Beszámolók

NTP-MTI-14-0026 pályázat

Beszámoló pályázat megvalósításáról

A történet mesélésében vissza kell mennünk két évet. Nagyon irigyeltük az akkori hetedikeseket, amikor megtudtuk, hogy közösen külföldre utaznak. Majd néhányan elmentünk arra az órára, amikor bemutatták, merre jártak. Ekkor irigykedtünk, csak igazán! A képek, amiket vetítettek, a sok történet, amiket meséltek…
Látszott, nagyon jól érezték magukat.

Projektnapló

Jutalomút

A KLIK tanulmányi kirándulásra írt ki pályázatot, amit szerencsére mi nyertünk, így osztályunk, a 6.b részt vehetett egy kiránduláson Eger-Sirokra május 21-én.

Reggel 8 órakor indultunk osztályfőnökünkkel, Dorkovics Ági nénivel és Attila bácsival. Tíz órakor már Egerben voltunk, és az egri várba vettük utunkat. Először a börtönerődben néztünk széjjel, itt láthattunk 16. századi kínzóeszközöket – meglehetősen hátborzongató volt.

Ezután a 3D-s moziba mentünk, ahol az egri vár bemutatását nézhettük meg. A mozi után csatlakozott hozzánk egy idegenvezető, aki körbevezetett bennünket a várban. Először a hősök csarnokában voltunk, ahonnan a földbástyához vezetett az utunk. Ez egy olyan bástya volt, amit könnyen meg lehetett támadni. Majd a Dobó-bástyához mentünk, ahol sok érdekes dolgot tudtunk meg magáról a bástya szerkezetéről. Megnéztük még a magyar és a török ágyúkat, itt az idegenvezetőnk megmutatta azt is, hogy honnan lőtték a városra néző falat. Sajnos a nyugati szárnyat nem tudtuk megnézni, mert felújítás miatt le volt zárva.

Ezután ebédelni mentünk, ebéd után emléktárgyakat lehetett vásárolni. A vásárlás után indultunk Sirokra. A siroki várba vezető útról gyönyörű kilátás volt a tájra. A várba érkezésünk után találtunk egy olyan helyet, ahol korabeli ruhákba lehetett öltözni. Sokan meg is tették, jópofa fotók készültek. Odébb megnézhettük a régi török fegyvereket. Ezután játszottunk a vendégek számára odakészített ügyességi játékokkal, gyönyörködtünk a szép tájban, majd indultunk haza Karcagra.

Én annak ajánlom e két vár megtekintését, aki szeretné megismerni a hozzájuk kapcsolódó történeteket, tárgyakat és a tájat.

Varga Róbert

 

Vetélkedő a Debreceni Állatkertben

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. közösen hirdetett meg egy vetélkedőt 3-4. osztályosok számára, „Csodálatos vadvilág” címmel. Erre még februárban jelentkeztünk egy-egy 3 fős fiú és lány csapattal.

A két forduló feladatai igen csak megdolgoztattak bennünket, de bizakodva vártuk az eredményeket. Végre megkaptuk az értesítést, hogy mindkét csapatunk tovább jutott a döntőbe, ahova 11 csapatot hívtak be a 80 résztvevő közül.

Május 21-én nagy várakozással indultunk Debrecenbe. Az állatkert területén egy izgalmas és igen sokrétű feladatokból álló akadályversenyen mérhettük össze tudásunkat, még utoljára. Sajnos az összesítésben már nem kerültünk be az 1-3. helyezettek közé, de egy jó hangulatú és kellemes napot tölthettünk el az állatkertben.

Csapatonként többek között kaptunk egy ingyenes belépőt a Hortobágyi Vadasparkba és a Hortobágyi Nemzeti Park Néprajzi kiállításaira is. Így még vár ránk egy tartalmas kirándulás!

KIRÁLY HÁRMAS: Kis Lili, Hunyadi Emese, Darók Hanna 3.b

OROSZLÁNOK: Tukarcs Ferenc, Czinka Benjamin 3.b, Koczka György 4.a

Felkészítő: Törőcsikné Magyar Erika tanítónő

Fények és hangok

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézménye „Fények és Hangok” című pályázata 2015. április 21-én és 2015. június 16. és 19. között valósult meg.

A projekt első napját 2015. április 21-én, Budapesten töltöttük. A programok nagyon élvezetesek és változatosak voltak. Részt vettünk a Hagyományok Háza foglalkozásain, a Magyar Állami Népi Együttes koncertjén, sétáltunk a Margitszigeten, megtapasztaltuk a Láthatatlan kiállítást. Élmény dús napunk volt.

A projekt hetet, mely 2015. június 16. és 19. között valósult meg, már mindannyian rendkívül vártuk, egyrészt az előadásokat, másrészt pedig, hogy együtt legyen ez a nagyszerű csapat.
Úgy érezzük, ez a program arról szólt, hogy mi gyerekek játékosan fejlődjünk.
Kedden Soós Pálné Judit néni előadásában nagyon tetszett a színkör, amiben szerepelnek az ABC-s hangok. Számomra a színek és hangok megmagyarázhatatlan kapcsolata volt meglepő. Ezután filmvetítés következett, mely alatt megmutatkozott, hogy minden emberre máshogyan hat egy-egy zenei mű. Mindenki a saját gondolataiból és érzéseiből merít ihletet akár képzőművészeti alkotáshoz, akár zenei műhöz. Számtalan lehetőség van arra, hogy a zenét/hangokat összekapcsoljuk rajzokkal vagy éppen vizuális effektekkel. Csupán kreativitás és képzelőerő szükséges hozzá.

Kabai Laci bácsi előadása is sok új dolgot ismertetett meg velem a festészet terén. Hallhattam azt is, hogy a fény olyan, mint egy anyag. Ha egy sötét teremben meggyújtanak egy gyertyát, akkor az a kis fény elnyomja a sötétséget. Számos találmány, felfedezés a fényen alapul.

Szolnokon a Damjanich Múzeumban az őskori Kárpát-medencében élő emberekről tudhattunk meg érdekes dolgokat. Aztán egy másik kiállítóterembe mentünk, ahol művészettörténeti kiállítás volt. Gyönyörű festményeket láthattunk, a festészet különféle stílusairól és ábrázolási módjairól tudhattunk meg többet. Lenyűgöző, ahogyan egy kép árnyalatai és formái képesek összhangban működni és érzelmeket közvetíteni. Ugyanez a harmónia a fényekre és hangokra is teljes mértékben igaz. Kabai Laci bácsi kiállítása a Szolnoki Verseghy Könyvtárban mindenki csodálatát elnyerte. A nap folyamán sétáltunk a Rózsakertben és a Tisza-parton is, belehallgattunk a Tiszavirág Fesztiválon részt vevő Szolnoki Katonazenekar koncertjébe – nagyon jó filmzenéket játszottak-, majd megcsodáltuk a Tiszavirág hidat.

Balázs Gabriella egész előadása tetszett. De tényleg! A játékok, az eső hangja és a hangszerek kipróbálása is. Legjobban a kavicsokkal keltett esőhangja tetszett, csodálatos, hogy ilyen egyszerű dolgokkal ilyen sok hangot lehet megszólaltatni. A Moldva című mű hallgatása közben mandalákat színeztünk. Az is remek élményt nyújtott számunkra, hogy sok, eddig nem látott hangszerrel ismerkedtünk meg. Ezen kívül elmélyedhettünk a különféle hangok, hétköznapi zajok világában is.

A hetet koncert zárta, kiállítással egybekötve. Az erre való felkészülés során mi, zeneiskolás növendékek belepillanthattunk a festmények elkészülésének folyamatába, míg a képzőművészeti tanulók a zenei próbákba hallgathattak bele.

Az egész projektben azt tartom a legcsodálatosabbnak, hogy ez a nagyszerű társaság teljes harmóniában volt képes együttműködni, megismerkedni egymással és a különféle művészeti ágakkal. Mindez rendkívül jó hangulatban telt, szórakoztató és élmény dús volt.

A beszámoló készítői a „Fények és Hangok” című pályázati projekthéten részt vevő gyerekek.

A program az NTP-AMI-14-0050 nyertes pályázatunk finanszírozásával valósult meg.

SZIM Anyukák Bábcsoportja

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményének Diákönkormányzata 2015. június 10-én az alsó tagozatos osztályoknak bábelőadást szervezett.

A SZIM Anyukák Bábcsoportja a Három kismalac és a farkasok című mesét adta elő. Szenzációs saját készítésű díszlettel, hangulatos zenével, színészi tehetséggel mutatták be bábjátékukat. A tanulóknak a megfigyelési szempontokra figyelve kellett figyelemmel kísérni az előadást, amit a műsor végén megbeszéltek. A helyes választ adók malackás könyvjelzőt kaptak jutalmul.

Gratulálunk és köszönjük a kellemes délutánt Tóth Anitának, Németh Ibolyának, Kapitány Andrásnénak, Ráczné Csontos Andreának, Pandur Máriának és Fitosné Máriának.

Veres Henrietta Katalin

Diákönkormányzatot segítő pedagógus

Köznevelés az iskolában

TÁMOP 3.1.4.B-13/1-2013-0001 számú "Köznevelés az iskolában" projekt Partnerség és hálózatosodás modul megvalósulása a KLIK Karcagi Tankerület KÁI és AMI Györffy István Általános Iskolai Tagintézményében:

Diákönkormányzati Nap

2015. június 15-én a Diákönkormányzati napon napos idő köszöntötte a Kiskulcsosi diákokat.

A reggel a Művészeti iskola Fények és hangok zenés előadásával kezdődött. Közreműködtek tagintézményünk növendékei és felkészítő pedagógusaik. Gratulálok a szép műsorhoz Kiss Réka, Kovács Máté, Tóth Olivér, Kovács Hanna, Bihari Bence, Seletye Mirjam, Varga László  tanulóknak és Dudás Enikő, Hidi János, Lór-Kerekes Ágnes és Soós Pálné tanároknak. Vastapssal jutalmazta a közönség az előadó művészeket.

Ezután kezdődött a 8 állomásból álló csapatjáték. Tetszett a diákoknak a Kincskereső, a zsákban futás, a kötélhúzás, a dühöngő, az ének iskolája, az akadálypálya és az activity játék.  Örömmel ugrándoztak az ugróiskolában, majd labdatekéztek és célbadobtak.

Alsó és felső tagozat vidáman, összefogva, jókat nevetve töltötte el együtt a délelőttöt. A végeredmény a következő lett:

I.hely   1.osztály , 4.osztály és 8. osztály                                              

II. hely  2. osztály, 3. osztály és 6. osztály                                           

III.hely  5. osztály és 7.osztály                                           

Gratulálunk! 

Köszönöm a Kiskulcsosi Tagintézmény pedagógusainak aktív munkáját!

Veres Henrietta Katalin    
Dök segítő pedagógus

 

Összetartozunk: Karcag-Szepsi

Már csaknem egy éve készültünk arra, hogy elinduljunk felfedezni a Felvidék történelmét, nevezetességeit, szépséges tájait, állat- és növényvilágát, az itt élő magyarok életét, szokásait. Mindezt a Határtalanul pályázat segítségével tudtuk megvalósítani.

Több éve baráti kapcsolatot ápolunk a szepsi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium diákjaival és tanáraival. A pályázat kiírásakor ezért nem is volt kétséges, hogy osztályunkkal hozzájuk szeretnénk ellátogatni, folytatva a hagyományokat.

Június 4-én, a nemzeti összetartozás emléknapján indultunk: 18 hetedikes diák és 2 kísérő. Azért választottuk ezt az időpontot a találkozásra, hogy jobban összekovácsoljon bennünket ez az alkalom, - határon inneni és túli diákokat-, és segítse velünk megértetni közös múltunk, kultúránk, értékeink fontosságát. Nem az ismeretlen felé tartottunk, hiszen nagyon sok beszélgetésen és négy előkészítő foglalkozáson vettünk részt.

Érkezésünk után köszöntöttük testvériskolánk 7. osztályos diákjait és tanárait,
majd együtt mentünk Szepsi Csombor Márton és Szepsi Laczkó Máté emlékművéhez, ahol elhelyeztük tiszteletadásunk jeleként koszorúinkat.  Ezek a pillanatok mindannyiunk számára nagyon emlékezetesek maradtak, hiszen az M1 Televízió élő adásban közvetítette az eseményt, és mi is szólhattunk egy kis riport erejéig. Ezután a bormúzeum és a kovács múzeum gyűjteményével ismerkedtünk meg. A Szentléleknek Szentelt Római Katolikus templomban fogadtuk Esperes úr áldását, meghallgattuk beszédét, melyben azt is megemlítette, hogy az egyik freskót Karcag város adományából festették.

Visszaérve az iskolába előadtuk gondosan összeállított kis műsorunkat, ami mindenki számára nagyon megható volt. Ajándékaink átadása után közösen fákat és virágokat ültettünk, majd elkezdődtek a barátságos mérkőzések, amelyeken kellemesen el is fáradtunk. Este találkoztunk új barátainkkal, akikkel feladatlapot töltöttünk ki az aznapi eseményekről, majd együtt énekeltünk és sétáltunk.

Másnap a túrázásé volt a főszerep. A hegymászás alkalmával eljutottunk Torna várához, ahol láthattuk az egyedi tornai vértövet, és félhettünk viperától is. A Szlovák- karszt vadregényes Szádelői-szorosában megfigyelhettük az ott élő állatokat és növényeket, a hegység legszebb alakzati képződményeit. Nagyon tetszett mindenkinek az áji patak és a vízesés.

Az utolsó napon megtekintettük a jászói barlangot, majd elsétáltunk a premontrei kolostorhoz, és az egykori apátsági halastavakhoz. A merészebbek még túráztak a Várhegyre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt Jászóra. Később Kassa felé vettük utunkat, ahol a Szent Erzsébet-dómban megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc földi hamvait. Innen a Rodostói- házhoz látogattunk el. Furulyadallam kíséretével Rákóczi-nótákat énekeltünk, majd egy felolvasással emlékeztünk meg a bujdosókról. Városnézés után fájó szívvel indultunk hazafelé. Szinte mindenki szeretett volna még maradni.

Utunk során feledhetetlen élményekkel, nagyon sok tudással, még több barátsággal gazdagodtunk! Sokunknak nem lett volna lehetősége arra, hogy ide eljusson, ezért is tartozunk köszönettel mindazoknak, akik segédkeztek ennek a kirándulásnak a létrejöttében!

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézménye
7. osztályos tanulói és Dr. Király Józsefné osztályfőnök

 

A Kis sünik Salgótarjánban

5 évvel ezelőtt neveztünk be először a „Kis Fürkész” országos természetismereti- és természetvédelmi versenybe. Akkor sikerült és Felsőtárkányba utaztunk a döntőre. Azóta minden évben próbálkozunk, de a végső megmérettetésre nem sikerült eljutnunk.

Ebben a tanévben is nagy lelkesedéssel és odaadással dolgoztunk a feladatokon, amik (mint mindig) nagyon sokrétűek voltak. Minden fordulóban volt madárismeret, terepi feladat, környezetvédelem, hagyományápolás, irodalom. Nagyon nagy segítségünkre volt az internet, rengeteg ismeretanyagot sikerült  innen begyűjteni. A 3 forduló pontszámai alapján már tudtuk, hogy tovább jutottunk, de nagy izgalommal vártuk a döntőre való meghívást. Május 29-30-án 5 csapat töltött el 2 vidám és igen kellemes napot Salgótarjánban és környékén.

Az ország minden területéről érkeztek gyerekek (Mohács, Veszprém, Kecskemét, Bánd), így nem csak  a tudásunk bővítésére, kirándulásra, de ismerkedésre is volt lehetőségünk.

Egy gyönyörű Gyermektáborban volt a szállásunk, de az első feladatlapot Eresztvényben egy „madárbarát kert”-ben töltöttük ki. Innen egy szép hegyi túrát tettünk, majd vacsoráig egy hatalmas játszótéren játszottunk. Este még egy program várt bennünket. Frics Gyula bácsi mesélt és vetített képeket a Karancs hegység és a környék nevezetességeiről és mutatott néhány ott talált régészeti  tárgyat. Érdekes volt a régi lőszereket, használati tárgyakat látni és a saját kezünkkel megfogni. Másnap Ismét Eresztvényben várt bennünket a reggeli és innen indultunk a Boszorkánykő és a Salgó vár megmászására. Nem csak „sima” túra volt, mert amit Zoli bácsi elmondott az út során, azt egy feladatlapban vissza is kérdezte ebéd előtt. Így alakult ki a végső pontszám a verseny végére.

A jól megérdemelt ebéd után volt az eredmény hirdetés. A mi csapatunk a 3. helyen végzett.

Vidáman és élményekkel gazdagon indultunk haza. Elhatároztuk, hogy jövőre ismét megpróbáljuk!

KIS SÜNIK: Kis Lili, Hunyadi Emese, Tukarcs Ferenc 3.b, Koczka György 4.a

 

Oldalak