róka, őz, vaddisznó lábnyomot azonosítottunk a pocsolyában.

Rácsodálkoztunk, mennyi lúdféle szokott megfordulni ezen a vidéken, pl. vörösnyakú-, apáca-, indiai-, nyári lúd, kis lilik, nagy lilik.

Megemlékeztünk arról, hogy az egerészölyv a 2012-es év madara hazánkban. A kék vércse az egyetlen telepekben költő madarunk. Mi a különbség a fiatal és az idős rétisas között? Mikor költenek? Melyik madárnak milyen a farktollazata? És hasonló érdekességekről hallottunk.

Vezetőnk lenyűgözött bennünket a növényvilágban való jártasságával is. A bemutatott növények között volt rekettyefűz, keskenylevelű gyékény, nád, büdös zsázsa, pásztortáska, szerbtövis. A nálunk kutyakapornak nevezett növényt népiesen ebszékfűnek, büdöskamillának nevezik, más vidékeken Katóka, vagy vadszikfű néven ismerik. Vezetőnk részt vett egy gyűjtőmunkában, közben tanulta meg a népies neveket. Ezekről bővebben lehet olvasni „A Hortobágy pásztorszemmel” című  könyvben.

Mielőtt hazaindultunk volna, túravezetőnk még felhívta a figyelmünket a hatósági táblára, mely a Hortobágyi Nemzeti Park határát jelzi, ahová felügyelet, engedély nélkül nem célszerű belépni.

A Kováts-Tehetségpont biztosította programon sokat tanult a 14 diák – főként biológia körösök – és a négy kísérő. Köszönet Újfalusi Sándornak és Hoffmann Károlynak, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársainak, valamint az utaztatásért ifj. Hubai Imrének és Lévai Kálmánnak.

Lévainé Kovács Róza
a Kováts-Tehetségpont
szakmai vezetője