augusztus 2014

Nyári táborozók figyelem!

Szeretettel hívunk és várunk a tanévnyitó főpróbájára, 2014. augusztus 28-án, csütörtökön délelőtt 9 órára, az iskola József Attila úti egységében.

Kérjük, feltétlenül gyere el, és szólj a társaidnak is!

TÁJÉKOZTATÓ

TANÉVNYITÓ ÜNNEPSÉG

2014. szeptember 1. (hétfő) reggel 8 óra

Helye: József Attila u. 1. Díszudvar

Megjelenés: ünnepi öltözetben.

(Az alábbi osztályok: 1.a; 1.b; 2.a; 2.b; 3.b, az ünnepség után osztálytanítójukkal visszasétálnak a Kossuth térre.)

Az ünnepséget követően 2. és 3. órában osztályfőnöki órák lesznek, ahol a tanulók névre szólóan megkapják a tankönyvcsomagokat, valamint tájékoztatást kapnak az órarendjükről és a tanév rendjéről. A további tanórák órarend szerint kerülnek megtartásra, melyre kérjük, hogy minden tanuló tolltartót és jegyzetfüzetet hozzon magával.

A tanév végén kitöltött étkezési nyilatkozatok, kérelmek alapján a tanulók számára az étkezés szeptember 1-től biztosított. Kérjük, hogy aki az étkezési kérelmét a tanév végi nyilatkozatához képest módosítani kívánja, azt 2014. szeptember 1-én hétfőn, a tanuló osztályfőnökénél írásban jelezze, a kedvezmények jogosultságát igazoló dokumentumok, határozatok fénymásolatait nyújtsa be.


 

Szecskó Alfréd Artúr

mb. intézményvezető

Tanévnyitó ünnepségek

A Karcagi Általános Iskola tagiskoláiban a tanévnyitó ünnepség ideje: 2014. szeptember 1. 8.00 óra. Megjelenés ünneplő ruhában.

Az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanévnyitó ünnepségére 2014. szeptember 1-jén, 17.00 órakor kerül sor. Helyszín: Déryné Művelődési Központ moziterme.

Évzáró a Györffyben

 

Balatonnál sejhaj de jó...

A karcagi Györffy István Tagiskola 44 alsós és felsős diákja táborozott Balatonlellén 2014. 07. 21-25. között tölthetett öt felejthetetlen napot a magyar tengernél.

Köszönjük a Szülői munkaközösség támogatását. A gyerekeket Szakályné Kollát Emese, Takács Nikoletta, Rusóiné Szabó Magdolna, Vass György pedagógusok és szülők kísérték el. Köszönjük Takács József sofőr lelkiismeretes munkáját.

Bár az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk, nem unatkoztunk. Íme, egy kis ízelítő programjainkból:

Hétfő

 • Csobbanás a Balatonban
 • Ismerkedés Lellével
 • Animációs játékok - közös dalolás, tánc
 • Tábortűz, közös éneklés

Kedd

 • Gyalogtúra a balatonboglári Gömbkilátóhoz
 • Angol, magyar daltanulás, Cup-song tanulás
 • Csatakiáltás, csasztuska - zászlófestés

Szerda

 • Hajóút Tihanyba - kisvonatozás, Apátság, Altemplom, múzeum, körpanoráma, fagyizás
 • Lellén strandolás, vízi játékok

Csütörtök

 • Pólófestés, "polip"-készítés
 • Sportprogramok
 • Tábori karnevál
 • Fürdés a Balatonban - Vízi aerobic (gúlaépítés, homokfigurák készítése)
 • Disco
 • Éjszakai bátorság próba

Péntek

 • Kincsvadászat
 • Tábor végi értékelés, jutalmazás

 

Kertszemle a Kováts-ban

A Kováts-Tehetségpont a Nemzeti Tehetségprogram keretében meghirdetett pályázaton nyert, a pénzből ,A víz Karcag életében’ projektet valósítottuk meg.

A programsorozat része volt egy kiskert kialakítása az iskolaudvaron. Az egyik védett zugban, mely területe nem éri el a 20 m2-t, először fel kellett törni a rég nem művelt talajt, a virágokat áttelepíteni más helyre, majd az ágyást előkészíteni a veteményezéshez, palántázáshoz. A Biológia kör tagjai Csontosné Szilágyi Erzsébet tanárnő irányításával, aki maga is profi kertész, babot, borsót, retket, répát, … vetettek, paradicsomot, paprikát palántáztak. (Ez utóbbiakat felajánlásból kaptuk.) Tanulták a kertészkedés alapjait. Tudásukról a Tehetségnapon adtak számot.

A másik megmérettetés ,A legszebb konyhakertek’ mozgalom keretében lezajlott kertszemle alkalmával volt. Izgalommal várjuk a második szemlét, mely augusztusban esedékes. Kíváncsiak vagyunk arra, hogyan éli túl a vakációt a kert.

Bármilyen kép is fogad majd bennünket a tanév elején, akkor is elmondható, megérte a próbálkozás. Kiderült, tanulóink tudnak rá vigyázni, néhány növény sérült csak a játékok során.

A napokban érett be a borsó, komposztálunk, esővizet gyűjtünk a locsoláshoz, ezek a kézzelfogható eredményeink.

Remélem sikerült a gyerekek, rajtuk keresztül a családok figyelmét ráirányítani erre a hasznos tevékenységre és egyre többen termelnek konyhakerti növényeket házuk tájékán.

Lévainé Kovács Róza
szakmai vezető
Kováts-Tehetségpont

Ahány ember, annyiféle csodálatos világ

Közel hatszáz gyerek részvételével rendezte meg a Játékkal a Tudásért Alapítvány, az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos Egyesülete Kiskőrösön azt a Ki Mit Tud?-ot, amelyre az ország valamennyi különnevelésben részesülő, integráltan nevelt, tanulásban és értelmileg akadályozott, valamint autizmussal élő tanulója jelentkezhetett. Először területi selejtezőkön mutatták be az elkészült produkciókat az egyéni versenyzők és a csoportok. Hat kategóriában mérhették össze tudásukat a benevezett tanulók: mese, vers, ének, hangszeres zene, tánc, báb ill. színdarab. A kézügyesség bemutatására rajzpályázatot hirdettek. Ebben, hasonlóan az elmúlt évhez, egy művészeti élmény képi megjelenítése szabadon választott technikával volt a feladat.

A Karcagi Általános Iskola Kováts Mihály Tagiskolájából három tanuló készült a kisújszállási területi fordulóra.  A tét az volt, tovább mehetnek-e a kiskőrösi országos döntőre? Nagy volt az öröm, amikor a zsűri kihirdette: mindhárom versenyzőnk megszerezte a kategóriája I. helyét, így mindannyian utazhatnak Petőfi szülővárosába! A beküldött képek közül is több karcagi kisdiák alkotását várja az országos kiállítás!

Június 6-án korán reggel indult a csapat – a gyerekek, a felkészítők és a szülők – a nagy megmérettetésre. Nem volt nehéz megtalálni a helyszínt. Mindenfelé táncruhába, jelmezbe, ünneplőbe öltözött, hangszert, díszletet cipelő gyerekcsoportokkal találkoztunk.

A megnyitó után mindenki elfoglalta a helyét a megfelelő teremben, és indult a verseny.

Laki Ákos 1.b oszt.  tanuló tiszta, szép beszédével, csodálatosan hangsúlyozott előadásával valósággal az ujja köré csavarta a zsűrit és a közönséget. Szavalatát vastapssal jutalmazták. Vasas Anett a 8. b-ből Tamkó Sirató Károly Jozafát c. versét adta elő játékosan, hatásos tempó-és hangerőváltásokkal. Vincze Zalán 7.a oszt. tanuló tanára, Vida Attila alkotását mutatta be a hangszeres zene kategóriában dobon, nagy sikert aratva.

Amíg vártuk a zsűri értékelését, ellátogattunk Petőfi Sándor szülőházába. A művelődési központba visszatérve megtekintettük az aulában kiállított képeket, s a sok szép mű között örömmel fedeztük fel az általunk beküldött alkotásokat.

Végre eljött az eredményhirdetés ideje! Valamennyi zsűri arról számolt be, hogy nagyon nehéz dolguk volt, olyan sok színvonalas produkciót láttak.
Mindhárom Kovátsos tanuló kiérdemelte a zsűri elismerését. Laki Ákos I., Vasas Anett III. helyezést ért el, Vincze Zalán pedig különdíjat kapott! Anett a kiállított Akvárium c. képével szintén különdíjban részesült.

A nagy melegtől és az izgalomtól fáradtan, de nagyon boldogan indult haza a csapat és a felkészítők:  Ákos, Kiss Ferencné és Bujdosóné Kálmán Mária tanító nénik, Anett, Ráczné Kovács Éva tanár néni, Zalán,Vida Attila tanár bácsi.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Vinczéné Gyulai Andrea és Vincze Attila szülőknek, a Kovátsos Gyermekekért Közhasznú Egyesületnek és iskolánk vezetőinek a gyerekek versenyeztetéséhez, utaztatásához nyújtott segítségért.

E sikeres nap után különösen igaznak érezzük Dorothy Law Holtz szavait:

„Ha a gyerekek megdicsérve élnek,
Megtanulják megbecsülve érezni magukat”

a felkészítők

Középfokú nyelvvizsgák

A Karcagi Általános Iskola Györffy István Tagiskolájában emelt szinten tanulják a gyerekek az angolt már első osztálytól, a  felsőbb évfolyamon heti 5 órában. Ez azt jelenti, hogy 8. osztály végére elérik azt a szintet, amivel már többen sikerrel próbálhatják meg akár a középfokú  nyelvvizsgát is.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is nagy számban készültek a gyerekek  e nagy megmérettetésre és gyönyörű eredmények születtek:, Gánya Karina,Gulyás Ferenc, Keserű Bálint, Nagy Laura,Szentesi Ákos, Varga Kata, és Vass Márton C típusú komplex középfokú  nyelvvizsgát,  Magyar György, Szendrei Máté és Zsembeli Zsadány pedig  a szóbeli középfokú nyelvvizsgát tette le.

Gratulálok  a 10 tanuló eredményéhez és sok sikert kívánok  nekik a középiskolai tanulmányukban.
                      
Vass György
angol nyelvtanár