Beszámolók

Kiskulcsosi Hét

A Kiskulcsosi Tagiskolánkban évről évre hagyomány, hogy megrendezzük a Kiskulcsosi Hetet. Idén szeptember végén különböző rendezvényekkel vártuk az alsós és a felsős tanulókat. Voltak szabadtéri és tantermi programok.

Az alsós tanulóknál aszfaltrajzversennyel, sikító versennyel kezdődött a hét. Ugyanezen a délután a felsősök akadályversenyen vehettek részt. Másnap smink verseny és rókavadászat várta a kicsiket, míg a nagyok floor-ball bajnokságon mutatták meg ügyességüket.

A hét közepén a kisebbeknek kerékpárverseny, a nagyobbaknak HI-HI-HI vetélkedő került megrendezésre. A negyedik napon a labdáé volt a főszerep. Az osztályok labdajátékban mérték össze tudásukat. A Kiskulcsosi Hét a Városi Labdarúgó Torna megrendezésével zárult.

Köszönöm a vezetőség, a szülők és a kedves pedagógus kollégák segítségét a programok megvalósításában. Külön köszönöm a Tesco felajánlását Király Edvin úrnak, a Groupama Garancia Biztosító felajánlását Szőke Erikának. Köszönöm Szepesi Tibor felajánlását, Ferenczi Sándorné közreműködését valamint Nagy Sándorné segítségét.                                                                                                   

Veres Henrietta Katalin
Diákönkormányzatot segítő nevelő

Erzsébet Táborok

„Gyere el, kérünk, légy a vendégünk!
S lesz egy szép, közös emlékünk, ...”

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézményei – tanulók, pedagógusok, a szülők támogatásával együtt – nagy örömmel tettek eleget a felhívásnak, s nyújtottak be pályázatokat, nyertek, s így az Erzsébet Táborok vendégei voltak.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kiírt Erzsébet tábori pályázatoknak köszönhetően intézményünkből 3 turnusban, több mint 50 diák jutott kedvezményes üdülési és táborozási lehetőséghez a nyári hónapokban, valamint szeptemberben.

Zánkán, a nyári táborokban és az őszi kirándulás alkalmával eltöltött napok a gyermekek számára rendkívüli, fantasztikus élményszerző kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak. Tanulóink megismerték a Balaton-felvidék természeti és történelmi értékekben gazdag világát.

A Balaton parti festői környezetben fekvő Erzsébet Üdülőközpont és Tábor 209 hektáros területe is nagyszerű alkalmat biztosított a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltésére. A színes programok valamennyi résztvevő számára szép és tartalmas időtöltést nyújtottak, melyeken észrevétlenül is új ismeretekre, tudásra tettek szert a tanulók.

A közös szórakozás, nyaralás, pihenés, a felejthetetlen programok kellemes, szép közös emlékként maradtak meg a gyermekekben.

 

Ünnepi hangverseny

Az „Ajándékozzunk zenét az időseknek!” című ünnepi hangverseny 2014. október 1-én a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár valamint a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézmény közös szervezésében került megrendezésre. A már hagyománynak tekinthető programnak az Ifjúsági Ház adott otthont. Az ünnepi köszöntők után a művészeti iskola növendékei és tanárai színvonalas, változatos műsorszámokkal ajándékozták meg a jelenlévőket.

A hangversenyen magyar és külföldi zeneszerzők művei egyaránt elhangzottak, a népdaltól a könnyű zenéig minden műfajban csendültek fel dallamok.

A hangverseny lenyomata volt az iskolánkban folyó munkának, hiszen a fellépők közül öt növendék országos, illetve nemzetközi versenyre készül. A hangversenyen való szereplés remek alkalom volt számukra a bemutatkozásra.

Erre az ünnepi fellépésre a művészeti iskola minden növendéke és tanára örömmel és lelkesen készült.

Dr. Debreczeniné Géczi Anikó és Soós Pálné

Fecskeavató 2014

 

Balatonnál sejhaj de jó...

A karcagi Györffy István Tagiskola 44 alsós és felsős diákja táborozott Balatonlellén 2014. 07. 21-25. között tölthetett öt felejthetetlen napot a magyar tengernél.

Köszönjük a Szülői munkaközösség támogatását. A gyerekeket Szakályné Kollát Emese, Takács Nikoletta, Rusóiné Szabó Magdolna, Vass György pedagógusok és szülők kísérték el. Köszönjük Takács József sofőr lelkiismeretes munkáját.

Bár az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, nem unatkoztunk. Íme, egy kis ízelítő programjainkból:

Hétfő

 • Csobbanás a Balatonban
 • Ismerkedés Lellével
 • Animációs játékok - közös dalolás, tánc
 • Tábortűz, közös éneklés

Kedd

 • Gyalogtúra a balatonboglári Gömbkilátóhoz
 • Angol, magyar daltanulás, Cup-song tanulás
 • Csatakiáltás, csasztuska - zászlófestés

Szerda

 • Hajóút Tihanyba - kisvonatozás, Apátság, Altemplom, múzeum, körpanoráma, fagyizás
 • Lellén strandolás, vízi játékok

Csütörtök

 • Pólófestés, "polip"-készítés
 • Sportprogramok
 • Tábori karnevál
 • Fürdés a Balatonban - Vízi aerobic (gúlaépítés, homokfigurák készítése)
 • Disco
 • Éjszakai bátorság próba

Péntek

 • Kincsvadászat
 • Tábor végi értékelés, jutalmazás

 

Évzáró a Györffyben

 

Kertszemle a Kováts-ban

A Kováts-Tehetségpont a Nemzeti Tehetségprogram keretében meghirdetett pályázaton nyert, a pénzből ,A víz Karcag életében’ projektet valósítottuk meg.

A programsorozat része volt egy kiskert kialakítása az iskolaudvaron. Az egyik védett zugban, mely területe nem éri el a 20 m2-t, először fel kellett törni a rég nem művelt talajt, a virágokat áttelepíteni más helyre, majd az ágyást előkészíteni a veteményezéshez, palántázáshoz. A Biológia kör tagjai Csontosné Szilágyi Erzsébet tanárnő irányításával, aki maga is profi kertész, babot, borsót, retket, répát, … vetettek, paradicsomot, paprikát palántáztak. (Ez utóbbiakat felajánlásból kaptuk.) Tanulták a kertészkedés alapjait. Tudásukról a Tehetségnapon adtak számot.

A másik megmérettetés ,A legszebb konyhakertek’ mozgalom keretében lezajlott kertszemle alkalmával volt. Izgalommal várjuk a második szemlét, mely augusztusban esedékes. Kíváncsiak vagyunk arra, hogyan éli túl a vakációt a kert.

Bármilyen kép is fogad majd bennünket a tanév elején, akkor is elmondható, megérte a próbálkozás. Kiderült, tanulóink tudnak rá vigyázni, néhány növény sérült csak a játékok során.

A napokban érett be a borsó, komposztálunk, esővizet gyűjtünk a locsoláshoz, ezek a kézzelfogható eredményeink.

Remélem sikerült a gyerekek, rajtuk keresztül a családok figyelmét ráirányítani erre a hasznos tevékenységre és egyre többen termelnek konyhakerti növényeket házuk tájékán.

Lévainé Kovács Róza
szakmai vezető
Kováts-Tehetségpont

Ahány ember, annyiféle csodálatos világ

Közel hatszáz gyerek részvételével rendezte meg a Játékkal a Tudásért Alapítvány, az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos Egyesülete Kiskőrösön azt a Ki Mit Tud?-ot, amelyre az ország valamennyi különnevelésben részesülő, integráltan nevelt, tanulásban és értelmileg akadályozott, valamint autizmussal élő tanulója jelentkezhetett. Először területi selejtezőkön mutatták be az elkészült produkciókat az egyéni versenyzők és a csoportok. Hat kategóriában mérhették össze tudásukat a benevezett tanulók: mese, vers, ének, hangszeres zene, tánc, báb ill. színdarab. A kézügyesség bemutatására rajzpályázatot hirdettek. Ebben, hasonlóan az elmúlt évhez, egy művészeti élmény képi megjelenítése szabadon választott technikával volt a feladat.

A Karcagi Általános Iskola Kováts Mihály Tagiskolájából három tanuló készült a kisújszállási területi fordulóra.  A tét az volt, tovább mehetnek-e a kiskőrösi országos döntőre? Nagy volt az öröm, amikor a zsűri kihirdette: mindhárom versenyzőnk megszerezte a kategóriája I. helyét, így mindannyian utazhatnak Petőfi szülővárosába! A beküldött képek közül is több karcagi kisdiák alkotását várja az országos kiállítás!

Június 6-án korán reggel indult a csapat – a gyerekek, a felkészítők és a szülők – a nagy megmérettetésre. Nem volt nehéz megtalálni a helyszínt. Mindenfelé táncruhába, jelmezbe, ünneplőbe öltözött, hangszert, díszletet cipelő gyerekcsoportokkal találkoztunk.

A megnyitó után mindenki elfoglalta a helyét a megfelelő teremben, és indult a verseny.

Laki Ákos 1.b oszt.  tanuló tiszta, szép beszédével, csodálatosan hangsúlyozott előadásával valósággal az ujja köré csavarta a zsűrit és a közönséget. Szavalatát vastapssal jutalmazták. Vasas Anett a 8. b-ből Tamkó Sirató Károly Jozafát c. versét adta elő játékosan, hatásos tempó-és hangerőváltásokkal. Vincze Zalán 7.a oszt. tanuló tanára, Vida Attila alkotását mutatta be a hangszeres zene kategóriában dobon, nagy sikert aratva.

Amíg vártuk a zsűri értékelését, ellátogattunk Petőfi Sándor szülőházába. A művelődési központba visszatérve megtekintettük az aulában kiállított képeket, s a sok szép mű között örömmel fedeztük fel az általunk beküldött alkotásokat.

Végre eljött az eredményhirdetés ideje! Valamennyi zsűri arról számolt be, hogy nagyon nehéz dolguk volt, olyan sok színvonalas produkciót láttak.
Mindhárom Kovátsos tanuló kiérdemelte a zsűri elismerését. Laki Ákos I., Vasas Anett III. helyezést ért el, Vincze Zalán pedig különdíjat kapott! Anett a kiállított Akvárium c. képével szintén különdíjban részesült.

A nagy melegtől és az izgalomtól fáradtan, de nagyon boldogan indult haza a csapat és a felkészítők:  Ákos, Kiss Ferencné és Bujdosóné Kálmán Mária tanító nénik, Anett, Ráczné Kovács Éva tanár néni, Zalán,Vida Attila tanár bácsi.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Vinczéné Gyulai Andrea és Vincze Attila szülőknek, a Kovátsos Gyermekekért Közhasznú Egyesületnek és iskolánk vezetőinek a gyerekek versenyeztetéséhez, utaztatásához nyújtott segítségért.

E sikeres nap után különösen igaznak érezzük Dorothy Law Holtz szavait:

„Ha a gyerekek megdicsérve élnek,
Megtanulják megbecsülve érezni magukat”

a felkészítők

Néptáncoktatás a Györffyben

A Györffy István Tagiskolában nagy népszerűségnek örvend a néptánc oktatása, melyet heti egy órában tanulnak diákjaink minden évfolyamon. Délutáni szakköri keretek között is van lehetőségük a gyerekeknek mind alsó, mind felső tagozaton jobban elmélyülni a tánc szépségében.

A néptáncot tanuló diákok igazi közösségé formálódnak az évek során. A néphagyományok felelevenítése, a táncok megismerése megtanulása során fejlődik a gyermekek személyisége.
Iskolánk hagyományaihoz ragaszkodva, ebben az évben is megrendezésre került a XV. Györffy Néptánc Gála. Ezen a délutánon közel 400 gyermek táncolt, a talpalávalót a Pipás zenekar húzta.

Tanulóink közül sokan oszlopos tagjai a Déryné Kulturális Turisztikai Sport Központ és Könyvtár Árendás, Bokréta és Pántlika néptánccsoportjainak. Városunk nagyrendezvényein több alkalommal színesítették a programot táncukkal iskolánk diákjai.

 

„Ifjú szívekben élnek tovább” –ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról

Így emlékeztünk történelmünk sorsfordító napjaira 2013-2014-ben

2013.október 22-én az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. a köztársaság kikiáltásának 24. évfordulójára emlékeztünk ünnepi projekt keretében.

A megemlékezés 10 helyszínén a 8. évfolyam tanulói változatos, interaktív módszerekkel ismertették meg alsóbb éves társaikkal az 1956-os eseményeket. Az osztályok forgószínpad szerűen járták be az 56-ot idéző helyszíneket, ahol egyénileg vagy csoportosan adhattak számot a megszerzett tudásukról. Tanulóink sok érdekes 1956-os ismeretre tettek szert. Dicséret illeti ezért azokat a 8. osztályos tanulókat, akik nagy szorgalommal és lelkesedéssel készítették elő és valósították meg a programot.

Munkájuk elismeréseként az ünnepi megemlékezésben közreműködő tanulókat Ecsedi Irén igazgatónő igazgatói dicséretben részesítette
A projekt megvalósításában Oroszné Millinkhoffer Rita, Rusóiné Szabó Magdolna és a nyolcadikos tanulók voltak elsősorban a segítségemre.

A projektre a tanulók már előző nap délelőtt „bemelegítettek” az „ 1956 méter futás” keretében, amelyet Rusóiné Szabó Magdolna és Kun László testnevelők szerveztek. 

Képes beszámoló a megemlékezésről:

 

Oldalak