augusztus 2015

Beszámoló pályázat megvalósításáról

A történet mesélésében vissza kell mennünk két évet. Nagyon irigyeltük az akkori hetedikeseket, amikor megtudtuk, hogy közösen külföldre utaznak. Majd néhányan elmentünk arra az órára, amikor bemutatták, merre jártak. Ekkor irigykedtünk, csak igazán! A képek, amiket vetítettek, a sok történet, amiket meséltek…
Látszott, nagyon jól érezték magukat.

Projektnapló

NTP-MTI-14-0026 pályázat

Vetélkedő a Debreceni Állatkertben

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. közösen hirdetett meg egy vetélkedőt 3-4. osztályosok számára, „Csodálatos vadvilág” címmel. Erre még februárban jelentkeztünk egy-egy 3 fős fiú és lány csapattal.

A két forduló feladatai igen csak megdolgoztattak bennünket, de bizakodva vártuk az eredményeket. Végre megkaptuk az értesítést, hogy mindkét csapatunk tovább jutott a döntőbe, ahova 11 csapatot hívtak be a 80 résztvevő közül.

Május 21-én nagy várakozással indultunk Debrecenbe. Az állatkert területén egy izgalmas és igen sokrétű feladatokból álló akadályversenyen mérhettük össze tudásunkat, még utoljára. Sajnos az összesítésben már nem kerültünk be az 1-3. helyezettek közé, de egy jó hangulatú és kellemes napot tölthettünk el az állatkertben.

Csapatonként többek között kaptunk egy ingyenes belépőt a Hortobágyi Vadasparkba és a Hortobágyi Nemzeti Park Néprajzi kiállításaira is. Így még vár ránk egy tartalmas kirándulás!

KIRÁLY HÁRMAS: Kis Lili, Hunyadi Emese, Darók Hanna 3.b

OROSZLÁNOK: Tukarcs Ferenc, Czinka Benjamin 3.b, Koczka György 4.a

Felkészítő: Törőcsikné Magyar Erika tanítónő

Jutalomút

A KLIK tanulmányi kirándulásra írt ki pályázatot, amit szerencsére mi nyertünk, így osztályunk, a 6.b részt vehetett egy kiránduláson Eger-Sirokra május 21-én.

Reggel 8 órakor indultunk osztályfőnökünkkel, Dorkovics Ági nénivel és Attila bácsival. Tíz órakor már Egerben voltunk, és az egri várba vettük utunkat. Először a börtönerődben néztünk széjjel, itt láthattunk 16. századi kínzóeszközöket – meglehetősen hátborzongató volt.

Ezután a 3D-s moziba mentünk, ahol az egri vár bemutatását nézhettük meg. A mozi után csatlakozott hozzánk egy idegenvezető, aki körbevezetett bennünket a várban. Először a hősök csarnokában voltunk, ahonnan a földbástyához vezetett az utunk. Ez egy olyan bástya volt, amit könnyen meg lehetett támadni. Majd a Dobó-bástyához mentünk, ahol sok érdekes dolgot tudtunk meg magáról a bástya szerkezetéről. Megnéztük még a magyar és a török ágyúkat, itt az idegenvezetőnk megmutatta azt is, hogy honnan lőtték a városra néző falat. Sajnos a nyugati szárnyat nem tudtuk megnézni, mert felújítás miatt le volt zárva.

Ezután ebédelni mentünk, ebéd után emléktárgyakat lehetett vásárolni. A vásárlás után indultunk Sirokra. A siroki várba vezető útról gyönyörű kilátás volt a tájra. A várba érkezésünk után találtunk egy olyan helyet, ahol korabeli ruhákba lehetett öltözni. Sokan meg is tették, jópofa fotók készültek. Odébb megnézhettük a régi török fegyvereket. Ezután játszottunk a vendégek számára odakészített ügyességi játékokkal, gyönyörködtünk a szép tájban, majd indultunk haza Karcagra.

Én annak ajánlom e két vár megtekintését, aki szeretné megismerni a hozzájuk kapcsolódó történeteket, tárgyakat és a tájat.

Varga Róbert