március 2013

Ki mit tud?

A verseny meghirdetője: a Karcagi Általános Iskolai Központ Kováts Mihály Tagiskola Diákönkormányzata és a Kováts – Tehetségpont

A verseny célja: tanulóink számára lehetőséget biztosítani a különböző művészeti ágakban való bemutatkozásra, hagyományápolásra, a magyarság, a kunság művészetének megismerésére.

A verseny formája: 1 fordulós egyéni-, páros-, vagy csapatverseny

A verseny időpontja: 2013. április 12.

A versenyen részt vehetnek: tagiskolánk felsős diákjai, valamint a Györffy és Kiskulcsosi Tagiskola, Tehetségpont-partnereink képviselői

A verseny kategóriái:
- tánc
- hangszeres zene
- ének
- vers
- próza, mese
- jelenet, bábjáték
- bűvészkedés
- egyéb

A diákönkormányzat javaslatot tehet újabb kategóriára, ennek határideje: március 27.

A nevezés módja, határideje, költsége:
A versenyen nevezési díj nincs.

Nevezni írásban (a szereplő, a felkészítő nevének, a választott műfajnak és a produkció címének, időtartamának megadásával) lehet 2013. április 4-ig, Kiss Szilvia, vagy Lévainé Kovács Róza tanárnőnél.

A verseny értékelése, díjazása:
A bemutatott produkciókat a diákönkormányzat képviselőiből, szülőkből, pedagógusokból álló zsűri értékeli.
Kategóriánként az első három helyezett díjazásban részesül.

Karcag, 2013. március 23.

       Kiss Szilvia                                                                    Lévainé Kovács Róza
a DÖK  patronáló tanára                                       a Tehetségpont szakmai vezetője

A TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0103 számú pályázatunk fenntartása keretében szervezett rendezvény.

 

Március 15-re emlékeztünk

A Kováts Mihály Tagiskola alsós munkaközössége megemlékezést szervezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója tiszteletére.

A megemlékezést hosszú készülődés előzte meg a 3.b. osztály részéről, akik főszereplői voltak e neves napnak. A gyerekek a felkészülés során megértették az ünnep jelentőségét és megismerték a nap eseményeit.

A megemlékezés rendhagyó módon történt. A gyerekek egy keretbe foglalták a forradalom és szabadságharc eseményeit oly módon, hogy egy apa mesélte el a fiának a történéseket.
Az előadást sok zenei betét és mozgás tette színvonalassá.

Örömünkre szolgált, hogy a megemlékezésen az ünneplő gyereksereg és a pedagógusok mellett a szereplő tanulók szülei is részt vettek, hogy együtt ünnepelhessenek gyermekeikkel.

Ugyanebben az órában az első osztályos tanulók zászlókat helyeztek el Petőfi Sándor szobránál, megemlékezve a forradalom eseményeiről, hasonló szakadó esőben, mint 1848. március 15-én.

Tagiskolánk alsósai az ünnephez méltó hangulatban idézték fel március idusát.

Az alsós munkaközösség nevében                                                                                               

Némethné Tőkés Éva                                                                                             

Magyar Sándorné

Kiskulcsosi versenyzők sikerei

Az utóbbi időben számos városi, területi és megyei versenyen tették próbára tudásukat iskolánk alsó tagozatos tanulói.

Január hónapban a Kováts Mihály Tagiskola városi helyesíró versenyén elért eredményeinkre méltán lehetünk büszkék.

 • Győri József 2. osztályos tanuló II. hely
 • Balázs Bence 2. osztályos tanuló VII. hely
 • Felkészítő: Veres Henrietta
 • Rácz Henrik 3. osztályos tanuló II. hely
 • Kovács Zita Dzsenni 3. osztályos tanuló III. hely
 • Felkészítő: Cserés Gabriella
 • Csiki Patrícia 4. osztályos tanuló IV. hely
 • Újfalvi Lili 4. osztályos tanuló VIII. hely

A Kováts Mihály Tagiskola „Képkavalkád” című kézműves pályázatára 2. osztályos tanulóink készítettek szép termésképeket Ferencziné Varga Ildikó tanító néni segítségével.

A Györffy István Tagiskola városi olvasó versenyén is képviseltettük magunkat.

 • Győri József 2. osztályos tanuló III. hely
 • Kele Gabriella 2. osztályos tanuló VI. hely

Felkészítő: Veres Henrietta

 • Kovács Zita Dzsenni 3. osztályos tanuló IV. hely
 • Fülöp Gábor Dávid 3. osztályos tanuló VI. hely

Felkészítő: Cserés Gabriella

 • Újfalvi Lili 4. osztályos tanuló I. hely
 • Csiki Patrícia 4. osztályos tanuló VI. hely

Felkészítő: Lakatos Mihályné

Február hónapban kerültek megrendezésre a Curie területi és megyei döntők a levelezős feladatok megoldásának eredménye alapján.

 • Lukács Gábor 3. osztályos tanuló a matematika megyei döntőn II. helyezést ért el, ez az eredmény az országos lista 33. helyét jelentette számára.

Felkészítő: Andrási Erika

A Curie természetismereti területi döntőbe, amely Püspökladányban került megrendezésre, két csapatunk is bejutott.
A 3. osztályos csapat a területi döntőn a II. helyen végzett.

 • A csapat tagjai: Fülöp Gábor Dávid, Gyökeres Mária Zsófia, Kun Zsófia

Felkészítő: Andrási Erika

A 4. osztályosok csapata a területi döntőn V. helyezést ért el.

 • A csapat tagjai: Német Vivien, Márki Barbara, Csiki Patrícia

Felkészítő: Kovács Lászlóné

A Zrinyi matematika versenyen Lukács Gábor 3. osztályos tanuló korcsoportjában megyei XLI. helyezést ért el.

Gratulálunk a gyerekeknek és a felkészítő pedagógusoknak a sok szép eredményhez. Köszönjük a szülők támogatását, segítségét.
Kívánunk további kitartó szorgalmat, lelkesedést, kiapadhatatlan tudásvágyat a további versenyekhez!

Alsós munkaközösség

 

 

A Vojtinában jártak a 3. b-sek

2013. március 7-én délután Debrecenbe indultak a 3. b osztály tanulói, kifürkészni a „Titkot”.

A Vojtina Bábszínház emeleti termében interaktív kamarajátékon vettünk részt. Megérkezve a színházba, átléptük ennek a csodálatos és titokzatos mesevilágnak a küszöbét.

A Titok című előadást néztük meg, élhettük végig a szereplőkkel együtt, néhol mi is tényleges szereplőkké válva. Együtt izgultunk a juhászért, akit csodálatos képességgel ruházott fel a kígyók királya: megértette az állatok beszédét. Kíváncsian vártuk, vajon meg tudja-e őrizni ezt a titkát a házsártos felesége előtt, aki bármi áron megpróbálja felfedni ura titkát.

Jókat derültünk a pajkos, komikus helyzeteken. Mi már tudjuk, hogy végződik ez a tanulságos eset, ha benneteket is érdekel, hát járjatok utána ti is! Szerintünk megéri.

 

 

Farsang Kiskulcsoson

Február végén a gyerekek nagy örömére megrendeztük iskolai farsangunkat. Sokan öltöztek be farsangi maskarába, hogy elűzzék a telet.

Volt, aki hercegnőnek, pókembernek, karácsonyfának, boszorkánynak, medvének, nyuszinak, macskának öltözött. Több osztály csoportos jelmezbe bújt.

A zsűri sok díjjal jutalmazta a szereplőket, kiemelve a legötletesebb, legszebb, legijesztőbb jelmezeket. Jó hangulatban telt télbúcsúztató rendezvényünk.

Köszönjük Tagiskolánk tanulóifjúsága és tantestülete nevében a Szülői munkaközösségnek a rendezéshez nyújtott sok segítséget.

Különleges Ki mit tud?

2013.március 14-én a Játékkal a Tudásért Alapítvány, az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos Egyesülete és a Jász-Nagykun-Szolnok-Megyei Kádas György Óvoda Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Intézmény, Diákotthon és Gyermekotthon Észak Alföldi regionális Ki mit tud-ot szervezett Kisújszálláson. A versenyen a különnevelésben részesülő és az integráltan nevelt, tanulásban és értelmileg akadályozott valamint autizmussal élő gyermekek, tanulók indulhattak.

A Ki mit tud célja az volt, hogy legyen a sérült gyermekek tanulók számára is egy olyan fórum, amely bemutatkozási, megmérettetési lehetőséget nyújt arra, hogy erősségüket, kiemelkedő képességüket, tehetségüket bemutathassák.

Kulturális területen versmondásban, mesemondásban, táncban, színdarabban és zenei produkcióval mérhették össze tudásukat a versenyzők.  Kézműves kategóriában rajzpályázatot hirdettek, ahol egy művészeti élmény illusztrálása volt a feladat.

A Kováts Mihály Tagiskolából 2 tanuló adott be a rajzpályázatra alkotást, 2 tanulóval pedig a kulturális versenyen is részt vettünk.

Miközben a 10 iskolából érkezett, összesen 117 gyermek sokszor megható produkcióját figyeltem egy Margaret Mantel idézet jutott az eszembe:
„ Isten minden kis tücskének akad hely a kórusban
Némelyik hangja mély, a másiké magas,
Megint másik hangosan ciripel a telefondróton,
És aki csak tapsolni tud, olyan is akad.”

A gyerekek nagyon komolyan vették ezt a megmérettetést, hiszen minden kategória első helyezettje továbbjutott a kiskőrösi országos döntőre. Ezért színvonalasak és változatosak voltak a műsorszámok, ami a felkészítő pedagógusok ötletességét és kreativitását dicséri.

Annak ellenére, hogy a mi diákjaink most először szerepeltek ilyen versenyen, nagyon szép eredmények születtek:

 • A rajzpályázaton Jávorkai Dávid (5.a) második helyezést ért el, Vasas Anett pedig különdíjat kapott, így továbbjutott az országos döntőre.
 • Zenei produkciójával (dob) Vincze Zalán (6.a) második helyezett lett. Vasas Anett (7.b) versmondásban harmadik helyezést ért el.

Reméljük a verseny megszervezésével egy hagyomány indult el, és jövőre több integráltan nevelt gyermeket juttathat sikerélményhez.

Nagyné Balogh Orsolya
szociálpedagógus/gyógypedagógus

1848 m–es emlékfutás

A Györffy tagiskolában - más programok mellett - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulójára emlékeztünk ezzel a futással.

Az iskola körül, kimért pályán, az 1 – 6. tanórában, szervezetten futottak a gyerekek. Minden osztálynak lehetősége volt a táv megtételére.

A cél - az ünneplésen kívül – versenyhelyzetet teremteni a tanulóknak. Így a leggyorsabbak teljesítették a szintidőt, a többiek kocogtak, sétáltak.              

Jó idő volt, a gyerekek többsége élvezte az egészséges testmozgást. 4 kislány segített a program lebonyolításában és az érintett kollégák is az ügy mellé álltak. Köszönjük munkájukat!

felsős DÖK - DSE

Az iskola bajnokai: Dobrai Zsuzsanna 7.a, Rauschenberger Hanna 5.b, Kirják Kitti 5.b, Keserű Bálint 7.c, Pap Alxandra 8.c, Zsembeli Zsadány István 7.c és Gönczi Attila 7.b

Az iskola bajnokai: Dobrai Zsuzsanna 7.a, Rauschenberger Hanna 5.b, Kirják Kitti 5.b, Keserű Bálint 7.c, Pap Alxandra 8.c, Zsembeli Zsadány István 7.c és Gönczi Attila 8.b

Szánkótúra Bánkúton

Kora reggel a kis csapat nagyon lelkesen indult el Bánkútra 2013. január 26-án.

A buszon utazó 35 főből kb. 10-en síelni, a többiek pedig szánkózni mentek. A 2 kísérő tanár közül Keserű Sanyi bácsi a síelőkkel, míg Vass Gyuri bácsi a szánkósokkal tartott.

A hó remek volt a szánkózáshoz, de a síelőknek kicsit jegesnek bizonyult. Nagyon jól éreztük magunkat, s azt hiszem, ez volt az eddigi legjobb szánkózásom. A kép megérkezéskor készült.

Balog Dóra

7. b

Óvodások a Györffy István Tagiskolában

A Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskola Iskolakóstoló programja februárban „ Itt a farsang, áll a bál”és Farsangi csűrdöngölő mottóval a farsang jegyében zajlott.

Az iskolába készülő óvodásoknak tartott foglalkozásokon felelevenítettük a farsangi népszokásokat, a téltemető hagyományokat. Közös énekkel, tánccal, játékos feladatlapok megoldásával, mondóka tanulásával, farsangi díszek készítésével igyekeztünk fejleszteni a gyerekek tanulást megalapozó képességeit, készségeit. Mind a két alkalommal jókedvűen, vidám hangulatban mentek haza a gyerekek az iskolából.

Az Iskolakóstoló programsorozat 2013. március 6-án (szerdán) folytatódott. Ezen a napon 8 órától és 8 óra 55 perctől nyílt tanítási órára vártuk az iskolánk iránt érdeklődő leendő első osztályos tanulókat és szüleiket az intézmény Kossuth téri iskolaegységébe.

Farsangi mulatság a Györffyben

A Györffy tagiskolában 2013. március 1-jén tartottuk a farsangot. A szülői munkaközösséggel együtt a szervezés hetekkel ezelőtt elkezdődött.

Az alsó és felső tagozat külön időben mulatozott az iskolában és a sportcsarnokban. Mindkét rendezvényre több száz szülő és gyermek volt kíváncsi. A szervezésbe és a lebonyolításba nagyon sokan besegítettek.

Köszönjük a helyszínt és segítséget a sportcsarnok munkatársainak, a Tűzoltóság és a Katasztrófavédelem megelőző munkáját, Kovács Sándornak és csapatának a hangosítást és a zeneszolgáltatást. A táncokat betanítóknak - Oroszné Millinkhoffer Ritának és Bugánné Jónás Mónikának  - a segítségét, az osztályok szülői közösségeinek a tortákat, a pártoló tagoknak a felajánlásokat, a gyerekeknek és a kollégáknak lelkiismeretes munkáját, mellyel hozzájárultak a program biztonságos lebonyolításához. Tették ezt úgy, hogy a résztvevők jól érezzék magukat.

A programban szerepelt a 8. b osztály Indulj el egy úton….című nyitótánca. A 8. c osztály  Charlestonnal lépett föl, ők is nagy sikerrel. Előadásuknak kuriózuma, hogy együtt táncolt tanítványaival az osztályfőnök.

Volt tombolahúzás is, melyen a tortától kezdve egészen a kiskutyákig nyerhettek a gyerekek. Zárásként disco zenére mulathatott mindenki, aki megtisztelte rendezvényünket. Reméljük, élménydúsan telt ez a délután!

felsős DÖK

Györffy István Tagiskola kis természet-szeretői

A 3. b osztály 2 csapattal nevezett be, október hónapban, a Curie környezetvédelmi emlékversenybe.

Első csapat: Kovács Balázs, Kun László Ákos, Reszegi Áron.

A második csapat: Emődi Réka. Kovács Gergely, Széll Dávid.

A négyfordulós levelező verseny feladatait önszorgalomból, szülői segítséggel és heti egy versenyfelkészítő órában oldották meg a tanulók. Az első csapat II. a második csapat V. helyezett lett.

Nagy örömünkre, a február 16-án megrendezésre kerülő területi döntőre mindkét csapatot behívták. Mi Püspökladányba mentünk, ahol nyolc 3 fős csoport versengett egymással. Itt többoldalas feladatlap kitöltésére és kísérletek elvégzésére került sor. A kísérletek következményét írásban kellett megfogalmazni.

Az eredményt 3 nap múlva, elektronikus úton tudtuk meg. Az első csapat I. a második csapat VI. helyezést ért el.

Gratulálok a gyerekeknek és szüleiknek!!
 

Csináthné Bakó Éva
Felkészítő of.

Oldalak