december 2014

Az iskolánkban működő rádióamatőr állomás életéből

Minden év október 22-én ünnepli születésnapját a „Russian CW Club” (Orosz Morze rádiósok Klubja). Aki ezen a napon 10 CW összeköttetést létesít a világ bármely rádióamatőr állomásaival, kedves emléklapot kap az eseményről.

A QSO-k adatait e-mailban kell elküldeni a rendezőknek. Ugyanígy érkezik a hívójelre szóló emléklap is, díjmentesen. Az iskolánkban üzemelő HA7KLJ kollektív állomás három operátora ült le a rádió mellé, 2014. október 22-én, egymást váltva.

Szabi, Zsolt és Boti operátorok a klub hívójele alatt „összekopácsolták” a szükséges 10-10 QSO-t az emléklaphoz. Így saját emléklappal büszkélkedhetnek. Zsolt operátor és az állomásfelelős HA7MO/Laci közösen újabb 10 QSO-val az iskolai faliújság részére is „begyűjtött” egy emléklapot.

Vy 73 és DX!

Laci / HA7KLJ / HA7MO

Mikulások és Krampuszok

„Édes, kedves Mikulás
Köszöntünk most téged,
Eljöttél az idén is,
Ahogy megígérted.”

Mint minden évben idén is vártuk a Mikulás érkezését. A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményének Diákönkormányzata 2014. december 5-én az alsós és felsős osztályok között versenyt hirdetett.

A tanulók Mikulásnak vagy Krampusznak öltözhettek be. Péntek reggel nagyon sok gyermek piros sapkában és ördögszarvval a fején érkezett az iskolába. Természetesen a tanár nénik is nagyon lelkesen készültek e napra.

Az az osztályközösség nyerhetett, ahol sokan beöltöztek, de még produkciót is adtak elő. A mikulásoknak énekelni, a krampuszoknak pedig táncolniuk kellett.

Vidám, jó hangulat járta át az épület falait. A zsűri dolga nem volt könnyű, de meghozták  döntésüket: az alsósok közül a 4. osztályosok, míg a felsősök közül a 8. osztályosok nyerték meg a versenyt. Néhány diák különdíjban részesült a különleges Mikulás vagy Krampusz jelmezük ötletességével.

Gratulálok a Kiskulcsosi Tagintézmény tanulóinak és pedagógusainak. Köszönöm Kacsándi Anikó és Györfi Zoltán segítségét!


Veres Henrietta Katalin
Diákönkormányzatot segítő pedagógus

Karácsonyvárás a Kováts Mihály Tagiskolában

Betekintő címmel komplex beiskolázó programsorozatot állított össze munkaközösségünk, melynek decemberi rendezvénye egy kiállítással egybekötött interaktív kézműves foglalkozás, melyet Nyíriné Kátai Katalin tanító néni, a kézműves szakkör vezetője, és lelkes tanítványai szerveztek a leendő első osztályos gyerekeknek, az érdeklődő óvodapedagógusoknak és szülőknek.

Legnagyobb örömünkre olyan sokan voltak kíváncsiak erre a rendezvényünkre, hogy majdnem kicsi lett a tanterem. Vendégeink maguk készíthették el ötletesebbnél ötletesebb karácsonyi ajándékaikat, melyet kis zacskóban haza is vihettek.  Készült itt tobozból komponált, szalagos karácsonyfadísz, textilszaloncukor, rágógumis rénszarvas, hóember pillecukorból. A foglalkozás zárásaként ízletes mézeskalácsból falatozhattunk, és isteni ízű, forró krampampulit kortyolhattunk. Az igazi karácsonyi hangulatot még az is fokozta, hogy a foglalkozás végén az iskolarádióból megszólalt a „Mennyből az angyal”.

A felnőttek és természetesen a gyerekek is nagyon jól érezték magukat. Ugyanúgy, mint a szeptemberben lezajlott tréfás játékokkal, feladatokkal tarkított foglakozásainkon, ahol a tanító nénik még egy kis táncházzal is szórakoztatták a gyerekeket. Hasonló érdeklődés kísérte a novemberi játékos informatikai és angol nyelvi foglakozásainkat. A gyerekek nagy örömmel vettek részt ezeken a foglalkozásokon is. Mi pedig nagy örömmel fogadtuk őket.

Hálásan köszönjük az óvó néniknek, hogy elkísérték a gyerekeket, a kollégáinknak azt, hogy megszervezték és levezették a foglalkozásokat. Katika néninek köszönjük, hogy bevarázsolta iskolánkba a közelgő ünnep hangulatát.

Szeretettel várjuk az iskolánk iránt érdeklődő szülőket, gyerekeket februári bemutató óráinkra, ahol a leendő első osztályos tanító nénik vezette tanítási órákat tekinthetik meg.

Mindenkinek békés, szép karácsonyt kívánok!

A Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézmény alsós munkaközössége nevében

Magyar Sándorné munkaközösség-vezető

Nálunk járt a Mikulás…

Minden gyerek életének fontos napja december hatodika, amikor a Mikulás ajándékot hoz a jó gyerekeknek és virgácsot a rosszaknak. Ebben az évben a Mikulás már december 5-én megérkezett a Kováts Mihály Tagintézménybe.

Az alsósok már reggel 8 órakor összegyűltek az iskola tornatermében, ahol a Holdvirág Duó zenés ünnepi műsora köszöntötte őket. Azután a sok –sok várakozás nem volt hiába, mert a műsor végére a jó öreg Mikulás is ideért krampuszaival. Minden alsós osztály megkapta az ajándékokat, virgácsot persze senki nem kapott, mert azt a krampuszok az úton elhagyták.

A felsősöknek ezen a napon külön feladatuk volt. Az osztályok versenyeztek, hogy melyikben van ezen a napon a legtöbb Mikulás, krampusz vagy éppen rénszarvas. Az igazi meglepetés pedig az volt, hogy ezt az igazi Mikulás ellenőrizte. Minden osztályt meglátogatott a krampuszaival együtt és a jelmezbe öltözött, jó gyerekek még szaloncukrot is kaptak. A versenyt a 8.b osztály és osztályfőnökük, Antalócziné Balogh Ágnes tanárnő nyerték.

Nagyon vidám hangulatban telt ez a nap és reméljük jövőre is ellátogat hozzánk a Mikulás. A programot a Kováts-os Gyermekekért Közhasznú Egyesület támogatta, melyet ezúton is köszönünk nekik.

Kiss-Pálné Czinege Anikó
a DÖK támogató pedagógusa

Az egészséges család

„Az egészséges család” program keretében a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Általános Iskolai Tagintézményeinek ötödikesei december 10-én zöldség-gyümölcs csomagot vehettek át. A fotókon az öröm és a kíváncsiskodás pillanatai láthatók.

Köszönet a pályázat lebonyolítóinak, valamint az osztályfőnököknek!

Meghívó karácsonyi műsorra

Egészségnevelési hónap

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kiskulcsosi Általános Iskolai Tagintézményében hagyomány, hogy novemberben egészségnevelési hónapot tartunk.

Az alsós tanulók a versenyt megelőzően előzetes feladataként hűtőmágnes és árukatalógus gyűjtését kapták. A versenyen osztályonként 4 tanuló vett részt. A feladatok megoldása többféle érzékszerv használatát igényelte. Zöldség- és gyümölcsféléket kellett felismerniük, majd azokból szobrokat formázniuk. A versenyzők hatalmas egészségfát „állítottak” egészséges termékek képeinek felragasztásával. Végül egészségtotót töltöttek ki, valamint népies nevekbe „burkolt”ételeket kellett felismerniük.

A felsősök négyfős csapatokat alakítottak, csapatnevet választottak. Gondolattérképet, zöldségtotót, gyümölcskeresztrejtvényt, fogápolási tesztet oldottak meg.  A vetélkedőt gyümölcssaláta készítéssel és annak elfogyasztásával zártuk.

A gyerekek nagyon élvezték a munkát. Jó hangulatban telt a délután.

A nyerteseket gyümölcsökkel, apró ajándéktárgyakkal és oklevéllel jutalmaztuk.

Bogdánné Szabó Valéria, Veres Henrietta Katalin - szervező tanítók

Meghívó karácsonyi ünnepségre

Karácsonyi műsor

XIV. Országos Friss Antal Gordonkaverseny

A XIV. Országos Friss Antal Gordonkaverseny döntőjére november 21. és 23. között került sor Szolnokon, ahol Kovács Balázs képviselte az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézményt.

Balázs a debreceni területi válogatón nyújtott színvonalas előadásával érdemelte ki, hogy a döntőbe jusson. Az ország számos zeneiskolájának legjobb csellistáit hallgathatta meg az igen neves zsűri és a szép számú közönség.

Balázs a II. korcsoportban, tehát az 5., 6. osztályosok között szerepelt. Műsorát nagyon szépen adta elő, talán egy kicsit magabiztosabb csellózással bekerülhetett volna a legjobb 10 közé. Megjegyzem, sok olyan nagyvárosi zeneiskolából érkező gyerekkel kellett versenyeznie, akiknek sokkal több szereplési lehetőség adatik meg, ezért természetesen otthonosabban mozognak a színpadon. A döntőbe bejutott 66 csellista közül a legtöbben a megyeszékhelyekről és Budapestről érkeztek. Nemcsak a rutinjuk nagyobb ezeknek a növendékeknek, hanem sokkal nívósabb hangszereken is játszhatnak és legtöbbjük a zenei pályát választja.

Fantasztikus volt meghallhatni a sok tehetséges csellista műsorát, közöttük Balázs produkcióját. Csodálatos érzés volt a közönség soraiban ülni, nagyon büszke voltam a tanítványomra, aki remekül helyt állt az erős mezőnyben. Örülök, hogy Balázs családja is átélhette velem ezt a rendkívüli élményt. Végül köszönöm zongorakísérőnknek, Zbiskó Zoltánné Katinak, amiért segítségünkre volt a felkészülési időszak alatt és a versenyen, nagyszerű korrepetitori munkájával hozzájárult a szép szerepléshez.

Urbánné Tóth Klára

English is Fun versenykiírás

Oldalak