szeptember 2013

Kitelepültünk Hajdúszoboszlóra

2013. május 18-án repülős-rádiós majálist szervezett a HA0KHW Püspökladányi Regionális Rádiós Sportklub, a Hajdúszoboszlói repülőtérre.

Mi, a Karcagi Kiskulcsosi Tagiskola rádiós szakkörének tagjai korábban voltunk ilyen hajdúszoboszlói majálison. Így elhatároztuk, most is ott leszünk. Kitelepülünk a HA7KLJ hívójelű rádióállomással.
Szakkörvezetőnk, Laci bácsi ( HA7MO ) vitt el minket, és biztosította a szükséges dolgokat.
Segített a pakolásban és az antennák összeszerelésében. Az RH és URH állomások beüze-melése után QSO-zni próbáltunk. A 80 méteres sávon, és a 2m-es átjátszókon nagyon nagy csend volt, de ahogy a szólás tartja, „próba-szerencse”. Azért sikerült jónéhány QSO-t naplózni.

A repülőtéren rengeteg látni való volt. Láttunk kaszkadőr repülőket, vitorlázó-, és könnyű, két személyes motoros repülőgépeket. Olyan katonai repülőgépet is láthattunk, amelynek  korábbi példányait a II. Világháborúban is használták. A repülőgépeket közelről is meg lehetett nézni. Még bele is lehetett ülni, és aki tehette, azt elvitték egy körre. A HA7KLJ operátorai Boti,Gabi, Sanyi, Szabi és jómagam, nagyon jól éreztük magunkat. Délben a helyszínen, „gulyáságyúban” készült, remekül sikerült babgulyással laktunk jól. Az időjárás is nekünk kedvezett. Szépen sütött a Nap, egy árva felhő sem volt az égen. A megelőző napok esői után ennél szebb nem is lehetett volna!  Ebéd után bontás és pakolás. Úgy 14.30-ra érkeztünk Karcagra, a suliba. Itt kipakolás, és irány haza.

Külön köszönjük HA0II Edu OM és HA0HW Laci OM munkáját a szervezésben. 

Köszönet azoknak, akik a szombati programjukat hagyták ott a rádiózás kedvéért.
 
Karcag, 2013. június 05.

73 és DX !       Laki Zsolt  / Zsolt op. HA7KLJ

Zenei világnap

 

TeSzedd! akció

 

Aktív nyári szünet a Györffyben

Iskolánk 6.c osztálya 24 tanulóval, Pardy Károlyné osztályfőnökkel és Posztósné Gyarmati Éva tanárnővel 2013.június 25-28-ig négy napot töltött a szolnoki Erdészeti Erdei Iskola táborában.

A tanulók környezettudatos magatartásra nevelése csodálatos helyen, változatos programokkal, valódi élményalapú, felfedező tanulással és tevékenykedéssel történt. A tanulók együttműködési, kommunikációs és problémamegoldó képessége is fejlődött. A tervezett programokat, azok céljait sikerült megvalósítaniuk.
A szeszélyes nyár nem kímélte a kiskertek gondozóit sem. Most igazán érezhette minden gyermek a növények gondozásának fontosságát, és megtapasztalhatta a fáradtságos munka gyümölcsét. Aki komolyan vette a program címét, az a saját bőrén érezhette, hogy „Vesd bele magad!”
A programban részt vett gyermekek által megtermelt hagymát használták fel alapanyagként kollégáink -Kun László és Birizló Csaba- a Karcagi Birkafőző Fesztiválon. Az előző évekhez hasonlóan az idén is szép eredményt értek el, a társadalmi zsűritől 5 díjat vehettek át. Kun László tanár úr szeptember 14–15-én Brüsselben képviseli hazánkat egy gasztronómiai fesztiválon.

Néptáncos diákjaink nem tétlenkedtek a nyáron. A Déryné Kulturális, Turisztikai   Sport Központ és Könyvtár Kopogók-Pántlika néptánccsoportjának györffys tagjai a nyáron több rendezvényen képviselték városunkat. Az első nagyobb rendezvény a Birkafőző Fesztivál volt, melyet a Bereki Vigasságok, majd a nemzetközi Matyó Fesztivál követett Mezőkövesden. A programok zárásaként a Nagykunsági Kulturális Napok rendezvényén szerepeltek kiemelkedően.
A tagiskolák alsós és felsős szülői közössége és diákönkormányzata tábort szervezett Balatonfenyvesre.  Gyönyörű időben, ideális környezetben 5 napot töltött 48 diák és 6 felnőtt a Balaton déli partján. Jártunk Zalaváron, a Nagyberekben, a Búbos – tanösvényen, a Kányavári szigeten, Keszthelyen a Festetics kastélyban és környékén. Nem maradhattak el a hagyományos tábori programok sem. Nagyon élvezték a gyerekek a kézműves és sportfoglalkozásokat. Természetesen a fürdés és a vízi játékok jelentették a legnagyobb örömet. A hazahozott emlékekből kiállítást szerveztünk az iskolában.

Az immár hagyománnyá vált természetjáró táborunk idén is megrendezésre került a Bükk hegység festői szépségű tájain. Birizló Csaba tanár úr vezetésével 3 kísérő és 27 tanuló vett részt a táborban.

Gyalogtúráik során megismerték a környék csodálatos tájait, mint pl.: Tar-kő, Nagy-mező, Három-kő, valamint megfigyelték a környék növény - és állatvilágát. 

Ilyen aktív nyár után nem kívánhatunk egyebet, mint sikerekben, eredményekben gazdag boldog új tanévet tagiskolánk valamennyi tanulójának és dolgozójának.

Györffy István Tagiskola

Hasznos anyagot gyűjtöttünk

A KÁI Györffy István Tagiskolájában ez évben is megszerveztük a hulladékgyűjtést. Szeptember 5 – 6. délutánjain a felső tagozat szorgoskodott.

Már hagyomány iskolánkban, hogy a város lakosságának, a szülőknek és a gyerekeknek szorgos munkájával megtisztulnak a házak portái, kiürülnek az üzletek, a munkahelyek hulladék papírkészletei, fémhulladékai, PET palackos gyűjtőhelyei. Ezek átvételét tesszük lehetővé minden évben, hogy gazdagítsuk - a szülői munkaközösség által kezelt - osztály pénztárokat. A gyerekek ezt közös kirándulásra használhatják fel. A kollégák segítségével mérjük a hulladék mennyiségét, hogy versenyezhessenek diákjaink. Ezúton is köszönjük az iskola minden dolgozójának munkáját.

A P.M.R. KFT telepvezetője és dolgozói végzik a szállítást és a pakolásnál is nagy – nagy segítségünkre vannak. Köszönet munkájukért. A KFT helyi vezetőjének segítségével a PET palackok kupakjainak árával egy beteg kisgyermek gyógyulásához járulunk hozzá.

Köszönjük, hogy az idén is biztosította a mérleget a volt ÁFÉSZ Központ.

Mint ÖKO iskola, nagy hangsúlyt fektetünk környezetünk tisztaságára. Az idén is bekapcsolódunk a TeSzedd országos mozgalom helyi programjába.

Karcag, 2013. szeptember 09.
                                                                                                 

Rusóiné Szabó Magdolna                                                                                              

felsős diákönkormányzat

Tájfutás 2012

Harmadik alkalommal népesítette be Karcag központját a térképpel szaladgáló 10-14 évesek hada. A Kováts–Tehetségpont által rendezett verseny célja a mozgás és a játékos tanulás ötvözése. A térképen ábrázoltakat beazonosítják a versenyzők a valós épületekkel, bokrokkal, kerítésekkel, utakkal,… közben fejlődik pl. térlátásuk, képzelőerejük.

Méretarány alkalmazásával távolságot kell meghatározni, majd távolságot becsülni és futni. Minél gyorsabban. Az értékelésnél az számít elsősorban, hogy minden ellenőrzőpontot a helyes sorrendben érintett-e a versenyző, majd a menetidő.

Most viszonylag sokan hibáztak: volt, aki a másik korcsoport pályája szerinti sorrendben haladt, míg mások figyelmetlenek voltak és az egymáshoz közel lévő ellenőrzőpontok közül nem a sajátjuknál bélyegeztek.

Született néhány igen jó eredmény. Természetesen sikeres tájfutó válhat azokból is, akik most nem remekeltek. A 74 nevezőből tizenhárman megijedhettek a kissé hűvös, de szép napos időtől, vagy a délelőtti esőtől. A tájfutás nem teremsport.

Az értékelés évfolyamonként és nemenként zajlik, így összesen 8 kategória 24 helyezettje vehette át oklevelét és apró díját az eredményhirdetésen, november 22-én, a Kováts Mihály Tagiskolában.

Az eredménylista itt látható.

Ezúton is szeretném megköszönni Zentai József sporttársnak és háromfős csapatának önzetlen segítségét, akik Pásztóról utaztak Karcagra, hogy a verseny technikai és személyi feltételeit biztosítsák.

A színes térképek nyomtatása Lévai Kálmán felajánlása. A díjakat, okleveleket a Karcagi Általános Iskolai Központ és a Kováts–Tehetségpont ajánlotta fel.

Köszönet a Kiskulcsosi és a Kováts Tagiskola valamennyi kollégájának, aki hozzájárult a verseny sikeres lebonyolításához.

Lévainé Kovács Róza szakmai vezető Kováts-Tehetségpont

 

Kováts-Tehetségpont

 

Azonosító: TP 140 000 180

Célcsoport: Általános iskolás korúak

Hatókör: Települési

Kapcsolattartó: Lévainé Kovács Róza

Cím: Magyarország, 5300. Karcag, Kálvin u. 9.  

e-mail: levaine.kovacs.roza@altisk-karcag.hu

 

2015/2016-os tanév

Tehetségpályázat: A Duna partján


2012/2013-as tanév

Tájfutás 2012

Molnár Anna matematika emlékverseny

Mindent tudni akarok - Komplex internetes tanulmányi verseny

Kompetencia- és tehetségfejlesztés előadás

 

2011/2012-es tanév

Fizika kör

Ki mit tud

Oldalak