július 2015

Fények és hangok

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézménye „Fények és Hangok” című pályázata 2015. április 21-én és 2015. június 16. és 19. között valósult meg.

A projekt első napját 2015. április 21-én, Budapesten töltöttük. A programok nagyon élvezetesek és változatosak voltak. Részt vettünk a Hagyományok Háza foglalkozásain, a Magyar Állami Népi Együttes koncertjén, sétáltunk a Margitszigeten, megtapasztaltuk a Láthatatlan kiállítást. Élmény dús napunk volt.

A projekt hetet, mely 2015. június 16. és 19. között valósult meg, már mindannyian rendkívül vártuk, egyrészt az előadásokat, másrészt pedig, hogy együtt legyen ez a nagyszerű csapat.
Úgy érezzük, ez a program arról szólt, hogy mi gyerekek játékosan fejlődjünk.
Kedden Soós Pálné Judit néni előadásában nagyon tetszett a színkör, amiben szerepelnek az ABC-s hangok. Számomra a színek és hangok megmagyarázhatatlan kapcsolata volt meglepő. Ezután filmvetítés következett, mely alatt megmutatkozott, hogy minden emberre máshogyan hat egy-egy zenei mű. Mindenki a saját gondolataiból és érzéseiből merít ihletet akár képzőművészeti alkotáshoz, akár zenei műhöz. Számtalan lehetőség van arra, hogy a zenét/hangokat összekapcsoljuk rajzokkal vagy éppen vizuális effektekkel. Csupán kreativitás és képzelőerő szükséges hozzá.

Kabai Laci bácsi előadása is sok új dolgot ismertetett meg velem a festészet terén. Hallhattam azt is, hogy a fény olyan, mint egy anyag. Ha egy sötét teremben meggyújtanak egy gyertyát, akkor az a kis fény elnyomja a sötétséget. Számos találmány, felfedezés a fényen alapul.

Szolnokon a Damjanich Múzeumban az őskori Kárpát-medencében élő emberekről tudhattunk meg érdekes dolgokat. Aztán egy másik kiállítóterembe mentünk, ahol művészettörténeti kiállítás volt. Gyönyörű festményeket láthattunk, a festészet különféle stílusairól és ábrázolási módjairól tudhattunk meg többet. Lenyűgöző, ahogyan egy kép árnyalatai és formái képesek összhangban működni és érzelmeket közvetíteni. Ugyanez a harmónia a fényekre és hangokra is teljes mértékben igaz. Kabai Laci bácsi kiállítása a Szolnoki Verseghy Könyvtárban mindenki csodálatát elnyerte. A nap folyamán sétáltunk a Rózsakertben és a Tisza-parton is, belehallgattunk a Tiszavirág Fesztiválon részt vevő Szolnoki Katonazenekar koncertjébe – nagyon jó filmzenéket játszottak-, majd megcsodáltuk a Tiszavirág hidat.

Balázs Gabriella egész előadása tetszett. De tényleg! A játékok, az eső hangja és a hangszerek kipróbálása is. Legjobban a kavicsokkal keltett esőhangja tetszett, csodálatos, hogy ilyen egyszerű dolgokkal ilyen sok hangot lehet megszólaltatni. A Moldva című mű hallgatása közben mandalákat színeztünk. Az is remek élményt nyújtott számunkra, hogy sok, eddig nem látott hangszerrel ismerkedtünk meg. Ezen kívül elmélyedhettünk a különféle hangok, hétköznapi zajok világában is.

A hetet koncert zárta, kiállítással egybekötve. Az erre való felkészülés során mi, zeneiskolás növendékek belepillanthattunk a festmények elkészülésének folyamatába, míg a képzőművészeti tanulók a zenei próbákba hallgathattak bele.

Az egész projektben azt tartom a legcsodálatosabbnak, hogy ez a nagyszerű társaság teljes harmóniában volt képes együttműködni, megismerkedni egymással és a különféle művészeti ágakkal. Mindez rendkívül jó hangulatban telt, szórakoztató és élmény dús volt.

A beszámoló készítői a „Fények és Hangok” című pályázati projekthéten részt vevő gyerekek.

A program az NTP-AMI-14-0050 nyertes pályázatunk finanszírozásával valósult meg.

SZIM Anyukák Bábcsoportja

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményének Diákönkormányzata 2015. június 10-én az alsó tagozatos osztályoknak bábelőadást szervezett.

A SZIM Anyukák Bábcsoportja a Három kismalac és a farkasok című mesét adta elő. Szenzációs saját készítésű díszlettel, hangulatos zenével, színészi tehetséggel mutatták be bábjátékukat. A tanulóknak a megfigyelési szempontokra figyelve kellett figyelemmel kísérni az előadást, amit a műsor végén megbeszéltek. A helyes választ adók malackás könyvjelzőt kaptak jutalmul.

Gratulálunk és köszönjük a kellemes délutánt Tóth Anitának, Németh Ibolyának, Kapitány Andrásnénak, Ráczné Csontos Andreának, Pandur Máriának és Fitosné Máriának.

Veres Henrietta Katalin

Diákönkormányzatot segítő pedagógus