november 2011

Helytörténeti pályázat

A Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István tagintézménye a Györffy Napok keretében a helytörténeti pályázatot hirdet.

A 2011-2012-es tanévben az alábbi témákat írjuk ki:

 • 5-6. osztályosok részére:
  • Dédanyáink szekrénye (Karcagi viseletek)
 • 7-8. osztályosok részére:
  • Iparfejlődés városunkban 1850-1945 között
 • 5-8. osztályosok részére:
  • Boszorkányok, táltosok, garabonciások a régi Karcagon

Pályázhatnak egyének vagy 2-3 fős csoportok is. Kézzel vagy géppel írt, szép kivitelezésű, minimum 5, maximum 15 oldalas pályaműveket várunk. A pályamunka tartalmazzon illusztrációt, képeket.

Az elbírálás szempontjai:

 • A témáról szól a pályamunka, tartalmában megfelel a követelményeknek.
 • Egységes egész, logikusan felépített.
 • Jól tagolt, áttekinthető. Megfelel a helyesírási követelményeknek.
 • A pályázat végén bibliográfia található.

A beküldött dolgozatok készítői minősítő oklevelet kapnak. A legjobb pályázatok írói könyvjutalomban részesülnek.

A pályázatok beadásának határideje: 2012. január 20.

Az elbírálás, értékelés után a pályaművek a Györffy István Általános Iskola könyvtárába kerülnek, azokat visszaszolgáltatni nem áll módunkban.

Karcag, 2011. november 28.

 

Anyanyelvi napok a Györffyben

Idén 16. alkalommal került megrendezésre a Györffy István Tagiskolában az „Anyanyelvi napok” rendezvénysorozata: 2011. november 14-17-e között.

November 14-én (Hétfőn) Megemlékeztünk a magyar nyelv napjáról, melyet Fazekas Mária tanárnő tartott az iskolarádióban.

November 15-én (Kedden) Nyelvi játékok vetélkedőre került sor a felső tagozatosoknak, „Szókimondó” címmel. Osztályonként 4 fős csapatok vettek részt a játékban. Nagyon jó hangulatú, eredményes, kellemes délutánt töltöttünk együtt. A zsűri tagjai voltak: Horváthné Pandur Tünde, Posztósné Gyarmati Éva, Fazekas Mária. A vetélkedőt vezette: Csombordi Szilvia tanárnő. A vetélkedőt pontozta: Rapi Lajosné tanárnő.

November 16-án (Szerdán) Iskolai felolvasó versenyt rendeztünk az alsó tagozat 2-3-4. osztálya számára. Az írásbeli szövegértő feladatokat hangos olvasás követte. Felelős: Balogh Erzsébet tanárnő volt.

November 17-én (Csütörtökön) „Rímhányó Romhányi” címmel szavaló délutánt rendeztünk az iskola tanulóifjúsága számára Romhányi József születésének 90. évfordulója tiszteletére. A versmondó délután kezdetén Posztósné Gyarmati Éva tanárnő felidézte a költő néhány, a gyermekek által ismert, alkotását és az évfordulót. Szép számmal jelentkeztek, és jöttek el diákjaink erre a rendezvényre is.

Felelősei a magyar szakos pedagógusok voltak.

Köszönjük az aktív részvételt és a segítséget a kollégáknak a programok megvalósításában.

 

Adventi hangverseny

A Karcagi Általános Iskolai Központ Kiskulcsosi Tagiskolájának nevében sok szeretettel meghívjuk ADVENTI HANGVERSENYÜNKRE, melyet 2011. november 27-én (vasárnap) 9 órakor a Kiskulcsosi Református Templomban tartunk.

Csoki fesztiválon a kiskulcsosi diákokkal

Idén is megrendezésre került Szolnokon a Csokoládé Fesztivál november 18. és 20. között, ahol minden ínyenc megtalálhatta édes bűnbeesésének tárgyát, a finom csokoládékülönlegességeket.

Az 5.- 6. osztályosokkal, és pár hozzánk csatlakozó családdal indultunk el vonattal a megyeszékhelyünkre. Egy üdítő séta után megérkeztünk az Aba-Novák Kulturális Központba, a fesztivál programjaira. Alig nyitotta meg kapuit a találkozó, máris rengetegen vették birtokba a kétemeletnyi varázslatot.

Mi szem-szájnak ingere, mindenhol különleges csokoládék vártak bennünket: kóstolás, csoki szökőkút, kiállítások, ügyességi-, interaktív játékok, mozifilmek, bábelőadások, kézműves foglalkozások. A csoki gyárban nem csak nézői, hanem aktív résztvevői is lehettünk a csokoládékészítésnek.

Sokan megtalálták, és meg is vehették a vásáron csábító kedvencüket, hiszen nagy csokoládéválasztékot sorakoztattak fel a mesterek a közkedvelt csokoládéktól a minőségi kategóriákig egyaránt. Ahogy mindenki elnehezült a sok-sok finomságtól, jólesett egy kis gyaloglás a város utcáin, egészen a Tiszavirág hídig. A 2011 januárjában átadott kerékpárúttal ellátott kecses gyaloghíd, a dísztér látványa megkapó volt számunkra. Egy kellemes, hosszabb séta következett, egészen a McDonald’s-ig, hiszen a gyermekek számára egy-egy nagyvárosi kirándulás elengedhetetlen záró élménye ez. A vonat indulásáig még egy hatalmas játszótéri szórakozás is belefért. Öröm volt látni az önfeledt hancúrozó kis diákokat.

Ez a késő őszi nap felejthetetlen volt felnőttnek, gyermeknek egyaránt. Megköszönöm Hérmán Szilvia és Herczegh Zsolt, volt diákjaim segítő munkáját.

Horváthné Pandur Tünde szervezőtanár

Kirándulás a ködös Albionba

Az őszi szünetben angliai tanulmányúton vett részt 11 fő a Karcagi Általános Iskolai Központ Györffy István Tagiskolájából.

A nyolc nap alatt megismerkedtünk London nevezetességeivel, valamint Közép-Anglia néhány történelmi helyével: Canterbury-vel, Shakespeare szülővárosával és Warwick csodálatos kastélyával.

Az úton rengeteg élményben volt részünk, s nemcsak a méltán híres helyeket, tereket és épületeket látogattuk meg, de átélhettük a Halloween és a Guy Fawkes Day hangulatát is ’eredetiben’.

Az erdő őszi színei és a kellemesen enyhe hőmérséklet a sok izgalmas programot még varázslatosabbá tette.

A képen a csapat Brüsszelben látható, a Királyi Palota előtt.

Azt hiszem minden résztvevő számára emlékezetes marad ez az angliai kirándulás!

Vass György

Halloween a 3.b-ben

Október végén került sor a Kováts Mihály Tagiskola 3.b osztályának Halloween partijára. Osztályfőnökünkkel Patkóné Jutka nénivel nagy izgalommal készültünk erre a napra. Már napokkal előtte verseket, dalokat és történeteket gyűjtöttünk. Volt olyan osztálytársunk, aki tablót készített.

Végre elérkezett a nagy nap. Feldíszítettük a termünket töklámpásokkal, szellemekkel. A délután a jelmezek bemutatásával kezdődött. Volt boszorkány, fekete macska, szörnyeteg zombi és kalóz. Ezután a vetélkedő következett. Jutka néni érdekes feladatokat állított össze. A szógyűjtés , a kakukktojás keresés, a múmiakészítés és a almahalászat emelte a délután hangulatát.

Az eredmény hirdetés után az eszem-iszom következett. Szendvicset, süteményt és sült tököt fogyasztottunk és piros italt ittunk. A bulit a boszorkánytánc zárta. Nekem legjobban a vetélkedő tetszett. Remélem jövőre is megtartjuk, hiszen az egész napos tanulás után nagyon jó volt együtt lenni és kikapcsolódni.

Varga Petra 3.b osztály Kováts Mihály Tagiskola

 

Szülői fórum a Kiskulcsosi Tagiskolában

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk a Karcagi Általános Iskolai Központ Kiskulcsosi Tagiskolájában tartandó Szülői fórumra 2011. november 22-én 16 óra 30 perckor.

A fórum címe: A család lelki egészsége

Előadó: Vas Gabriella iskolapszichológus

Tisztelettel: Iskolavezetés

Molnár Anna Matematika Emlékverseny

A Kováts Mihály Tagiskola tizenegyedik alkalommal rendezte meg városi szintű matematika versenyét 3-8. osztályos gyerekek részére, mellyel 2003-ban elhunyt tanárunk: Molnár Anna emlékének szeretnénk tisztelegni.

Molnár Anna 1954-től 1987-ig volt iskolánk matematika-fizika szakos tanára. Az Ő életét az akkor még Kálvin 9-nek nevezett iskola jelentette. Nemzedékeket nevelt e két tantárgy szeretetére, számos tanítványa az ő példája nyomán választotta a pedagógus pályát. Mindig fontosnak tartotta a tehetségek felkarolását, messzemenő türelemmel és kitartással foglalkozott tanítványaival.

Annuska néni 2007-ben lett volna 75 éves. Az évfordulóhoz csatlakozva a családtagok összefogtak, és úgy döntöttek, hogy anyagilag támogatják versenyünket. A felajánlásból lehetőségünk nyílott egy vándorserleg vásárlására is. Ezt a serleget a legeredményesebb iskola kapja meg, melyet a három legeredményesebb versenyzőjük helyezési számából állapítunk meg. Az iskola egy évig, a következő versenyig birtokolja a serleget.

A versenyre a meghívást a város valamennyi iskolája és Berekfürdő is elfogadta. A 60 perces verseny után, a javítás alatt a versenyző gyerekek videózással töltötték a várakozás izgalmas perceit.

Az eredmények:

3. osztály:

 • 1. Józsa Szabolcs (Györffy) Borsosné Herczeg Judit
 • 2. Sánta László (Györffy) Csináthné Bakó Éva
 • 3. Dúzs Enikő (Veress) Csörgő Józsefné

4. osztály:

 • 1. Darók Illés (Kováts) Némethné Tőkés Éva
 • 2. Csontos György (Református) Soósné Balajti Gabriella
 • 3. Kovács Áron (Református) Soósné Balajti Gabriella

5. osztály:

 • 1. Vinis Máté (Református) Tóthné Szucsáki Hajnal
 • 2. Varga Róbert Zoltán (Kováts) Antalócziné Balog Ágnes
 • 3. Kálmán Melinda (Kováts) Antalócziné Balog Ágnes

6. osztály:

 • 1. Vass Márton (Györffy) Andor Lászlóné
 • 2. Örsi Imre (Kováts) Vassné Szűcs Edit
 • 3. Nagy Zsuzsanna (Református) Tóthné Szucsáki Hajnal

7. osztály:

 • 1. Német Hanna (Veress) Mártha Lajos
 • 2. Kovács Péter (Kováts) Lévainé Kovács Róza
 • 3. Körmöndi Dóra (Református) Nagy Péter

8. osztály:

 • 1. Cseppentő Viktor (Györffy) Pardy Károlyné
 • 2. Balog Balázs (Kováts) Antalócziné Balog Ágnes
 • 3. Krausz Zsolt (Györffy) Pardy Károlyné

A serleget a Györffy István Tagiskola kapta meg.

Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítő nevelőknek a szép eredményekhez. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik támogatásukkal lehetővé tették, hogy ez a verseny létre jöhessen: Wolf László, Lévai Kálmán, a Kováts Tehetségpont TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0049 pályázata, mely fenntartási időszakában van. További jó munkát kívánunk!

Antalócziné Balog Ágnes

versenyszervező

A természettudományi mikrocsoport foglalkozása

A természettudományos mikrocsoport 2011. november 14-én tartotta foglalkozását, melynek témája a tehetség felismerésének, azonosításának kérdése, a kreativitás jellemzői, mérési-, fejlesztési lehetőségei voltak.

Antalócziné Balog Ágnes, a Kováts Mihály Tagiskola matematikatanára, tehetségfejlesztő tanár tartott kiselőadást. A tapasztalatcserét követően a csoport részt vett a városi Molnár Anna matematika emlékverseny megoldásainak javításában.

A képek a jó hangulatú foglalkozáson készültek.

Lévainé Kovács Róza

Köszönet

A Karcagi Általános Iskolai Központ Kiskulcsosi Tagiskolájának Nevelőtestülete és Szülői Közössége nevében köszönetet mondunk az Őszi Alapítványi bál megszervezéséhez és lebonyolításához nyújtott segítségért a kedves szülőknek, az iskola valamennyi dolgozójának és támogatóinknak:

 • Varga Mihály államtitkár
 • Gyurcsek János alpolgármester
 • Pánti Ildikó képviselő
 • Csányi Sándor képviselő
 • Karcag Város Önkormányzata
 • Kovátsos Gyermekekért Közhasznú Egyesület
 • KunMediátor Utazási Iroda
 • Mészáros Zsolt és felesége
 • ESSEN Gyermekétkeztetési Kft.
 • Kunlovarda
 • Henrietta és Társa 21 Bt.
 • RózsaMix Szépségház-Horváthné Kovács Rózsa, Horváth Judit, Dévai Nóra
 • Angelika Cukrászda
 • Domján Sándor és családja
 • Deák Ferenc
 • Simonné Sztrelko Mária
 • Hérmán Ferenc és családja
 • Szatmári András
 • Takács József

Külön köszönjük Vinczéné Gyulai Andrea és hastáncosai, Szűcs Attila, Kinczel Tünde Krisztina és Jobbágy Sára színvonalas műsorát.

Őszi nagytakarítás – avargyűjtés Kiskulcsoson

Még a tél beállta előtt akciót szerveztünk annak érdekében, hogy az évet tiszta, kulturált környezetben búcsúztassuk.

Iskolánkat hatalmas területű füves tér övezi, hangulatos környezetet, jó szabadtéri játszóparkot adva diákjainknak. A sok fa énekes madaraknak ad otthont, meleg napokon kellemes meghúzódni az árnyékukban és nem utolsó sorban friss levegőt biztosítanak a körülöttük játszadozó kis diákoknak. Az ősz beálltával elkezdődik az egyik legcsodálatosabb természeti jelenség a lombhullatás. A mindent betakaró avar azonban naponta sok munkát ad a felnőtteknek. Úgy gondoltuk, hogy ebben a munkában a gyerekek is szívesen segítenek.

A környezetnevelési programunkon belül avargyűjtő akciót szerveztünk a legkisebbekkel, akik a lehulló levélszőnyeg betakarításában nagy lelkesedéssel és szorgalommal vettek részt. Az első osztályosoknak néhány szülő is segített a gereblyézésben és az avargyűjtő zsákok szállításában a helyi komposztáló helyre. A harmadikosok pedig a tanító néni irányításával a virágágyásokat tették rendbe, virághagymákat dugattak, hogy tavasszal majd szépítsék iskolánk környékét.

Karcag, 2011. november 10.

Alsós munkaközösség

Oldalak