május 2012

Karcagi diákok a Kárpátalja Rákóczi-váraiban

A Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskolájának 38 hetedikes tanulója és 4 pedagógusa 2012. május 14-16. között a Határtalanul! pályázat keretében 3 napot töltött Ukrajnában.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. az utazást 908.000.-Ft-tal támogatta!

Felfedezték Kárpátalja, magyar lakta területeit, Rákóczi-várait sok ismeretet és tapasztalatot gyűjtöttek. A közös cselekvések során megtapasztalták az egymás iránt érzett felelősséget, szolidaritást, nemzeti összetartozást és erősödött magyarságtudatuk.

Munkácson a várban emlékszalagot helyeztünk el Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc szobránál.

Bővebben a Györffy István Tagiskola honlapján

 

Felvidéki barangolás

„Határtalanul!” pályázati program keretében 3 csodás napot tölthetett el a szlovákiai testvérvárosunkban, Szepsiben és környékén. A pályázat célja, hogy tanulóink kapcsolatot alakítsanak ki a határainkon túl élő magyarokkal, megismerjék közös múltunkat, történelmünket. A kirándulást 2012. május 16-18 között valósítottuk meg.

A szívélyes fogadtatást követően, délelőtt, a szepsi testvériskola diákjaival bejártuk a várost. A polgármester köszöntője után Szepsi Csombor Márton és Szepsi Laczkó Máté emlékművénél megemlékeztünk munkásságukról, elhelyeztük koszorúinkat és elénekeltük a Himnuszt. Ezt a kovács- és bormúzeum látogatása követte, majd megtekintettük a gótikus szentléleknek szentelt római katolikus templomot. Ebéd után bemutattuk irodalmi műsorunkat a helyi fiataloknak és pedagógusoknak, majd átadtuk az ajándékba vitt könyveket, játékokat. Délután a két iskola diáksága sportvetélkedőn vett részt és ismerkedett egymással. Vacsora után közösen ültettünk az iskola udvarán fát és virágot, emléket állítva a jövő számára, az évek óta tartó jó barátságunk jelképeként.

Az éjszakákat Áj község turistaszállóján töltöttük. Esténként élménybeszámolót tartottak a gyerekek, az aznapi eseményekről útinaplót és tesztet írtak.

A következő napot túrázással kezdtük. Korán reggel az áji nevezetességekkel ismerkedtünk: végig sétáltunk az Áji-patak mentén, rácsodálkoztunk a hatméteres karszt eredetű vízesés, tengerszem szépségére. Túráztunk a Tornai várhoz, megfigyeltük a környék különleges növény és állatvilágát. Kirándultunk a Szádelői-szoroson keresztül vezető tanösvényen, ahol szemünk elé tárult a Szlovák-karszt hegység legszebb alakzati képződménye. Visszatérve Ájba, sétáltunk a többségében magyar lakta településen, felkerestük a kb. 10 méteres laminált angyalt, amely az „Az ellenséges vonalon túl” című amerikai filmben vált híressé. Vacsora után zenés estet rendeztünk és bemutattuk táncunkat, közösen énekeltünk, játszottunk a helyi diákokkal. Lefekvés előtt a tapasztalt élményeket kérdőív segítségével dolgoztuk fel.

Az utolsó nap gyorsan telt. A jászói premontrei kolostor és cseppkőbarlang meglátogatása után, idegenvezető kalauzolt minket Kassa főterén, és mutatta be a nevezetességeket. Megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc sírját, és énekeltünk a Rodostói- háznál. Búcsúzóul a szlovákiai gyerekekkel közösen sétálgattunk a város főterén, közben elérhetőségeket cseréltünk, hogy a született barátságok fenntarthatók legyenek a jövőben is.

Este kicsit megfáradtan, de élményekkel tele indultunk haza.

A „Felvidéki barangolás” című programunkat a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. 568.000 Ft-tal támogatta.

Köszönet Horváthné Pandur Tünde tanárnőnek az irodalmi műsorra való felkészítéséért, Oroszné Millinkhoffer Rita tánctanárnőnek a görög tánc betanításáért, Mester Anikó és Lőkös Zoltán pedagógusoknak a felkészítő órák megtartásáért, a kiránduláson végzett lelkiismeretes odafigyelésükért, az átvirrasztott éjszakákért.

A program sikerét ajándéktárgyakkal: könyvekkel, játékokkal, facsemetékkel, virágpalántákkal segítették a szülők, melyeket ezúton is megköszönünk.

Futóné Szabó Margit

programfelelős

Tavasz fesztivál a Kovátsban

Már az 5. alkalommal rendeztük meg a TAVASZ FESZTIVÁLT iskolánkban, amit a gyerekek is nagy érdeklődéssel és izgalommal vártak. Mint mindig, most is hetekkel előtte lázasan készülődtek, hiszen itt egyéni vagy csoportos bemutatkozásra volt lehetőségük. Az idén is volt szép számmal jelentkező. Többen versmondással, tánccal, hangszeres játékkal köszöntötték a tavaszt. Sőt, még láthattunk érdekes kémiai kísérleteket is. A műsort a tanító nénik meglepetés produkciója zárta. Ez után minden osztályt a szülők által készített finomságok vártak az osztálytermekben és kezdődhetett az „eszem-iszom”.

Szeretnénk megköszönni a szülőknek, hogy segítettek abban, hogy a gyermekek minél jobb hangulatban tölthessék el ezt a délutánt. Amit remélünk, hogy sikerült is.

Törőcsikné Magyar Erika

Diákigazolvány igénylésének rendje

Karcagi Általános Iskolai Központ

5300 Karcag, Kossuth tér 4.

 

TÁJÉKOZTATÓ

Diákigazolvány igénylésének rendje

 

(Diákigazolvány – oktatási igazolvány)

 

1.) Az okmányirodában fénykép és aláírás kép rögzítése:

- Az aláírást a 14 éven aluliaknak üresen kell hagynia.

- A szolgáltatás ingyenes.

- Ha már van ilyen fotó, pl. útlevél készült korábban, vagy személyi igazolvány akkor nem kell megismételni.

- A fényképezéskor be kell mutatni:

a)     születési anyakönyvi kivonatot (ha van személyi igazolványt) és   lakcímkártyát vagy

b)     egyéb érvényes személyazonosító okmány és lakcímkártyát.

Kérjük, hogy a tanuló a szülővel jelenjen meg!

2.) Az okmányiroda ellenőrzi az adatokat.

 

3.) Az okmányiroda egy Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlapot állít ki, melyen szerepel a 16 karakteres NEK azonosító. MEG KELL ŐRIZNI! Ha az érvényességi időn belül a személyes adat vagy lakcím megváltozik, akkor új adatlap kiállítását kell kérni, melyen új NEK azonosító található.

 

4.) A tanuló szülője iskolánk titkárnőjénél bejelenti a diákigazolvány iránti igényét. Az ügyintézőnek bemutatja a NEK azonosítót, és megfizeti az igazolvány árát (jelenleg 1400 Ft).

 

5.) Az iskolatitkár az igénylésről ellenőrzési adatlapot nyomtat ki, melyet az igénylővel aláírat.

 

6.) Az intézmény továbbítja az igénylést az Oktatási Hivatalnak.

 

7.) A Hivatal számlát állít ki, megküldi az intézménynek.

 

8.) A számlán szereplő díjat az intézmény átutalja az Oktatási Hivatal számlájára.

 

9.) Az Oktatási Hivatal a diákigazolványt a jogosult lakcímére postázza.

FIGYELEM!

Az érvényes diákigazolványok helyett nem kell újat csináltatni.

Az arcképes ideiglenes diákigazolvány megszűnt! Helyette, az új igazolvány igénylése után egy igazolást kap a tanuló, melyet a rendszer csak abban az esetben tud kinyomtatni, ha az igénylés már „elküldött” állapotban van. Ez az igazolás 60 napig érvényes, és nem kell érte fizetni.

Okmányiroda:

Karcag Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal

5300 Karcag, Kossuth tér 1.

Ügyfélfogadási idő:

hétfő, szerda, csütörtök: 8.00 – 16.00 óráig

kedd: 8.00 – 14.00 óráig

Városi környezetismereti verseny

Hagyományaink szerint a Kiskulcsosi héten, 2012. április 24-én rendeztük meg iskolánkban a 4. osztályosok környezetismeret versenyét. Öt iskola 13 tanulóját kisérték el a felkészítő tanító nénik. Érdekes, változatos feladatokban mérték össze tudásukat a gyerekek; keresztrejtvény, TOTÓ, térképismeret, szövegértés, betű és képrejtvények, és végül villámkérdések késztették őket gondolkodásra.

Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő nevelőiknek a szép eredményekhez.

Helyezés

Név

Iskola

Felkészítő nevelő

I.

Darók Illés

KÁIK Kováts Mihály Tagiskola

Némethné Tőkés Éva

II.

Papp Rebeka Virág

KÁIK Kiskulcsosi Tagiskola

Cserés Gabriella

III.

Birizló Zsófia

Nagykun Református Általános Iskola

Kuruczné Katona Éva

IV.

Tóth Luca

Nagykun Református Általános Iskola

Kuruczné Katona Éva

V.

Mag Stefánia

KÁIK Györffy István Tagiskola

Takács Nikolett

V.

Vajó Gergely

KÁIK Györffy István Tagiskola

Balogh Erzsébet

V.

Jónás Róbert

Szent Pál Marista Általános Iskola

Kalocsai Lászlóné

Kovács Lászlóné

tanítónő

Kiskulcsosi Tagiskola

Kiskulcsosi Hét

Ha április, akkor Kiskulcsosi napok. Ebben a tanévben is igyekeztünk megőrizni, a már hagyományosnak mondható programjainkat.

Ez a hét a gyerekek hete. Kéréseik alapján állítjuk össze a programokat, melyeken az vesz részt, aki igazán szeretne. Ebből adódóan jó hangulatban vidáman telik el ez az időszak.

Alsós és felsős tanulóink különféle szabadidős tevékenységre jelentkezhettek: rajzverseny, ügyességi sportverseny, Activity- és műveltségi vetélkedő. Már hagyománynak számít iskolánkban, hogy a Föld Napjához igazodva, megszépítjük az iskola udvarát, és városi környezeti vetélkedőt rendezünk a 4. osztályosoknak.

A Kiskulcsos Kupa is nagy sikert aratott, és az idő is kegyes volt hozzánk, így aztán könnyű volt elhozni a kupát. A felsősök egyik legkedvesebb vetélkedője a Hi-hi-hi, az idén is meghozta a jókedvet. Most sem maradhatott el a disco, és a szülők részvételével a nyílt nap. Nagyon sok kedves, érdeklődő szülő ült be csemetéje mellé az iskolapadba, hogy megnézze, hogyan is halad gyermeke.

Egy izgalmas, színes héten vagyunk túl. Ezúton köszönjük a lelkes részvételt és a segítséget mindenkinek, aki közreműködött a hét sikeres lebonyolításában.

Mester Anikó

A Mindent tudni akarok! Komplex internetes tanulmányi verseny eredményei

5-6. évfolyam:

Helyezés

Név

Évf.

Település

Iskola

1.

Mihályi Vivien

6.

Tószeg

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Konstantin Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

2.

Sipos Flóra

6.

Szolnok

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Konstantin Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

3.

Kapitány András

5.

Karcag

Karcagi Általános Iskolai Központ Kiskulcsosi Tagiskola

7-8. évfolyam:

Helyezés

Név

Évf.

Település

Iskola

1.

Rácz Lilla

8.

Karcag

Karcagi Általános Iskolai Központ Kiskulcsosi Tagiskola

2.

Fülöp Imre

7.

Karcag

Karcagi Általános Iskolai Központ Kiskulcsosi Tagiskola

3.

Kocsis Nikoletta

8.

Karcag

Karcagi Általános Iskolai Központ Kováts Mihály Tagiskola

Szeretettel várjuk a díjazottakat a május 15-i díjkiosztóra, mely a Kováts-hetek keretében, az Ifjú történészek verseny eredményhirdetésével együtt kerül megrendezésre.

Gratulálok valamennyi indulónak, külön a helyezetteknek!

Karcag, 2012. május 2.

Lévainé Kovács Róza

a Kováts-Tehetségpont szakmai vezetője