május 2013

Urbán Andrea nemzetközi sikere az EngRead versenyen

A nemzetközi EngRead angolverseny, egy háromfordulós verseny, melyen 18 ország 970 tanulója indult az idén. Köztük volt Urbán Andrea a Györffy István Tagiskola 8. c osztályos tanulója is. A debreceni döntőbe jutott 51 tanuló közül a 13. helyezést érte el.

Gratulálunk kiváló, szép eredményéhez, Vass György felkészítő munkájához.

Angol szakmacsoport

Kiskulcsosi rajzverseny

A Kiskulcsosi Tagiskola alsós munkaközössége február végén városi meseillusztrációs rajzpályázatot hirdetett, immáron harmadik alkalommal.

E rajzverseny témáját mindig a Mese szeretete című családi vetélkedő adja. A gyermekeknek a Tyúkocska cipőcskéje című mesét kellett illusztrálni. Felhívásunkra 118 szép alkotás érkezett a város általános iskolából.

A legszebb munkákból kiállítást rendeztünk. Az eredményhirdetésre 2013. március 26-án került sor.

A díjazottak a következők:

1-2. osztály

I. Darók Hanna Abigél  1.o.
Kováts Mihály Tagiskola  Felkészítő: Magyar Sándorné, Darókné Pál Zsuzsa

II. Veres Viktória 2.o.
Kiskulcsosi Tagiskola Felkészítő: Veres Henrietta

III. Lajtos Adél 2.o.
Györffy István Tagiskola  Felkészítő: Szabó Edit

Különdíj:
Mihály Kata  2.o.
Karcagi Nagykun Református Ált. Isk.  Felkészítő: Disznós Ildikó
Kele Gabriella 2.o.
Kiskulcsosi Tagiskola   Felkészítő: Veres Henrietta

3-4. osztály

I. Emődi Réka  3.o.
Györffy István Tagiskola   Felkészítő: Takács Nikoletta

II. Szabó Szilvia 4.o.
Karcagi Nagykun Református Ált. Isk.  Felkészítő: Szabóné Nagy Zsófia

III. Tóth Vanessza 4.o.
Arany János Tagiskola   Felkészítő: Rácz Enikő

Különdíj:
Csiki Patrícia  4.o.
Kiskulcsosi Tagiskola   Felkészítő: Lakatos Mihályné
Deák Nikoletta 3.o.
Kiskulcsosi Tagiskola   Felkészítő: Andrási Erika

Nagyon szépen köszönjük a részvételt és gratulálunk a szép eredményekhez.

Veres Henrietta
tanítónő

Meghívó bemutató órára

A Karcagi Általános Iskolai Központ Kiskulcsosi Tagiskola Felsős Munkaközössége szeretettel hívja és várja az érdeklődő Kedves Kollégákat 2013. május 24-én (péntek 9.55 – 10.40) 3. órában

6. osztály – (1. terem) – Angol nyelv

Tanít: Nagy Éva

Téma: Igékről tanultak rendszerezése és gyakorlása

Rendezvényünkre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Részvételi szándékát kérjük 2013. május 23-ig (csütörtökig) jelezze elérhetőségeinken:

telefon: 59/503-126
email: kiskulcsos@freemail.hu
 

Kiskulcsosiak élménye az Aquaticumban

Iskolánkban évek óta hagyomány, hogy az év során kimagasló tanulmányi-, sportversenyeken, a kompetenciamérésen elért szép eredményekért jutalomkirándulásban részesítjük felsős tanítványainkat.

Közkívánatra ismét Debrecen, az Aquaticum volt az úti célunk. 50 diák felejthetetlen élménye valósult meg 2013. május 17-e délutánján.

Ezúton köszönöm meg iskolánk diák önkormányzatának anyagi támogatását, Király Józsefné, Nagy-Szentesi Anikó tanárnőknek a lelkiismeretes segítségét.

Horváthné Pandur Tünde                                                                                                                               

tanár

21. Kováts Mihály Emléknapok

A Kováts Mihály Emléknapok rendezvényeire 2013.május 6-10. között került sor a Karcagi Általános Iskolai Központ Kováts Mihály Tagiskolájában.

Az első program május 6-án a váltó-futóverseny volt, melyen öt iskola diákjai vettek részt. Ezt követte május 7-én a már hagyományosan megrendezésre kerülő „Ifjú történészek” Megyei történelmi verseny, ahová 136 versenyző érkezett a megye határán innen és túl. A versenyt színesítette a „Pusztai Róka” Nomád Hagyományőrző Egyesület nagy sikert aratott bemutatója.

Május 9-én Műsoros est keretében mutatkoztak be az iskola tehetséges alsó és felső tagozatos tanítványai.

Május 10-én délelőtt koszorúzással emlékeztek a Kováts Mihály Emlékhelynél, ahol Pánti Ildikó önkormányzati képviselő méltatta Kováts Mihály érdemeit. Ünnepi műsorral a Kováts Mihály Tagiskola tanulói készültek. Dobos László polgármester úr átadta azon rajzpályázat győzteseinek a díjakat, akik Kováts Mihályról, az amerikai-magyar kapcsolatokról és a mai Amerikai Egyesült Államokról készítettek látványosabbnál, látványosabb pályaműveket. Ezekből a rajzokból készült kiállítás jól illeszkedett a délutáni fotókiállításhoz és előadás témájához. A szép munkák jelenleg is megtekinthetők a Kováts Mihály Tagiskolában (Kálvin u. 9.sz.).

Délután a Múzeum kertben a Nagykun Honvédbanda térzenével várta a gyülekező vendégeket. Az ünnepi megemlékezés az iskolások és a Kováts Mihály Huszárbandérium felvonulásával kezdődött. Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében méltatta Fabriczi Kováts Mihály katonai érdemeit, ezután Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület elnöke mondott köszöntőt, és a Mark M. Karas ezredes katonai attasé, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége képviseletében üdvözölte és köszöntötte az emlékezőket.

A beszédek után ünnepélyes keretek között átadásra került a Kováts Mihály Huszárbandérium zászlaja, melyre emlékszalagot helyezett el Vargáné Sántha Szilvia zászlóanya, Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Dobos László polgármester és a nagykövetség. A zászlót felszentelte Ft. Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos, majd Nt. Koncz Tibor vezető-lelkész megáldotta, mely után Mészáros László a Kováts Mihály Huszárbandérium kapitánya ünnepélyes keretek között átvette a Huszárbandérium zászlaját.
A díjak átadása után a Kováts tagiskola diákjai műsorral emlékeztek az iskola névadójára, majd koszorúzásra került sor a Kováts Mihály domborműnél.

A rendezvény az iskolában folytatódott, ahol „Az amerikai-magyar kapcsolatok 90 éve” című fotókiállítás megnyitójára került sor.

Az emlék napok záró rendezvénye a „Kováts Mihály és az amerikai forradalom hatása Magyarországon” című előadás volt, melyet dr. Lévai Csaba egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Egyetemes Történeti Tanszék vezetője tartott.

Az öt napos rendezvénysorozatot színesítették a kézműves szakkör tagjainak alkotásai és a rajzpályázat nyertes munkái, melyek megtekinthetők az iskola aulájában és tornatermében.
Köszönetet mondunk a rendezvény támogatásáért a segítő és támogató társ intézményeknek, civil szervezeteknek, a szülőknek, a kollégáknak és nem utolsó sorban tanulóinknak a színvonalas szereplésükért.

                                                                   

Az iskola vezetése és a nevelőtestület nevében                                                                                  

Bosnyák Antónia

szabadidő-szervező

A múlt ismerete a jövő záloga

A Kováts Mihály Emléknapok rendezvénysorozatának idén is része volt az „Ifjú történészek” megyei történelmi tanulmányi verseny. Két megye kilenc városának tizenöt iskolája hozta el május 7-én a Kováts Mihály Tagiskolába százharmincöt felsős versenyzőjét.

A program Kovácsné Kerekes Katalin asszonynak, az oktatási és kulturális bizottság elnökének megnyitójával indult. A gyerekek hatvan percig dolgozhattak a feladatokon, majd a javítás ideje alatt a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület bemutatóján vehettek részt.

A jutalmazás igen bőkezű volt: minden évfolyamon az 1-6. helyezettek különböző díjakban részesültek. Mindenki hazavihette névre szóló emléklapját, és amíg dolgozott a feladatokon, üdítővel, harapnivalóval kedveskedtünk nekik. Külön jutalmaztuk azokat a nyolcadikosokat, akik felsős éveik alatt legalább háromszor részt vettek versenyünkön.

Íme a dobogós helyezések:

5. évfolyam
1. Darók Illés Karcag, KÁIK Kováts Mihály Tagiskola
2. Kovács Péter Barnabás Karcag, Nagykun Református Általános Iskola
3. Papp Levente Hajdúnánás, Bocskai István Általános Iskola

6. évfolyam
1. Kovács Tibor Benedek  Karcag, Nagykun Református Általános Iskola
2. Borók Balázs Kisújszállás, Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola
3. Keller András Kisújszállás, Arany János Református Általános Iskola

7. évfolyam
1.Varga Kata Karcag, KÁIK Györffy István Tagiskola
2. Éliás János Karcag, KÁIK Györffy István Tagiskola
3. Weress Dorottya  Karcag, Nagykun Református Általános Iskola

8. évfolyam
1. Ruszó Loretta Karcag, KÁIK Györffy István Tagiskola
2. Nyitrai Nóra Karcag, KÁIK Györffy István Tagiskola
3. Szarka István Kisújszállás, Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola

Sikerükhöz gratulálunk, egyúttal köszönetet mondunk versenyünk támogatásáért az alábbi szervezeteknek, személyeknek:
Kováts Mihály Alapítvány
„Jó tanuló, jó sportoló” Alapítvány
Kováts Tagiskola Diákönkormányzata
Kováts Tehetségpont
Kerekcipó Kft., Laczik Dénesné
A Kováts Mihály Tagiskola tantestülete és technikai dolgozói

Tehetségnap

Kiskulcsosi hét

Tagiskolánkban évről évre hagyomány, hogy tavasszal megrendezzük a Kiskulcsosi Hetet. Ezeken a napokon színes programok várják az alsós és felsős tanulókat.
Idén 2013. április 22- 26-ig tartott a rendezvénysorozat.

Hétfőn reggel a szülők nyerhettek betekintést iskolánk mindennapi életébe. Nyílt órákon láthatták gyermeküket tanulás közben. Délután az alsósok néptánc bemutatót tartottak, majd táncházzal múlatták az időt. Elsajátítottak néhány új tánclépést Rita nénitől és Vargáné Évike nénitől. A felsősök eközben a Kiskulcsos Kupán mutathatták meg, milyen ügyesek a fociban. Lőkös Zoli bácsi irányításával a város iskolából érkezett csapatok egy kellemes délutánt töltöttek el a futball bűvöletében.

Kedden megrendeztük a városi környezeti vetélkedőt, ahová sok ügyes versenyző érkezett a város iskoláiból. Katika néni és Gabika néni számos feladattal készülve hívta elő a gyermekek meglévő ismereteit. A „Legszebb konyhakert” program keretében veteményeztek és virágot ültettek a felsősök Julika néni irányításával. Várjuk majd, hogy kihajtson a sárgarépa, borsó, saláta, retek, hagyma, paradicsom és a zöldség. Ugyanezen a napon a bátrak, ének tudásukról is számot adhattak a Karaokén. Tündike néni a következő X-Faktorra kereste a jelentkezőket. A sikerre való tekintettel még az alsósok is csatlakoztak e rendezvényhez.

Szerdán, a jó idő miatt lehetőség volt az aszfalton rajzokat készíteni a tavaszról. Az első és második osztályos tanulók párban dolgoztak. Sok szép alkotás készült, melyet Lakatosné Évike néni ajándékkal jutalmazott. A 3.-4. osztályosok sminkversenyen vettek részt, ahol egymás arcát a mai divatnak megfelelően festették ki.

A Hi-hi-hi vetélkedőn 10 felsős csapat versenyzett. A játék egyik fénypontja a Rubik kockás bemutató volt, amit Kovács Endre előadásában láthattunk. A gyermekek és a felnőttek tátott szájjal figyelték, hogy két kézzel, egy kézzel, lábbal és bekötött szemmel milyen gyorsan és ügyesen rakta ki a kockát. Ildikó néni által összeállított játékos, vicces feladatokat frappánsan oldották meg a gyerekek.

Csütörtökön kerékpár ügyességi versenyen vettek részt az alsós tanulók Katika néni és Marika néni vezetésével. A pályán ügyesen bicikliztek és jól vették az akadályokat. A felsős fiúk és lányok vegyes csapatokat alkotva Zsuzsika néni vezetésével házi foci bajnokságot rendeztek. A mérkőzések vidám, jó hangulatban teltek.

A kiskulcsosi hét egyik különlegessége volt a nyaklánc kiállítás. Jettike néni saját gyűjteményét láthatta az iskola apraja nagyja. A kollekció kb. 200 db- ból állt.

Pénteken a hét lezárásaként nagysikerű disco várta a szórakozni vágyó fiatalokat.

Köszönöm a rendezvények sikeres lebonyolításához nyújtott segítségét minden kedves kollégámnak valamint a Diákönkormányzat képviselőinek.

Veres Henrietta
DÖK segítő nevelő

Erdei iskola pályázati támogatással

A Kováts – Tehetségpont harmadik alkalommal szervezett erdei iskolai tábort, amely anyagi fedezetét legújabb nyertes pályázata biztosítja.

A köznevelésben tanulók természettudományos, matematikai és műszaki kompetenciáinak elmélyítését segítő tehetséggondozó programok támogatására kiírt pályázat a Nemzeti Tehetség Program része.

Húsz felsős Kováts-os diák, akik a tanév során bizonyítottak valamely tehetséggondozó körben, vesz részt az ötnapos természet közeli tanulási folyamatban. A Hortobágyi Nemzeti Park területén működő Fecskeház erdei iskola szakemberei változatos elfoglaltságot biztosítanak: a pásztorélet bemutatása, tudományos célú madárgyűrűzés, csillagászati foglalkozás, pusztaszafari, motorcsónaktúra, kézműveskedés, a növény- és állatvilág tanulmányozása, stb. Puszta Róza igazgatónő segítőkészsége, szakmai hozzáértése a garancia a hasznos időtöltésre.

A két táborvezető, Jobbágyné Ungvári Sára és Csontosné Szilágyi Erzsébet kolléganő kiegészíti játékos vetélkedőkkel, tesztekkel, játék- és tánctanulással a helyiek „tanóráit”.
A pénzzel és az idővel való jobb gazdálkodás érdekében kerékpárral közlekedik a csapat az egyes helyszínek között. Köszönet iskolánk egykori diákjának, Hubai Imrének a jármű- és személyszállítás finanszírozásáért.

Hálával tartozunk Czombos Bence és Kovács Orsolya családjának, akik egy bográcsos vacsora előállításával, illetve gyümölcs és csokoládé felajánlásával teszik színesebbé, édesebbé az otthontól távol töltött napokat. Nagy örömöt fog okozni az anyukák sütemény-küldeménye is.

Köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a program megvalósításához!

A tanultakról május 29-én, a Kováts – Tehetségpont Tehetségnapján adnak számot az erdei iskolások.

Izgalommal várjuk.

Lévainé Kovács Róza
szakmai vezető
Kováts - Tehetségpont

Köszöntöttük az Édesanyákat

 

A kis mesemondók

A Csiga–biga palota városi mesemondó versenyen legfiatalabb tanulóink képviselték iskolánkat.

A második osztályos Veres Viktória szép mesemondásáért emléklapot kapott. Felkészítője Veres Henrietta tanító néni.

Az első osztályosok közül két kislány szerepelt a versenyen. Tóth Enikő a zsűri döntése alapján II. helyezést ért, Doma Petra Dorina előadását pedig különdíjjal jutalmazták. Felkészítőjük Szabó Jánosné tanító néni.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Oldalak