Beszámolók

Az iskolánkban működő rádióamatőr állomás életéből

Minden év október 22-én ünnepli születésnapját a „Russian CW Club” (Orosz Morze rádiósok Klubja). Aki ezen a napon 10 CW összeköttetést létesít a világ bármely rádióamatőr állomásaival, kedves emléklapot kap az eseményről.

A QSO-k adatait e-mailban kell elküldeni a rendezőknek. Ugyanígy érkezik a hívójelre szóló emléklap is, díjmentesen. Az iskolánkban üzemelő HA7KLJ kollektív állomás három operátora ült le a rádió mellé, 2014. október 22-én, egymást váltva.

Szabi, Zsolt és Boti operátorok a klub hívójele alatt „összekopácsolták” a szükséges 10-10 QSO-t az emléklaphoz. Így saját emléklappal büszkélkedhetnek. Zsolt operátor és az állomásfelelős HA7MO/Laci közösen újabb 10 QSO-val az iskolai faliújság részére is „begyűjtött” egy emléklapot.

Vy 73 és DX!

Laci / HA7KLJ / HA7MO

Karácsonyvárás a Kováts Mihály Tagiskolában

Betekintő címmel komplex beiskolázó programsorozatot állított össze munkaközösségünk, melynek decemberi rendezvénye egy kiállítással egybekötött interaktív kézműves foglalkozás, melyet Nyíriné Kátai Katalin tanító néni, a kézműves szakkör vezetője, és lelkes tanítványai szerveztek a leendő első osztályos gyerekeknek, az érdeklődő óvodapedagógusoknak és szülőknek.

Legnagyobb örömünkre olyan sokan voltak kíváncsiak erre a rendezvényünkre, hogy majdnem kicsi lett a tanterem. Vendégeink maguk készíthették el ötletesebbnél ötletesebb karácsonyi ajándékaikat, melyet kis zacskóban haza is vihettek.  Készült itt tobozból komponált, szalagos karácsonyfadísz, textilszaloncukor, rágógumis rénszarvas, hóember pillecukorból. A foglalkozás zárásaként ízletes mézeskalácsból falatozhattunk, és isteni ízű, forró krampampulit kortyolhattunk. Az igazi karácsonyi hangulatot még az is fokozta, hogy a foglalkozás végén az iskolarádióból megszólalt a „Mennyből az angyal”.

A felnőttek és természetesen a gyerekek is nagyon jól érezték magukat. Ugyanúgy, mint a szeptemberben lezajlott tréfás játékokkal, feladatokkal tarkított foglakozásainkon, ahol a tanító nénik még egy kis táncházzal is szórakoztatták a gyerekeket. Hasonló érdeklődés kísérte a novemberi játékos informatikai és angol nyelvi foglakozásainkat. A gyerekek nagy örömmel vettek részt ezeken a foglalkozásokon is. Mi pedig nagy örömmel fogadtuk őket.

Hálásan köszönjük az óvó néniknek, hogy elkísérték a gyerekeket, a kollégáinknak azt, hogy megszervezték és levezették a foglalkozásokat. Katika néninek köszönjük, hogy bevarázsolta iskolánkba a közelgő ünnep hangulatát.

Szeretettel várjuk az iskolánk iránt érdeklődő szülőket, gyerekeket februári bemutató óráinkra, ahol a leendő első osztályos tanító nénik vezette tanítási órákat tekinthetik meg.

Mindenkinek békés, szép karácsonyt kívánok!

A Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézmény alsós munkaközössége nevében

Magyar Sándorné munkaközösség-vezető

Mikulások és Krampuszok

„Édes, kedves Mikulás
Köszöntünk most téged,
Eljöttél az idén is,
Ahogy megígérted.”

Mint minden évben idén is vártuk a Mikulás érkezését. A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményének Diákönkormányzata 2014. december 5-én az alsós és felsős osztályok között versenyt hirdetett.

A tanulók Mikulásnak vagy Krampusznak öltözhettek be. Péntek reggel nagyon sok gyermek piros sapkában és ördögszarvval a fején érkezett az iskolába. Természetesen a tanár nénik is nagyon lelkesen készültek e napra.

Az az osztályközösség nyerhetett, ahol sokan beöltöztek, de még produkciót is adtak elő. A mikulásoknak énekelni, a krampuszoknak pedig táncolniuk kellett.

Vidám, jó hangulat járta át az épület falait. A zsűri dolga nem volt könnyű, de meghozták  döntésüket: az alsósok közül a 4. osztályosok, míg a felsősök közül a 8. osztályosok nyerték meg a versenyt. Néhány diák különdíjban részesült a különleges Mikulás vagy Krampusz jelmezük ötletességével.

Gratulálok a Kiskulcsosi Tagintézmény tanulóinak és pedagógusainak. Köszönöm Kacsándi Anikó és Györfi Zoltán segítségét!


Veres Henrietta Katalin
Diákönkormányzatot segítő pedagógus

Nálunk járt a Mikulás…

Minden gyerek életének fontos napja december hatodika, amikor a Mikulás ajándékot hoz a jó gyerekeknek és virgácsot a rosszaknak. Ebben az évben a Mikulás már december 5-én megérkezett a Kováts Mihály Tagintézménybe.

Az alsósok már reggel 8 órakor összegyűltek az iskola tornatermében, ahol a Holdvirág Duó zenés ünnepi műsora köszöntötte őket. Azután a sok –sok várakozás nem volt hiába, mert a műsor végére a jó öreg Mikulás is ideért krampuszaival. Minden alsós osztály megkapta az ajándékokat, virgácsot persze senki nem kapott, mert azt a krampuszok az úton elhagyták.

A felsősöknek ezen a napon külön feladatuk volt. Az osztályok versenyeztek, hogy melyikben van ezen a napon a legtöbb Mikulás, krampusz vagy éppen rénszarvas. Az igazi meglepetés pedig az volt, hogy ezt az igazi Mikulás ellenőrizte. Minden osztályt meglátogatott a krampuszaival együtt és a jelmezbe öltözött, jó gyerekek még szaloncukrot is kaptak. A versenyt a 8.b osztály és osztályfőnökük, Antalócziné Balogh Ágnes tanárnő nyerték.

Nagyon vidám hangulatban telt ez a nap és reméljük jövőre is ellátogat hozzánk a Mikulás. A programot a Kováts-os Gyermekekért Közhasznú Egyesület támogatta, melyet ezúton is köszönünk nekik.

Kiss-Pálné Czinege Anikó
a DÖK támogató pedagógusa

Az egészséges család

„Az egészséges család” program keretében a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Általános Iskolai Tagintézményeinek ötödikesei december 10-én zöldség-gyümölcs csomagot vehettek át. A fotókon az öröm és a kíváncsiskodás pillanatai láthatók.

Köszönet a pályázat lebonyolítóinak, valamint az osztályfőnököknek!

Egészségnevelési hónap

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményében hagyomány, hogy novemberben egészségnevelési hónapot tartunk.

Az alsós tanulók a versenyt megelőzően előzetes feladataként hűtőmágnes és árukatalógus gyűjtését kapták. A versenyen osztályonként 4 tanuló vett részt. A feladatok megoldása többféle érzékszerv használatát igényelte. Zöldség- és gyümölcsféléket kellett felismerniük, majd azokból szobrokat formázniuk. A versenyzők hatalmas egészségfát „állítottak” egészséges termékek képeinek felragasztásával. Végül egészségtotót töltöttek ki, valamint népies nevekbe „burkolt”ételeket kellett felismerniük.

A felsősök négyfős csapatokat alakítottak, csapatnevet választottak. Gondolattérképet, zöldségtotót, gyümölcskeresztrejtvényt, fogápolási tesztet oldottak meg.  A vetélkedőt gyümölcssaláta készítéssel és annak elfogyasztásával zártuk.

A gyerekek nagyon élvezték a munkát. Jó hangulatban telt a délután.

A nyerteseket gyümölcsökkel, apró ajándéktárgyakkal és oklevéllel jutalmaztuk.

Bogdánné Szabó Valéria, Veres Henrietta Katalin - szervező tanítók

XIV. Országos Friss Antal Gordonkaverseny

A XIV. Országos Friss Antal Gordonkaverseny döntőjére november 21. és 23. között került sor Szolnokon, ahol Kovács Balázs képviselte az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézményt.

Balázs a debreceni területi válogatón nyújtott színvonalas előadásával érdemelte ki, hogy a döntőbe jusson. Az ország számos zeneiskolájának legjobb csellistáit hallgathatta meg az igen neves zsűri és a szép számú közönség.

Balázs a II. korcsoportban, tehát az 5., 6. osztályosok között szerepelt. Műsorát nagyon szépen adta elő, talán egy kicsit magabiztosabb csellózással bekerülhetett volna a legjobb 10 közé. Megjegyzem, sok olyan nagyvárosi zeneiskolából érkező gyerekkel kellett versenyeznie, akiknek sokkal több szereplési lehetőség adatik meg, ezért természetesen otthonosabban mozognak a színpadon. A döntőbe bejutott 66 csellista közül a legtöbben a megyeszékhelyekről és Budapestről érkeztek. Nemcsak a rutinjuk nagyobb ezeknek a növendékeknek, hanem sokkal nívósabb hangszereken is játszhatnak és legtöbbjük a zenei pályát választja.

Fantasztikus volt meghallhatni a sok tehetséges csellista műsorát, közöttük Balázs produkcióját. Csodálatos érzés volt a közönség soraiban ülni, nagyon büszke voltam a tanítványomra, aki remekül helyt állt az erős mezőnyben. Örülök, hogy Balázs családja is átélhette velem ezt a rendkívüli élményt. Végül köszönöm zongorakísérőnknek, Zbiskó Zoltánné Katinak, amiért segítségünkre volt a felkészülési időszak alatt és a versenyen, nagyszerű korrepetitori munkájával hozzájárult a szép szerepléshez.

Urbánné Tóth Klára

Táblajátékok készítése

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézményében évek óta sikeresen működik a Kováts Tehetségpont, amely kiemelten foglalkozik a matematika, a logika és a természettudományok iránt érdeklődő tanulók tehetséggondozásával.

Tehetségpontunk úgy gondolta, hogy mi is szeretnénk méltó módon megemlékezni Rubik Ernő találmányáról, a Rubik-kockáról, mely az idén ünnepelte 40. születésnapját. Ehhez az alkalomhoz kapcsolódva rendeztük meg november 19-én táblajáték-készítő délutánunkat, melyet Kiss-Pálné Czinege Anikó és Bacsó Andrea tanárnők vezettek.

A programon 4-8. évfolyamos tanulóink igen szép számban vettek részt. A délután folyamán a gyerekek különböző játékokat készíthettek műanyag kupakok, tojástartók, Kinder kapszulák és egyéb, mások számára már haszontalannak tűnő tárgyak felhasználásával.

Készítettünk malmot, körmalmot, memória játékokat, Scrabble szókirakó játékot, amőbát és egyéb egyszerű táblás játékokat. Az elkészült alkotásokat a gyerekek azonnal ki is próbálták, s néhány játszmát még aznap le is játszottak.

 

Őszi koncert a Csokonai úti óvodában

Az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézmény növendékei 2014. november 28-án a Csokonai úti óvoda által szervezett Őszi koncerten szerepeltek. A rendezvényen fellépő gyerekek mindannyian a Csokonai óvodába jártak és nagy örömmel, izgalommal készültek a szereplésre.

Az óvodás gyermekek csillogó szemmel hallgatták a kis koncertet, mely színes és változatos volt. A különböző hangszereken ismert gyermekdalok csendültek fel, melyek még jobban felkeltették a kicsik érdeklődését. A műsort változatosabbá tette a szóló ének produkció.

Az óvó nénik örültek, hogy alkalmuk nyílt találkozni a volt ovis gyerekekkel, hallhatták milyen ügyesen „keltik életre” hangszereiket, csalogatják elő belőlük a dallamokat és milyen tisztán és szépen énekelnek. Nagyon büszkék voltak rájuk! A jól sikerült koncertnek a folytatása tavasszal várható.

Dr. Debreczeniné Géczi Anikó

Fényképek: Kukoricafesztivál

 

Oldalak