Beszámolók

Balatonnál sejhaj de jó...

A karcagi Györffy István Tagiskola 44 alsós és felsős diákja táborozott Balatonlellén 2014. 07. 21-25. között tölthetett öt felejthetetlen napot a magyar tengernél.

Köszönjük a Szülői munkaközösség támogatását. A gyerekeket Szakályné Kollát Emese, Takács Nikoletta, Rusóiné Szabó Magdolna, Vass György pedagógusok és szülők kísérték el. Köszönjük Takács József sofőr lelkiismeretes munkáját.

Bár az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, nem unatkoztunk. Íme, egy kis ízelítő programjainkból:

Hétfő

 • Csobbanás a Balatonban
 • Ismerkedés Lellével
 • Animációs játékok - közös dalolás, tánc
 • Tábortűz, közös éneklés

Kedd

 • Gyalogtúra a balatonboglári Gömbkilátóhoz
 • Angol, magyar daltanulás, Cup-song tanulás
 • Csatakiáltás, csasztuska - zászlófestés

Szerda

 • Hajóút Tihanyba - kisvonatozás, Apátság, Altemplom, múzeum, körpanoráma, fagyizás
 • Lellén strandolás, vízi játékok

Csütörtök

 • Pólófestés, "polip"-készítés
 • Sportprogramok
 • Tábori karnevál
 • Fürdés a Balatonban - Vízi aerobic (gúlaépítés, homokfigurák készítése)
 • Disco
 • Éjszakai bátorság próba

Péntek

 • Kincsvadászat
 • Tábor végi értékelés, jutalmazás

 

Évzáró a Györffyben

 

Kertszemle a Kováts-ban

A Kováts-Tehetségpont a Nemzeti Tehetségprogram keretében meghirdetett pályázaton nyert, a pénzből ,A víz Karcag életében’ projektet valósítottuk meg.

A programsorozat része volt egy kiskert kialakítása az iskolaudvaron. Az egyik védett zugban, mely területe nem éri el a 20 m2-t, először fel kellett törni a rég nem művelt talajt, a virágokat áttelepíteni más helyre, majd az ágyást előkészíteni a veteményezéshez, palántázáshoz. A Biológia kör tagjai Csontosné Szilágyi Erzsébet tanárnő irányításával, aki maga is profi kertész, babot, borsót, retket, répát, … vetettek, paradicsomot, paprikát palántáztak. (Ez utóbbiakat felajánlásból kaptuk.) Tanulták a kertészkedés alapjait. Tudásukról a Tehetségnapon adtak számot.

A másik megmérettetés ,A legszebb konyhakertek’ mozgalom keretében lezajlott kertszemle alkalmával volt. Izgalommal várjuk a második szemlét, mely augusztusban esedékes. Kíváncsiak vagyunk arra, hogyan éli túl a vakációt a kert.

Bármilyen kép is fogad majd bennünket a tanév elején, akkor is elmondható, megérte a próbálkozás. Kiderült, tanulóink tudnak rá vigyázni, néhány növény sérült csak a játékok során.

A napokban érett be a borsó, komposztálunk, esővizet gyűjtünk a locsoláshoz, ezek a kézzelfogható eredményeink.

Remélem sikerült a gyerekek, rajtuk keresztül a családok figyelmét ráirányítani erre a hasznos tevékenységre és egyre többen termelnek konyhakerti növényeket házuk tájékán.

Lévainé Kovács Róza
szakmai vezető
Kováts-Tehetségpont

Ahány ember, annyiféle csodálatos világ

Közel hatszáz gyerek részvételével rendezte meg a Játékkal a Tudásért Alapítvány, az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos Egyesülete Kiskőrösön azt a Ki Mit Tud?-ot, amelyre az ország valamennyi különnevelésben részesülő, integráltan nevelt, tanulásban és értelmileg akadályozott, valamint autizmussal élő tanulója jelentkezhetett. Először területi selejtezőkön mutatták be az elkészült produkciókat az egyéni versenyzők és a csoportok. Hat kategóriában mérhették össze tudásukat a benevezett tanulók: mese, vers, ének, hangszeres zene, tánc, báb ill. színdarab. A kézügyesség bemutatására rajzpályázatot hirdettek. Ebben, hasonlóan az elmúlt évhez, egy művészeti élmény képi megjelenítése szabadon választott technikával volt a feladat.

A Karcagi Általános Iskola Kováts Mihály Tagiskolájából három tanuló készült a kisújszállási területi fordulóra.  A tét az volt, tovább mehetnek-e a kiskőrösi országos döntőre? Nagy volt az öröm, amikor a zsűri kihirdette: mindhárom versenyzőnk megszerezte a kategóriája I. helyét, így mindannyian utazhatnak Petőfi szülővárosába! A beküldött képek közül is több karcagi kisdiák alkotását várja az országos kiállítás!

Június 6-án korán reggel indult a csapat – a gyerekek, a felkészítők és a szülők – a nagy megmérettetésre. Nem volt nehéz megtalálni a helyszínt. Mindenfelé táncruhába, jelmezbe, ünneplőbe öltözött, hangszert, díszletet cipelő gyerekcsoportokkal találkoztunk.

A megnyitó után mindenki elfoglalta a helyét a megfelelő teremben, és indult a verseny.

Laki Ákos 1.b oszt.  tanuló tiszta, szép beszédével, csodálatosan hangsúlyozott előadásával valósággal az ujja köré csavarta a zsűrit és a közönséget. Szavalatát vastapssal jutalmazták. Vasas Anett a 8. b-ből Tamkó Sirató Károly Jozafát c. versét adta elő játékosan, hatásos tempó-és hangerőváltásokkal. Vincze Zalán 7.a oszt. tanuló tanára, Vida Attila alkotását mutatta be a hangszeres zene kategóriában dobon, nagy sikert aratva.

Amíg vártuk a zsűri értékelését, ellátogattunk Petőfi Sándor szülőházába. A művelődési központba visszatérve megtekintettük az aulában kiállított képeket, s a sok szép mű között örömmel fedeztük fel az általunk beküldött alkotásokat.

Végre eljött az eredményhirdetés ideje! Valamennyi zsűri arról számolt be, hogy nagyon nehéz dolguk volt, olyan sok színvonalas produkciót láttak.
Mindhárom Kovátsos tanuló kiérdemelte a zsűri elismerését. Laki Ákos I., Vasas Anett III. helyezést ért el, Vincze Zalán pedig különdíjat kapott! Anett a kiállított Akvárium c. képével szintén különdíjban részesült.

A nagy melegtől és az izgalomtól fáradtan, de nagyon boldogan indult haza a csapat és a felkészítők:  Ákos, Kiss Ferencné és Bujdosóné Kálmán Mária tanító nénik, Anett, Ráczné Kovács Éva tanár néni, Zalán,Vida Attila tanár bácsi.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Vinczéné Gyulai Andrea és Vincze Attila szülőknek, a Kovátsos Gyermekekért Közhasznú Egyesületnek és iskolánk vezetőinek a gyerekek versenyeztetéséhez, utaztatásához nyújtott segítségért.

E sikeres nap után különösen igaznak érezzük Dorothy Law Holtz szavait:

„Ha a gyerekek megdicsérve élnek,
Megtanulják megbecsülve érezni magukat”

a felkészítők

Néptáncoktatás a Györffyben

A Györffy István Tagiskolában nagy népszerűségnek örvend a néptánc oktatása, melyet heti egy órában tanulnak diákjaink minden évfolyamon. Délutáni szakköri keretek között is van lehetőségük a gyerekeknek mind alsó, mind felső tagozaton jobban elmélyülni a tánc szépségében.

A néptáncot tanuló diákok igazi közösségé formálódnak az évek során. A néphagyományok felelevenítése, a táncok megismerése megtanulása során fejlődik a gyermekek személyisége.
Iskolánk hagyományaihoz ragaszkodva, ebben az évben is megrendezésre került a XV. Györffy Néptánc Gála. Ezen a délutánon közel 400 gyermek táncolt, a talpalávalót a Pipás zenekar húzta.

Tanulóink közül sokan oszlopos tagjai a Déryné Kulturális Turisztikai Sport Központ és Könyvtár Árendás, Bokréta és Pántlika néptánccsoportjainak. Városunk nagyrendezvényein több alkalommal színesítették a programot táncukkal iskolánk diákjai.

 

„Ifjú szívekben élnek tovább” –ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról

Így emlékeztünk történelmünk sorsfordító napjaira 2013-2014-ben

2013.október 22-én az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. a köztársaság kikiáltásának 24. évfordulójára emlékeztünk ünnepi projekt keretében.

A megemlékezés 10 helyszínén a 8. évfolyam tanulói változatos, interaktív módszerekkel ismertették meg alsóbb éves társaikkal az 1956-os eseményeket. Az osztályok forgószínpad szerűen járták be az 56-ot idéző helyszíneket, ahol egyénileg vagy csoportosan adhattak számot a megszerzett tudásukról. Tanulóink sok érdekes 1956-os ismeretre tettek szert. Dicséret illeti ezért azokat a 8. osztályos tanulókat, akik nagy szorgalommal és lelkesedéssel készítették elő és valósították meg a programot.

Munkájuk elismeréseként az ünnepi megemlékezésben közreműködő tanulókat Ecsedi Irén igazgatónő igazgatói dicséretben részesítette
A projekt megvalósításában Oroszné Millinkhoffer Rita, Rusóiné Szabó Magdolna és a nyolcadikos tanulók voltak elsősorban a segítségemre.

A projektre a tanulók már előző nap délelőtt „bemelegítettek” az „ 1956 méter futás” keretében, amelyet Rusóiné Szabó Magdolna és Kun László testnevelők szerveztek. 

Képes beszámoló a megemlékezésről:

 

„Őseink nyomában”

A Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet és a Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium által meghirdetett „Őseink nyomában” Területi Hon- és Népismereti Versenyre iskolánkból Kovács Ágnes 8. c osztályos tanuló nevezett be „Az állattartás régen és ma Karcagon” című pályázatával.

Az eredményhirdetésre Jászberényben a Szent István Egyetem Apponyi termében került sor, ahol a nyolcadik osztályos egyéni kategóriában második helyezést ért el a három megye pályázói közül.

Ági hatodik osztályos kora óta résztvevője volt a Györffy Napok helytörténeti pályázatának, és minden alkalommal kiemelt arany minősítést szerzett.

 

Gratulálok az elért eredményekhez és további sikeres kutatómunkát kívánok. Megköszönöm a családja támogatását.


Kovács Miklósné történelemtanár
Karcagi Általános Iskola Györffy István Tagiskolája

Tehetséggondozás a Györffy Tagiskolában

A Karcagi Általános Iskola Györffy István Tagiskola tehetséggondozás terén azt a célt tűzte ki, hogy tanulói tehetségét felismerve és arra odafigyelve alakítsa pedagógiai munkáját. Hatékonyságunkat leginkább a tanulók tanulmányi versenyeken elért sikerei alapján mérhetjük.

A Györffy István Tagiskola 2. b osztályából 8 gyermek jár tehetséggondozó foglalkozásra. A gyermekek nagyon érdeklődőek, motiváltak a foglalkozásokon.

2014. március 7-én mind a nyolc tanuló részt vett a Kisújszálláson megrendezett Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulóján.
Sikerrel jártunk, ugyanis Éliás László a 2. osztályosok között VI. helyezést ért el, és ezzel a gyönyörű helyezéssel ő lett a Karcagi Általános Iskola Györffy István Tagiskolája /Karcag/ legeredményesebb versenyzője.

Az iskolai tehetséggondozás mellett rajz szakköri foglalkozást is tartok a tanulóknak. A különleges bánásmódú gyermekeknek itt lehetőségük van kibontakoztatni a bennük rejlő képességeket.

2014. április. 16–án a Kádas György Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, EGYMI , Diákotthon és Gyermekotthon meghirdette az Észak-Alföldi Regionális Ki Mit Tud?- vetélkedőjét, ahol a gyerekek választhattak miben szeretnék magukat megmérettetni. (rajzverseny, versmondás, tánc..stb.)

A Györffy István Tagiskola 2. b osztályából Zoltán Csaba pályázott a rajzával, amit nagy lelkesedéssel készített. Munkájával regionális első helyezést ért el, és továbbjutott az országos döntőbe.

Szívből gratulálok sikeres munkájukhoz!

Nagy-Szentesi Anikó
tanító

Műsoros est

Több éves szép hagyománya az iskolának, hogy kétévenként bemutatkoznak diákjaink népes közönség előtt. Megmutatják az egyének és csoportok tehetségüket, táncos, játékos kedvüket szüleiknek, rokonaiknak.

2014. május 22-én zsúfolásig megtelt a nézőtér. Futóné Szabó Margit intézményvezető- helyettes köszöntő szavai után az énekkar műsora szólt. Zongorán kísért Koppány Mária művész tanár. Majd Csanádi Zádor és Sipos Patrik 7. o. tanulók marimba játékát hallhattuk. Doma Petra Dorina 2. o kislány mesét mondott. Gyökeres Mária Zsófia 4. o. tanuló zongorán játszott. A zenét kedvelő diákok sorát Varga László 6. o. hegedű száma és Sebők Lajos 6. o. klarinéton előadott műsora zárta.

Köszönet jár a zenetanárok színvonalas felkészítő munkájáért.

Iskolánkban évek óta van néptánc oktatás. Vargáné Molnár Éva tanítónő 1-2. osztályos csoportja kedves színfoltja volt az estének. Oroszné Millinkhoffer Rita táncpedagógus a 3-4. osztályosokkal készült egy szép üveges tánccal. Fazekas Dominik 6. osztályos tanuló évek óta néptáncos, most saját koreográfiáját láthattuk.

Nagy siker volt az 1. osztályosok modern tánca, melyet Ferencziné Varga Ildikó tanítónő tanított be. Kovács Lászlóné 3. osztályos tanulói matróztáncot adtak elő. Nagyon jól mutattak a színpadon a kisdiákok. A 4. osztályosok, Kiss-Andrási Erika tanítónő tanítványai, látványosan megidézték a nyarat. Vastaps kísérte előadásukat.

Rövid szünet után a II. részt a 2. osztályosok retró bulija nyitotta, Dr. Szabó Jánosné tanítónő igazi retro hangulatot varázsolt a színpadra. A felső tagozatos tanulók tánccsoportjának charleston tánca nagyon színvonalas volt. Két 7. osztályos fiú, Sarkadi Bence és Varga Gábor osztálytársaiknak tanítottak be egy remek modern táncot. Az 5. osztályosok zenés torna c. műsora megmosolyogtatta a közönséget.

Csányiné Nagy Julianna tanárnő készítette fel a gyerekeket. A 8. osztályosok válogatást adtak elő az elmúlt évek produkcióiból. Így búcsúztak el tanáraiktól és diáktársaiktól. A megható búcsúdal többeknek könnyeket csalt a szemébe. A műsorszámot Nagy Éva tanárnő és Csányi Sándor tanította be.

A műsoros est zárásaként színpadra vonultak a szereplők és egy közös dallal fejeződött be az este.

Köszönetet érdemel minden szereplő, minden felkészítő, minden segítő, akik lelkiismeretes munkájukkal hozzájárultak a színpompás este megrendezéséhez. Szép volt Kiskulcsos!

Lakatos Mihályné
tanítónő
Kiskulcsosi Tagiskola

Te Szedd 2014

Kétezer-tizennégy május egy szombatján

A mi iskolánk előtt gyülekeztünk mind,

Egy nemes célért indultunk mi útnak:

Az eldobott szemetet gyűjtöttük be kint.

Szétszóródtunk aztán, ki-ki merre ment,

Ügyesek voltunk, húsz zsáknyit összeszedtünk.

És vígan indultunk haza,

Karcag megtisztult mögettünk.

(Éliás János 8.b 2014. május 10.)

 

 

Oldalak