április 2012

Hulladékgyűjtés a Györffy-ben

2012. április 13-án délután sikeres hasznos anyaggyűjtést szerveztünk.
A gyerekek jónak és hasznosnak tartják ezt a programot. Véleményük szerint hasznos volt a gyűjtés. Környezetvédelmi szempontból gyakorolhatták a szelektív gyűjtést is. A közösség összetartó erejéről is jó véleményen vannak, valamint hasznosnak tartják, hisz az „osztálykasszát” növeli a bevételt. Az lenne a kérésük, hogy még egy délután gyűjtsünk hulladékot. Nagyszerűen helytálltak a gyerekek, a kollégák és a technikai személyzet.

Köszönjük munkájukat!
                                                                                            

Felsős DÖK


Képek a hulladékgyűjtésről:

V. Szakma Sztár Fesztivál Országos Szakmai Tanulmányi Verseny

Győri József 2/12.c osztályos, szobafestő, mázoló és tapétázó tanuló az országos döntőn 8. helyezést ért el

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012-ben ismételten megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére, az „V. Szakma Sztár Fesztivál”-on 2012. április 11-13. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák, (beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is), ­társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése azok népszerűsítése révén. A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Palotás tánc   Fazekas András, Hegyesi Béla, Nagy András, Belteki Gyula, Pádár Attila, Pekár Csaba

A szakmák országos versenyeit a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 38 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A versenyekre közel 6300 fő jelentkezett, ők 2012. január hónapban írták meg dolgozataikat. Az elődöntőket, a hagyományoknak megfelelően, ­országosan a területi kamarák (23) szervezték és bonyolították. A legjobban szereplők közül kerültek ki a gyakorlati és szóbeli megmérettetésben részt vevők, akik a versenyek döntőjében, a Szakma Sztár Fesztiválon mérték össze tudásukat.

Latin tánc Baga Károly, Farkas Adriána, Kiss László, Tóth Julianna, Divinyi Zoltán, Kóródi Erika

A Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium 10 diákja szobafestő, mázoló és tapétázó, élelmiszer- és vegyiáru-eladó és gépi forgácsoló tanulója írta meg az elődöntő feladatlapját. Közülük Győri József 2/12.c osztályos, szobafestő, mázoló és tapétázó jutott be az országos döntőbe, ahol  8. helyezést ért el  és ezzel az eredménnyel szakmunkás bizonyítványt is szerzett. Ezúton is szeretnénk neki és felkészítő tanárának Kovács Sándornak gratulálni ehhez a kiváló teljesítményhez. 

A budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlott. A fesztivált a vidéki iskolákból a területi kamarák szervezésében kb. 200 autóbusszal 9 ezer, míg Budapestről 2 ezer diák nézhette meg. A verseny megtekintésével párhuzamosan a látogatóknak népszerű előadók és az iskolák tehetséges diákjai által előadott, igen színvonalas szórakoztató műsorszámok megtekintésére nyílt lehetőségük. A látogatókat a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai interaktív feladatokkal, szakmai bemutató filmekkel, szakmai totókkal, pályaorientációs kérdőívekkel várták.

A karcagi résztvevők

A Szakma Sztár Fesztiválon egy napos szakmai kirándulás keretében a Varró Iskola 30, az Arany János és a Karcagi Általános Iskolai Központ Kiskulcsosi és Kováts Mihály Tagiskola 15 közvetlenül pályaválasztás előtt álló tanulója vehetett részt, ahol természetesen megtekintették a versenyzők gyakorlati munkáját és végzős Varrós diákok verbunk és latin táncbemutatóját is.

A Karcagi Általános Iskolai Központ 4 tanulójával (Horváth Dániel, Tóth Péter, és Varga Brigitta a Kováts Tagiskolából, Erdei Gabriella a Kiskulcsosi Tagiskolából) vehettünk részt a fesztiválon.

Számtalan szakiskola és szakközépiskola megjelent a fesztiválon, ahol különböző ötletes programokkal várták a fiatalokat, hogy a valóságban és virtuálisan is megismerhessék a különböző szakmákat.

A buszon. Horváth Dániel és Tóth Péter (Kováts Mihály Tagiskolából)

A fesztiválról és a versenyekről további információk a Facebook-on és a www.szakmasztar.hu weboldalon találhatók. Köszönjük a meghívást, a szervezést és az utazást a Varró iskolának.

Bosnyák Antónia (Szabadidő-szervező)

Avram Hershko Országos Természettudományi Verseny

2012. április 04-én a Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskolája ötödik alkalommal rendezte meg az Avram Hershko Országos Természettudományi Versenyt.
A verseny célja, a karcagi születésű Avram Hershko Nobel-díjas kutató tudományos munkásságának megismertetése, a természettudományok, elsősorban a kémia, a biokémia, a biológia, a környezetvédelem és a környezettudatos magatartás népszerűsítése. A kétfordulós versenyre - 7-8. évfolyamos tanulókból álló - három fős csapatok nevezhettek egy önálló kutatást, megfigyelést tartalmazó pályaművel.

A zsűri öt csapat nevezését fogadta el:Iskola

Nevezett
tanulók

Felkészítő tanár

Dolgozat címe

Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorló Gimnázium

Bereczki Anna

 

Dr. Futóné Monori Edit

Krakomperger Zsolt

 

Debrecen védett értékei

 

 

Komlósi Eszter

Tóth Borbála

Karcagi Általános Iskolai Központ

Györffy István
Tagiskola

Hidasi Dorottya

 

 

Vass György

 

Egy csipetnyi légből kapott kémia, avagy kísérletek szén-dioxiddal

 

Patócs Dóra

Krausz Zsolt

Karcagi Általános Iskolai Központ

Kiskulcsosi Tagiskola

Lippai Anna

Vass György

A „rezes banda”

Székely Alexandra

Puskás Bence

Karcagi Általános Iskolai Központ

Kováts Mihály
Tagiskola

Kocsis Nikoletta

Hunyadi Ildikó

A kenyér régen, és most

Lázár Bettina

Ujj Petronella

Kunszentmártoni
Általános Művelődési Központ

Apatóczky Ádám

Lapisné Winter Katalin

Testünk kristályai

Nyercse Nikolett

Tari Boglárka

 

A döntő három részből állt, a csapatok három területen bizonyíthatják felkészültségüket.

A laboratóriumi gyakorlat során a diákok kísérleteztek tintával, káposztalével, orvosi szénnel is, majd kérdésekre válaszoltak az általános iskolai kémia, fizika és biológia tantárgyak tananyagaihoz, illetve a hétköznapok gyakorlatához kapcsolódóan. A laboratóriumi feladatok  megoldását a zsűri folyamatosan figyelemmel kísérte, a laboratóriumi eszközök használatát, a csapatok munkáját külön pontozta.

Az írásbeli feladatsor tesztfeladatokból állt, Avram Hershko, valamint a magyar származású Nobel-díjasok életrajzából, munkásságából és az általános iskolai kémia és biológia tantárgyak tananyagaiból. 

A csapatok által beadott dolgozatokat rövid előadás formájában szakmai zsűri előtt kellett bemutatni és megvédeni a tanulóknak. Az előadások mindenki számára izgalmas időtöltést jelentettek. A résztvevők új információkkal, ismeretekkel gyarapodtak az esszék meghallgatása során. A zsűri tagjainak az előadásokhoz kapcsolódó kérdései mindenkit gondolkodásra késztettek.

A zsűri tagjai voltak:

  • Dr. Tóth Albert  biológus, tanszékvezető főiskolai tanár, a Magyar Természettudományi Társulat alelnöke
  • Dr. Zsigrai György  a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Karcagi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa
  • Juhászné Zsadányi Erzsébet a karcagi Nagykun Református Gimnázium igazgatója, biológia-kémia tanár
  • Nagy Brigitta az Arany János Tagiskola biológia  tanáraBarna Sándor a Varró István Szakiskola, Szakközépiskola biológia, környezettudomány tanára

Az I-III. helyezett csapatok diákjai és felkészítő tanáraik tárgyjutalomban és oklevélben részesültek, a versenyen résztvevő diákok és felkészítő tanáraik emléklapot kaptak.

A verseny támogatói voltak:

  • Karcag Város Önkormányzata;
  • Mozaik Kiadó Kft.;
  • Karcag Városi Természettudományi Munkaközösség;
  • Essen Gyermekétkeztetési Kft.;
  • A Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskola „Nyelvi laborral a Nyelvtanulásért” alapítványa és felsős diákönkormányzata

A verseny eredményei:              
I. díj                Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskola  csapata
II. díj              Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorló Gimnázium csapata
III. díj               Karcagi Általános Iskolai Központ Kiskulcsosi Tagiskola   csapata 

„Hívogat az iskola, kapuját kitárja….”

Március 21-én reggel szélesebbre tártuk iskolánk kapuját. Vendégeket vártunk, az iskolánk iránt érdeklődő szülőket és a leendő első osztályosokat. Nagy örömünkre sokan látogattak el hozzánk, hogy betekinthessenek iskolai munkánkba, és találkozhassanak a leendő tanító nénikkel. Egy tavaszi barangolás részesei lehettek a gyerekek a második osztály olvasás óráján. A játékos, mozgalmas óra egy-egy feladatába a kis óvodások is lelkesen vettek részt és szorgalmasan gyűjtögették a jutalomképeket.

Ezután szülői fórumra került sor, ahol tájékoztattuk vendégeinket iskolánk életéről, a tanév eseményeinek képekben történő felvillantásával. Majd hasznos tanácsot adtunk, hogy hogyan készítsék fel a szülők gyermeküket az iskolai életre. Az iskolabejárás legkedveltebb helyszíne a füves pálya melletti játékrendszer volt, ahonnan már haza sem akartak menni az óvodások.

Március 27-én és április 3-án tornatermünkben a legapróbbak ovis tornán vehettek részt. A játékos fogó- és labdás feladatok végrehajtása során összemérhették ügyességüket, gyorsaságukat, bátorságukat.

Az iskolanyitogató program utolsó foglalkozásán iskolánk sportéletéből láthattak ízelítőt. A legnépszerűbb és legeredményesebb sportágaink mutatkoztak be, mint a duatlon, a kosárlabda, a foci és a tenisz. Láthatták vendégeink, hogy tehetséggel, szorgalommal milyen eredményesek, sikeresek lehetnek tanulóink a sport területén.

Köszönjük a kedves szülőknek a tagiskolánk iránti érdeklődésüket, programjainkon való részt vételüket.

Karcag, 2012. 04. 16.

Szabó Jánosné

2. osztályos „Györffysek” országos VII. helyezése a Komplex Tehetséggondozó Versenyen

„Itt születtem én…” címmel az Apáczai Kiadó Komplex Tehetséggondozó Versenyt hirdetett az ősz folyamán alsó tagozatos tanulóknak. Az osztályom a 2. évfolyamosok versenyére 2 db 3 -3 fős csapattal nevezett: Okos macskák és Pulik csapata névvel.

Budapestre azok a csapatok kerülhettek be, akik a három fordulós verseny feladatlapjai alapján elérték a kitűzött ponthatárt. Közel 300 csapat indult. Az osztályunkból minimális pontkülönbséggel a Pulik csapatát hívták be.

A budapesti döntőre az Apáczai Kiadó Székházában került sor, ahol 38 csoport versenyzett. Itt számot adtak arról, hogy az iskolában eltöltött 1,5 év alatt milyen tudásra tettek szert olvasásból, nyelvtanból, matematikából, környezetismeretből, énekből és rajzból. Egy komplex feladatlapot kellett kitöltenie a csapatnak úgy, hogy nem volt szabad szétszedniük a lapokat.

A Pulik csapata, amelynek tagjai Kovács Balázs, Kun László Ákos és Reszegi Áron a Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskola 2.b  osztályos tanulói ezen az Országos versenyen a dicső VII. helyezést érték el. Nagyon büszkék rátok a szüleitek, iskolátok és felkészítő tanító nénitek.

Szakályné Kollát Emese

 

Iskolakóstoló

„Iskola, iskola, ki a csoda jár oda?”  –   Györffy-s iskolakóstolóra hívtuk és vártuk az elmúlt hetekben a leendő első osztályosokat.

A négy egymást követő hétfői napon lehetőséget biztosítottunk az iskolánk iránt érdeklődő kedves szülőknek, hogy iskolába készülő gyermekeikkel ellátogathassanak hozzánk. Színes programsorozatunkon a szülők tájékoztatást kaptak az iskolánkban folyó munkáról, a gyerekekkel együtt nyílt órák keretében találkoztak a leendő elsős tanító nénikkel.

Az ovisok a sportcsarnokban próbára tehették gyorsaságukat és ügyességüket, valamint megismerkedtek két angol baráttal Teddy-vel és Eli-vel. Velük együtt számoltak és énekeltek angolul. Húsvétváró táncházunkon az apró lábak nagy örömmel táncoltak, míg a kézműves foglalkozáson szebbnél-szebb húsvéti díszek készültek.

Köszönjük a kedves szülőknek, hogy megtisztelték érdeklődésükkel tagiskolánkat és programjainkat! Az iskola nevelői által közösen megszervezett és lebonyolított minden egyes hangulatos délután reméljük, hogy elérte célját.  Mindenkinek sikeres iskolakezdést kívánunk!

Borsosné Herczegh Judit

alsó tagozatos munkaközösség-vezető

A Kiskulcsosi Tagiskola tavaszköszöntő műsoros estje

A Karcagi Általános Iskolai Központ Tagiskoláiban tehetség napot tartottak 2012. április 4-én. A Kiskulcsosi Tagiskola ezen a napon tavaszköszöntő műsort adott a meghívottaknak és a szülőknek.

Az estén nem az egyéni tehetségek megmutatása volt a cél, hanem a sok-sok névtelen tehetségnek adtunk lehetőséget képességeik kibontakoztatására. Közel 200 tanuló állt színpadra, hogy pár hónap felkészülési idő után bebizonyítsa valamilyen művészeti ágban megnyilvánuló tehetségét. A Kiskulcsosi Tagiskolában nincsenek válogatott gyermekek, az osztályokban integráltan tanulnak a különböző képességű tanulók. Mindenki szerepelhetett, akinek kedve volt hozzá. Nevelőik, és külső, felkészítő szakemberek segítségével mindegyik osztály bemutatkozott. Volt itt minden! A vadnyugati tánctól kezdve, a népi gyermekjátékokon, lakodalmason át a kalóztáncig, sokféle produkció. A felső tagozatos tanulók vásári játéka megnevettette a közönséget. Azután a tűztánc teljesen elvarázsolta őket, majd a görög tánc alatt már szinte végig vastaps köszöntötte a fellépőket. A kézjelekkel előadott árnyjáték pedig sok néző szemébe csalt könnyeket. Szépen szerepelt az iskola énekkara. A csoportos műsorszámokon kívül egyéni, énekes, hangszeres és prózai fellépők is voltak. A tantestület tagjai színesítették a programot vidám jelenettel, versmondással és énekszámmal.

Úgy gondolom, sikerült megmutatni, hogy a Kiskulcsosi Tagiskolába mennyi tehetséges tanuló jár. Köszönet a felkészítő pedagógusoknak, segítőknek és a tanulóknak, akik ilyen örömteli estét szereztek a nézőknek.

Lakatos Mihályné

tanító

Nyílt nap a Kováts Mihály Tagiskolában

A tavasz a kikelet, a megújulás ideje. Tanítóink évről-évre bizonyítják ezt pedagógiai munkájukkal. Mondhatom ezt azért is, mert 2012. április 4-én nyílt órán vettünk részt a 3. a. osztályban, melyet Nyíriné Kátai Katalin tanító néni tartott.

Egy olvasás órát láttunk, melyen a húsvéti ünnepkört dolgozták fel a gyerekek, a tanító néni rendkívül kreatív irányításával. Az órán a gyerekek bizonyították már megszerzett ismereteiket is. A feladatok nagyon motiválóak, érdekesek, az életkori sajátosságoknak, a tanulók képességeiknek megfelelőek voltak.

Örömünkre szolgált, hogy a szülők nagy számban vettek részt az órán. A szép, ünneplő ruhába öltözött gyerekek nagyon jól viselkedtek, nagyon jól akartak teljesíteni szüleik előtt.

Ez az óra az első állomása annak a folyamatnak, melyet néhány éve indítottunk el. A tanító nénik ugyanis nyílt órák keretében mutatják be szülőknek, hogy mit tanultak az év folyamán. Tapasztalatunk az, hogy a szülők szeretik, igénylik a nyílt órákat.

Szeretettel hívunk és várunk minden kedves szülőt alsósaink ezután következő nyílt óráira is.

Az alsó tagozatos tanítók nevében:

Magyar Sándorné

munkaközösség vezető

Határtalanul!

Határtalanul boldog volt negyven hetedikes Kováts-os diák, amikor a „Határtalanul!” pályázat keretében öt csodás napot tölthetett Szerbiában, Bácskossuthfalván és környékén. A pályázat célja, hogy tanulóink kapcsolatot létesítsenek a határainkon túl élő magyarokkal, megismerjék közös múltunkat, történelmünket. A kiutazást március 14-18 közöttre szerveztük, így az 1848-49-es eseményekre együtt emlékeztünk a Délvidéken élőkkel. Délelőtt a moravicai iskolásoknak megmutattuk, mi hogyan ünnepelünk, majd megnéztük a színjátszó kör műsorát. Délután a központi ünnepségen koszorúztunk, este pedig a gyönyörűen felújított színházteremben mutattuk be a Háry János című zenés, táncos darabot. A falu apraja-nagyja lelkesen tapsolta végig a huszártáncot, derült Háry történetein. A szép estéért köszönetül a falu elöljárói vacsorán látták vendégül csapatunkat.

A két iskola diáksága közös játékos sorversenyen, „Ki mit tud?”-on, táncesten ismerkedett. Ez a programelem olyan jól sikerült, hogy már mindkét fél a következő találkozást tervezi.

Az értékelő- és a bemutató óra egyaránt azt igazolta, hogy a kiutazók nagyon sokat tanultak. Fantasztikus részletességgel beszámoltak a Zomborban, a Megyeházán látott Zentai csata című festményről, Bács váráról. Topolyán a tájházban és a bognár-kovács házban felfedezték, a mi nagyszüleink, dédszüleink is hasonlóan éltek, laktak. Megvizsgáltuk, melyik eszköz hogyan működött, mit készítettek a segítségével. A szabadkai Városháza dísztermében és tornyában kattogtak a fényképezőgépek.

Zobnaticán a kastélyparkban az egykori tulajdonosra, Törley báróra emlékeztünk egy (alkoholmentes) pezsgős koccintással. A Palicsi-tó körül és a parkban tett séta során megcsodáltuk a szecessziós építményeket. Az állatkertben egy nap is kevés lett volna a nézgelődésre.

A szabadprogramok alkalmával lehetőség volt vásárlásra, kötetlen sétára. A gyerekek jól bántak a szokatlan fizetőeszközzel, ügyesen számoltak dinárról forintra.

Moravicán megnéztük a „Tavaszi zsongás” kézműves kiállítást és a Zabhegyező kör vezetésével diákjaink is készítettek dísztárgyakat, játékokat.

Az ellátásról, a szállásról is elismerően írtak tanulóink az útinaplójukban. Moravicán abban a felújított épületben laktak, amely egykor az Ungár család tulajdonát képezte (Ungár Piroska történetét írta meg Mikszáth Kálmán, „A Noszty fiú esete Tóth Marival” című regényében).

A „Közös múlt – közös ünneplés” jegyében szervezett színes, változatos programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 949.100.- Ft-tal támogatta.

Köszönet Ráczné Kovács Éva és Vassné Szűcs Edit tanárnőnek a színdarab betanításáért, dr. Kovácsné Mikola Éva tanárnőnek a „Ki mit tud?”-ra való felkészítésért, Jobbágyné Ungvári Sára tanárnőnek a sorverseny megszervezéséért, levezetéséért. A kolléganők betegápolásból is jelesre vizsgáztak, amikor az influenzások mellett virrasztottak éjszaka.

Utunkat ajándéktárgyak biztosításával segítette Karcag Város Önkormányzata, a Déryné Művelődési Ház, dr. Kovács László, az Iskolaszék elnöke, a Kováts – Tehetségpont, Lévai Kálmán, a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület, Szabó Józsefné, Chrappánné Papp Ágnes.

Köszönöm minden közreműködő, segítő munkáját, aki hozzájárult ahhoz, hogy a Karcagi Általános Iskolai Központ Kováts Mihály Tagiskola hetedikesei egy életre szóló élménnyel gazdagodjanak.

Lévainé Kovács Róza

szervezőtanár

Kellemes húsvéti ünnepeket!

Látogatás a Víz világnapján

Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a Víz Világnapjává, felhívta a szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. Iskolánk nagy gondot fordít a környezet értékeinek megóvására, amit több fórumon is hangoztatunk. "A világ szomjazik, mert mi éhesek vagyunk!" - szólt ennek a tájékoztatónak a jelmondata, amit a Nagykunsági Víz- és Csatornamű Kft. szervezett számunkra.

Tagiskolánkból a 4. osztályosok a Nagyvénkerti Vízműtelepen, a 7. és 8. osztályos tanulók pedig a Szennyvíztisztító telepen vehettek részt látogatáson, ahol hasznos információkkal gazdagodott tudásunk a felhasználást, tisztítást, védelmet illetően. Köszönjük a lehetőséget!

Mester Anikó tanár