december 2012

English Is Fun

A Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskolájának angol nyelvi szakmacsoportja kistérségi angol nyelvi versenyt hirdet az angol nyelvet idegen nyelvként tanuló diákok részére 2013. február 14-én csütörtökön 14 órai kezdettel.

A versenyt 5 – 8. osztályos korcsoportok számára szervezzük. Mind a 4 korcsoportból maximum 3 fő jelentkezését várjuk. A verseny egyéni. Egy írásbeli és egy szóbeli fordulóból áll.

Az írásbeli feladatlap a következőből tevődik össze:
I. Feleletválasztós teszt
II. Szövegértés

A szóbeli forduló társalgásból és képleírásból áll. A témáról összefüggően is tudjanak beszélni.

Annak a tanulónak a benevezését nem fogadjuk el:

  • akinek anyanyelve az angol nyelv,
  • ha bármely szülőjének vagy gondviselőjének az angol nyelv az anyanyelve,
  • aki angol tanítási nyelvű iskolába valaha is járt.

Versenykiírás PDF formátumban

Sakk – szimultán

A Kováts-Tehetségpont 2. alkalommal rendezte meg a sakk népszerűsítése érdekében a sakk-szimultánt. A program meghirdetésével a Karcagi Általános Iskolai Központ tanulóinak szerettünk volna újabb lehetőséget biztosítani tehetségük kibontakozásához, megmutatásához.

Tíz tanuló élt ezzel a lehetőséggel és mérette meg magát Egyed Judit többszörös magyar bajnok, NB I/B-s csapat játékosa ellenében.

 

Voltak, akik igen hamar mattot kaptak, de próbálkoztak újra és újra. A legügyesebbek közel másfél órán át küzdöttek, a végén csak kikaptak. Judit mindenkit legyőzött. Nem szégyen az Európai Uniós Bajnokság 2. helyezettjétől, a Rapid Európa Bajnokság 3. helyezettjétől, az Európai Bajnokság 19. helyezettjétől vereséget szenvedni.

Legügyesebbnek Laki Zsolt (Kiskulcsosi Tagiskola, 6. osztály) bizonyult, ő kapta a Tehetségpont ajándékát, egy szép könyvet. Jó teljesítményt mutatott Kánya Zoltán (Kováts Tagiskola, 8. a) és Horváth Attila (Kováts Tagiskola, 6. b) is.


Köszönet Juditnak és valamennyi résztvevőnek, akik közül többen az osztály-bulit hagyták ott a sakk kedvéért. Advent idején kellemes volt ez a csendes, elmélyülést igénylő délután.

Lévainé Kovács Róza
a Kováts-Tehetségpont
szakmai vezetője

Nyílt óra a Kováts Mihály Tagiskolában

 

Betekintő című rendezvénysorozatunk újabb eseményére került sor tagiskolánkban 2012. december 13-án, Luca napján. Nyíriné Kátai Katalin és iskolánk kézműves szakköre nyílt szakköri foglalkozásra várta az iskolánk iránt érdeklődő leendő első osztályosokat és minden kedves érdeklődőt.

A foglalkozás „Karácsonyi hangulatban” telt, mely négy helyszínen zajlott. Készítettünk karácsonyi üdvözlő lapot mogyoróhéjból, gyertyás asztaldíszt dióhéjból, karácsonyfadíszt narancsból. De sütöttünk mézeskalácsot, és vetettünk Lucabúzát is.

A tökéletes karácsonyi hangulatról az ideillő halk zene és a frissen, általunk elkészített tea gondoskodott.

A közreműködő szakkörös gyerekek nagyon segítőkészek, a tanító néni pedig rendkívül figyelmes volt, hiszen minden, általunk elkészített tárgyat haza is vihettük, mely mellé még apró ajándékot és egy tarisznyát is kaptunk.

Az esemény kísérőjeként a kézműves szakkör munkáiból, a lelkes szülők segítségével kiállítás és vásár is várta az érdeklődőket.

Köszönjük a tanító néninek és a gyerekeknek ezt a foglalkozást, mely nagyon hamar, és nagyon jó hangulatban telt el.

Mindenkinek szeretetteljes, békés, boldog karácsonyt kívánunk!

 

A kézműves szakkör munkáiból készített fotók itt láthatók

 

A Karcag Testvérvárosaiért Alapítvány jótékonysági estjén

 

 

Mikulásvárás

 

December 6-án a Györffy István Tagiskola 2. b osztályába is ellátogatott a Mikulás.

Tanulás közben a gyerekek izgatottak voltak, mikor hallják meg az ősz szakállú, piros ruhás bácsi botjának kopogását, csengőjének csilingelését. Végre megérkezett a várva-várt vendég. 

Sok kedves, dicsérő szóval és ajándék  csomaggal  lepte meg a gyerekeket. Ők a közös ének szeretetteljes, vidám hangulatát adták cserébe.

Másnap zenés, játékos délután keretében tettük még emlékezetesebbé a Mikulás ünnepét. A Szülők finom süteményekkel, üdítő itókákkal járultak hozzá a kellemes hangulatú osztályprogramhoz. Köszönjük!

Meghívó karácsonyi ünnepségre

Télapó itt van!

Kipi – kopi, kipp – kopp, csitt, ki kopog?
Kipi – kopi, kipp – kopp, én vagyok!
Halkan, csendben nyílik már az ajtó:
Kipi – kopi, éljen a kedves Télapó.
(Nuridsány László:  Meseláda)

 

 

Hangos kopogással érkezett meg a Télapó a Györffy Tagiskola alsós kisdiákjaihoz. Az első meglepetés után vidám mosoly ült ki minden kisgyerek arcára. A Mikulás mindenkit külön szólított, puttonyából finomságokkal teli csomagot nyújtott át minden jó gyereknek. Akadt egy-két virgács is. A távozó Télapótól vidám dallal búcsúztak a gyerekek.


Alsós Diákönkormányzat
Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy Tagiskola

Meghívó a Kováts-Tehetségpont Fizika körének kísérleti bemutatójára

Iskolakóstoló foglalkozások

A Györffy István Tagiskola minden hónapban két alkalommal Iskolakóstoló foglalkozás keretében igyekszik segíteni az óvodából iskolába készülő gyerekek beilleszkedését.
Novemberben a „Márton napi vigasságok” című foglalkozás keretében felidéztük a régi népszokást, majd a következő alkalommal sportvetélkedőn és angol foglalkozáson mutathatták meg az óvodások, hogy milyen ügyesek és okosak már.

 

A „Suttog a fenyves…” című december ötödikei foglalkozásunk a „Mikulásvárás” jegyében zajlott. A vidáman, szorgosan munkálkodó gyerekeket feladatmegoldás közepette lepte meg Mikulás. Sok dicséret, szeretet és egy kis ajándék volt a kedves vendég nagy puttonyában.

A következő foglalkozásra december 19-én 17 órakor kerül sor a tagintézmény József Attila úti iskolaegységében, ahol Táncház és  Karácsonyi kézműves foglalkozás várja az érdeklődő szülőket, gyerekeket.

Adventi Gyertyagyújtás Zsolt atyával

„Ádvent, ádvent, minden ember várakozik:

Apró gyertya jelzi szívemben: kis Jézus születik.” 

(Adventi ének)

 

 

Már hagyomány, hogy Advent első vasárnapja előtt a Györffy István Tagiskola kis alsósai összegyűlnek, és együtt gyújtják meg az adventi koszorún az első gyertyát. A szép ünnepi díszítés, Gulyás Zsolt atya adventi éneke és története, a gyertyagyújtás ünnepi pillanata, a közös éneklés meghitt ünnepi hangulatot teremtettek az iskolában. Zsolt atya beszélt arról, mit jelent a gyertya fénye, hogyan melegíti fel az emberek lelkét, hogy a keresztény embereknek miért fontos, talán a legfontosabb ez az ünnep az évben. Szívből szólt a szeretetről, a hitről, a békességről, amely a boldogsághoz vezet. Köszönjük biztató szavait, amelyek szebbé tették az ünnepvárás, a készülődés napjait.

Áldott, békés, boldog ünnepeket kívánunk az iskola minden diákjának és dolgozójának!

Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy Tagiskola

Alsó tagozat

Meghívó a Kováts-Tehetségpont Sudoku-párbaj programjára

Oldalak