Beszámolók

Ünnepi hangulat Kiskulcsoson

Iskolánkban 2014. december 19-én, a téli szünet előtti utolsó tanítási napon rendeztük meg karácsonyi ünnepségünket.

A rendezvényt iskolánk énekkara nyitotta meg Csányiné Nagy Julianna vezetésével, majd Doma Petra Dorina harmadik osztályos tanuló karácsonyi mesével kedveskedett. Felkészítője Cserés Gabriella tanító néni volt.

Bakó Irén hetedik osztályos tanuló ének előadása következett, felkészítője Horváthné Pandur Tünde Róza.

Ezután Szabó Péterné vezetésével a „Kun Kuckó” városi színjátszó csoport színvonalas produkcióját láthattuk. A műsort a harmadik osztályos tanulók zenés műsora zárta, melyet Kiss-Andrási Erika tanított be.

A gyerekek nagy örömére és meglepetésére következett a sorsolás. Az ajándékokhoz nyújtott támogatását köszönjük: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, országgyűlési képviselőnek, Szepesi Tibornak, önkormányzati képviselőnek, a Tesco Karcag Hipermarketnek és a Szülői Munkaközösségnek.

Tagintézményünkben évek óta hagyomány, hogy egy szépen feldíszített karácsonyfát vihet haza az egyik szerencsés tanulónk. Idén Székely Márk harmadik osztályos tanuló örülhetett a karácsonyfának. A fenyőt idén is az Essen Kft. ajánlotta fel, melyet ezúton is köszönünk.

Gratulálunk a nyerteseknek.

Vargáné Molnár Éva Zsuzsánna, Horváthné Pandur Tünde Róza

munkaközösség- vezetők

 

IV. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny Döntő

2014. december 5-6-án zajlott a Nemzetközi Bartók Zongoraverseny döntője. Az Óbudai Társaskör méltó színhelye volt ennek a csodálatos eseménynek. 52 zeneiskola képviseltette magát, közülük néhány határon túli.

A 2 napos rendezvény egy hatalmas Bartók ünnepséggé vált. Gyönyörködhettünk a szebbnél-szebb Bartók művekben és a gyerekek lenyűgöző előadásában.

Felemelő érzés volt, hogy növendékem, Tóth Luca is bemutathatta műsorát a sok tehetséges növendék között. Lucának - mivel kis városból érkeztünk - sok szokatlan körülménnyel is meg kellett birkóznia (szigorú szervezési menetrend, kivetítők, hangfelvétel, hosszú várakozás…). Nagyon jól vette az akadályokat, sikerült egy szép előadással megkoronáznia a hosszú, lelkes és sok munkával járó felkészülési folyamatot. Nagyon nagy elismerés illeti a tanítványomat ezért a szép eredményért!

Zbiskó Zoltánné

Tanulmányi kirándulás – Nyilas Misi útján, egy kicsit modernebbül

2014. december 27-én, a téli szünetben, a 8. osztályosok, a kedves volt tanítványaink, a lelkes szülők kis csapata Debrecenbe kirándult, hogy együtt töltsünk egy szép napot, és megismerkedjünk azokkal a fontos helyszínekkel, melyeket Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényének főhőse, Nyilas Misi is bejárt.

A Nagyállomástól sétálva tettük meg az utunkat. Megnéztük a Református Nagytemplomot, a Debreceni Református Kollégium Múzeumában bejártuk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a Debrecenbe menekült kormány forradalmi országgyűléseinek színhelyét, az Iskolatörténeti és Egyházművészeti kiállításokat.

A frissítő ebéd után újabb gyaloglás következett. Modern iskolások lévén, ha tél, irány a korcsolyapálya! Nagyon vidám órákat töltöttünk a Jégcsarnokban.

A karácsony utáni debreceni esti fények lenyűgöztek bennünket. Elmaradhatatlan volt számunkra a McDonald's is.

Este fáradtan, de sok-sok élménnyel tértünk haza. Köszönöm diákjaimnak a hozzáállását, fegyelmezettségét, a kísérő szülők segítségét!

Horváthné Pandur Tünde Róza - osztályfőnök

Barokk sikereink

Örömmel számolunk be eredményeinkről, melyeket a Hatvanban rendezett országos barokk versenyen értünk el. Az esemény helyszínéül a frissen felújított Grassalkovich kastély csodás díszterme szolgált. Bármilyen hangszerrel, kizárólag barokk művek előadásával lehetett nevezni, szólóhangszer, ének, illetve kamarazene kategóriákban. ​A verseny két napos volt, 99 szólista, illetve csoport nevezett az ország számos zeneiskolájából.

Városunkat, iskolánkat az ütőtanszak három növendéke képviselte. Székely Lea, Fazekas Enikő és Urbán Andrea álltak a szép feladat előtt, akik vibrafonon, marimbán és harangjátékon mutatkoztak be. A lányok sokat dolgoztak, rengeteget fejlődtek. A felkészülés részeként sikeres, emlékezetes koncertjeink voltak iskolánkban, a baptista imaházban és a Városházán is. Rendkívül tartartalmas hónapok állnak mögöttünk.

A felkészülés napjai hamar elfogytak, izgatottan, várakozással indultunk útnak. Tanszaki életünk első országos versenyén nem voltak nagy céljaink, szerettük volna tudásunkhoz mérten a lehető legjobbat nyújtani, szeretettel, felszabadultan zenélni, és minél szebb, igényesen kidolgozott produkciókkal örömet szerezni a zsűrinek és a hallgatóknak. Szereplésünk után azonnal láthattuk, hogy fenti törekvéseink teljességgel sikerültek. A lányok hatalmas sikert arattak, csodálatos teljesítményt nyújtottak. A nap folyamán egymást érték a gratuláló kezek és szavak, számtalan elismerés. Bizakodva vártuk hát az eredményhirdetést.

Székely Lea az első korcsoportban második helyezést ért el, Fazekas Enikő pedig nagy örömünkre megnyerte a harmadik korcsoport versenyét. Ezúton is nagyon gratulálunk nekik! Urbán Andreának sem kevésbé, aki a szoros versenyben alig maradt le a dobogóról, a zsűri két tagjától ő is maximális pontszámot kapott, és sokan megemlékeztek az ő teljesítményéről is. A zsűri elnökétől többek között a következő dicséretet hallhattuk: „Ahogyan ez a három karcagi lány egymás után játszott, az maga volt a csoda!”

A rendezvényt a díjazottak színvonalas és színes gálahangversenye zárta. Hálás szívvel tekintünk vissza a mögöttünk álló időszakra, az örömökre, küzdelmekre egyaránt. A versenyen Koppány Mária tanárnő kísérte zongorán a csapatot, ezúton is köszönjük munkáját! 

Hálásak lehetünk a növendékek szüleinek, akik anyagilag is komoly áldozatokat vállaltak a versenyért, mindig készségesen segítették munkánkat, vállalva többek között a gyakori hangszerszállítás nehézségeit. Szeretettel emlékezünk meg munkatársaim támogatásáról is, akik tanácsoltak, bátorítottak minket és mindenben mellettünk álltak. Köszönjük továbbá a baptista közösségnek, hogy önzetlenül koncerthelyszínt biztosítottak számunkra, amikor szükségünk volt rá!

De mindenekelőtt a három fantasztikus növendékemnek szeretném köszönni a hatalmas munkát, kitartást, a sok szép élményt és a „csodát”! Remek volt lányok! Büszkék vagyunk rátok!

Dudás Enikő

Az iskolánkban működő rádióamatőr állomás életéből

Minden év október 22-én ünnepli születésnapját a „Russian CW Club” (Orosz Morze rádiósok Klubja). Aki ezen a napon 10 CW összeköttetést létesít a világ bármely rádióamatőr állomásaival, kedves emléklapot kap az eseményről.

A QSO-k adatait e-mailban kell elküldeni a rendezőknek. Ugyanígy érkezik a hívójelre szóló emléklap is, díjmentesen. Az iskolánkban üzemelő HA7KLJ kollektív állomás három operátora ült le a rádió mellé, 2014. október 22-én, egymást váltva.

Szabi, Zsolt és Boti operátorok a klub hívójele alatt „összekopácsolták” a szükséges 10-10 QSO-t az emléklaphoz. Így saját emléklappal büszkélkedhetnek. Zsolt operátor és az állomásfelelős HA7MO/Laci közösen újabb 10 QSO-val az iskolai faliújság részére is „begyűjtött” egy emléklapot.

Vy 73 és DX!

Laci / HA7KLJ / HA7MO

Karácsonyvárás a Kováts Mihály Tagiskolában

Betekintő címmel komplex beiskolázó programsorozatot állított össze munkaközösségünk, melynek decemberi rendezvénye egy kiállítással egybekötött interaktív kézműves foglalkozás, melyet Nyíriné Kátai Katalin tanító néni, a kézműves szakkör vezetője, és lelkes tanítványai szerveztek a leendő első osztályos gyerekeknek, az érdeklődő óvodapedagógusoknak és szülőknek.

Legnagyobb örömünkre olyan sokan voltak kíváncsiak erre a rendezvényünkre, hogy majdnem kicsi lett a tanterem. Vendégeink maguk készíthették el ötletesebbnél ötletesebb karácsonyi ajándékaikat, melyet kis zacskóban haza is vihettek.  Készült itt tobozból komponált, szalagos karácsonyfadísz, textilszaloncukor, rágógumis rénszarvas, hóember pillecukorból. A foglalkozás zárásaként ízletes mézeskalácsból falatozhattunk, és isteni ízű, forró krampampulit kortyolhattunk. Az igazi karácsonyi hangulatot még az is fokozta, hogy a foglalkozás végén az iskolarádióból megszólalt a „Mennyből az angyal”.

A felnőttek és természetesen a gyerekek is nagyon jól érezték magukat. Ugyanúgy, mint a szeptemberben lezajlott tréfás játékokkal, feladatokkal tarkított foglakozásainkon, ahol a tanító nénik még egy kis táncházzal is szórakoztatták a gyerekeket. Hasonló érdeklődés kísérte a novemberi játékos informatikai és angol nyelvi foglakozásainkat. A gyerekek nagy örömmel vettek részt ezeken a foglalkozásokon is. Mi pedig nagy örömmel fogadtuk őket.

Hálásan köszönjük az óvó néniknek, hogy elkísérték a gyerekeket, a kollégáinknak azt, hogy megszervezték és levezették a foglalkozásokat. Katika néninek köszönjük, hogy bevarázsolta iskolánkba a közelgő ünnep hangulatát.

Szeretettel várjuk az iskolánk iránt érdeklődő szülőket, gyerekeket februári bemutató óráinkra, ahol a leendő első osztályos tanító nénik vezette tanítási órákat tekinthetik meg.

Mindenkinek békés, szép karácsonyt kívánok!

A Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézmény alsós munkaközössége nevében

Magyar Sándorné munkaközösség-vezető

Mikulások és Krampuszok

„Édes, kedves Mikulás
Köszöntünk most téged,
Eljöttél az idén is,
Ahogy megígérted.”

Mint minden évben idén is vártuk a Mikulás érkezését. A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményének Diákönkormányzata 2014. december 5-én az alsós és felsős osztályok között versenyt hirdetett.

A tanulók Mikulásnak vagy Krampusznak öltözhettek be. Péntek reggel nagyon sok gyermek piros sapkában és ördögszarvval a fején érkezett az iskolába. Természetesen a tanár nénik is nagyon lelkesen készültek e napra.

Az az osztályközösség nyerhetett, ahol sokan beöltöztek, de még produkciót is adtak elő. A mikulásoknak énekelni, a krampuszoknak pedig táncolniuk kellett.

Vidám, jó hangulat járta át az épület falait. A zsűri dolga nem volt könnyű, de meghozták  döntésüket: az alsósok közül a 4. osztályosok, míg a felsősök közül a 8. osztályosok nyerték meg a versenyt. Néhány diák különdíjban részesült a különleges Mikulás vagy Krampusz jelmezük ötletességével.

Gratulálok a Kiskulcsosi Tagintézmény tanulóinak és pedagógusainak. Köszönöm Kacsándi Anikó és Györfi Zoltán segítségét!


Veres Henrietta Katalin
Diákönkormányzatot segítő pedagógus

Nálunk járt a Mikulás…

Minden gyerek életének fontos napja december hatodika, amikor a Mikulás ajándékot hoz a jó gyerekeknek és virgácsot a rosszaknak. Ebben az évben a Mikulás már december 5-én megérkezett a Kováts Mihály Tagintézménybe.

Az alsósok már reggel 8 órakor összegyűltek az iskola tornatermében, ahol a Holdvirág Duó zenés ünnepi műsora köszöntötte őket. Azután a sok –sok várakozás nem volt hiába, mert a műsor végére a jó öreg Mikulás is ideért krampuszaival. Minden alsós osztály megkapta az ajándékokat, virgácsot persze senki nem kapott, mert azt a krampuszok az úton elhagyták.

A felsősöknek ezen a napon külön feladatuk volt. Az osztályok versenyeztek, hogy melyikben van ezen a napon a legtöbb Mikulás, krampusz vagy éppen rénszarvas. Az igazi meglepetés pedig az volt, hogy ezt az igazi Mikulás ellenőrizte. Minden osztályt meglátogatott a krampuszaival együtt és a jelmezbe öltözött, jó gyerekek még szaloncukrot is kaptak. A versenyt a 8.b osztály és osztályfőnökük, Antalócziné Balogh Ágnes tanárnő nyerték.

Nagyon vidám hangulatban telt ez a nap és reméljük jövőre is ellátogat hozzánk a Mikulás. A programot a Kováts-os Gyermekekért Közhasznú Egyesület támogatta, melyet ezúton is köszönünk nekik.

Kiss-Pálné Czinege Anikó
a DÖK támogató pedagógusa

Az egészséges család

„Az egészséges család” program keretében a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Általános Iskolai Tagintézményeinek ötödikesei december 10-én zöldség-gyümölcs csomagot vehettek át. A fotókon az öröm és a kíváncsiskodás pillanatai láthatók.

Köszönet a pályázat lebonyolítóinak, valamint az osztályfőnököknek!

Egészségnevelési hónap

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményében hagyomány, hogy novemberben egészségnevelési hónapot tartunk.

Az alsós tanulók a versenyt megelőzően előzetes feladataként hűtőmágnes és árukatalógus gyűjtését kapták. A versenyen osztályonként 4 tanuló vett részt. A feladatok megoldása többféle érzékszerv használatát igényelte. Zöldség- és gyümölcsféléket kellett felismerniük, majd azokból szobrokat formázniuk. A versenyzők hatalmas egészségfát „állítottak” egészséges termékek képeinek felragasztásával. Végül egészségtotót töltöttek ki, valamint népies nevekbe „burkolt”ételeket kellett felismerniük.

A felsősök négyfős csapatokat alakítottak, csapatnevet választottak. Gondolattérképet, zöldségtotót, gyümölcskeresztrejtvényt, fogápolási tesztet oldottak meg.  A vetélkedőt gyümölcssaláta készítéssel és annak elfogyasztásával zártuk.

A gyerekek nagyon élvezték a munkát. Jó hangulatban telt a délután.

A nyerteseket gyümölcsökkel, apró ajándéktárgyakkal és oklevéllel jutalmaztuk.

Bogdánné Szabó Valéria, Veres Henrietta Katalin - szervező tanítók

Oldalak